Ga naar content

Wandelen in de bergen

Wie regelmatig gaat wandelen in de bergen weet het maar al te best: de bergen brengen je tot rust. Maar wat zijn de mooiste berggebieden om te wandelen en hoe organiseer je een trekking? Een aantal leuke tips om te wandelen in de bergen voor beginners of gevorderde wandelaars en een overzicht van de mooiste bestemmingen.

Tips om te wandelen in de bergen

Wie gaat bergwandelen moet zich goed bewustzijn van de inspanning die dit vergt. Een goede conditie is belangrijk. Zorg in het hooggebergte ook altijd vooral voor voldoende water en eten en een goede uitrusting: bespaar bijvoorbeeld nooit op wandelschoenen. Zowel beklimmingen áls afdalingen kunnen vermoeiend zijn. Een ding doet alles vergeten; je wordt beloond met de mooiste uitzichten.

Bergwandelen van hut naar hut

Er worden steeds vaker huttentochten georganiseerd, waarbij je van hut naar hut gaat wandelen. In Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Noorwegen zijn er talrijke hutten in de bergen. Dit zijn overnachtingsplaatsen die meestal alleen te voet bereikbaar zijn. Tijdens een huttentocht beleef je de bergwereld in al haar glorie, weg van het verkeer en de dorpen. Met name SNP (groep en individueel) en IDTravel (groep en individueel) zijn gespecialiseerd in huttentochten in de bergen.

Wandelen in de bergen
Wandelen in de bergen
Deel op Pinterest

Waar en hoe bergwandelen?

In welk land kan je het beste de bergen in trekken? Je keuze zal afhangen van de reis die je wilt ondernemen. In verre landen zijn de bergen vaak hoger en imposanter dan in Europa, maar ook in Europa kan je schitterende trektochten ondernemen.

Wil je goed voorbereid de bergen in, volg dan een cursus van een outdoor ervaringsdeskundige. Wij werken samen met Casper Kriek, die op de natuurcamping bij zijn boerderij in Friesland cursussen hiking en wildkamperen geeft. 

Hiken in de bergen
© Into Nature Basecamp
Deel op Pinterest

In 24 uur tijd leer je een trektocht te plannen, wat de juiste kleding is en wat te eten en drinken tijdens een meerdaagse tocht. Leer navigeren, luister naar de tips m.b.t. veiligheid en andere informatie om je bergtocht tot een succes te maken.

1. Wandelen in de bergen in Europa

Wat zijn de mooiste plekken voor bergwandelen in Europa? In bijna alle Europese landen vind je mooie wandelroutes in de bergen, dus een keuze maken is moeilijk. Hieronder vind je de top 10 van populairste Europese bergvakantie bestemmingen op NatureScanner. Per gebied of land kan je de leukste wandelvakanties bekijken.

 1. Wandelen in de Dolomieten
 2. Wandelen in Tirol en Wandelen in Oostenrijk (overige gebieden)
 3. Wandelen in de Sierra Nevada en wandelen in Andalusië 
 4. Wandelen in de Pyreneeën
 5. Wandelen in Noorwegen
 6. Wandelen in Lake District
 7. Wandelen in het Rilagebergte in Bulgarije
 8. Wandelen in Zwitserland
 9. Wandelen in het Tatragebergte
 10. Wandelen op de Peloponnesos

In de meeste gebergtes in Europa heeft men berghutten gebouwd. Vaak is dit het doel van een trekking. Wie in de zomermaanden een meerdaagse hike in de bergen onderneemt kan zelfs in dergelijke hutten overnachten.

Leuke reistips

2. Wandelen in de bergen buiten Europa

Ook buiten Europa zijn er tal van populaire wandelbestemmingen in de bergen. Bergwandelen gaat hier vaak hand in hand met culturele activiteiten, zoals het bezoek aan een historische tempel of stoepa. Hieronder de leukste tips voor een trektocht in de bergen:

 1. Inca Trail in Peru
 2. Wandelen in de Hoge Atlas
 3. Wandelreis Ladakh
 4. Beklimming Kilimanjaro
 5. Wandelen in Turkije
 6. Wandelen op Kaapverdië
 7. Wandelen in Canada
 8. Wandelen in de bergen in China
 9. Wandelen in de bergen in Nieuw-Zeeland
 10. Trekking in Nepal

Bekijk ook

Wandelen met een berggids

Bij Bergsportreizen kan je terecht voor bergcursussen en georganiseerde reizen met een ervaren gids. Naast georganiseerde wandelreizen van bekende reisorganisaties zien we een nieuwe trend. Er zijn steeds meer personal trainers, coaches en gecertificeerde berggidsen die op eigen houtje wandelreizen organiseren. In kleinschalige groep of soms zelfs individueel trek je de bergen in met een gids. 

Wandelen in de bergen met kinderen

Ook met kinderen kan je prima de bergen in. Wie wil wandelen in de bergen met baby of met kinderen van 1 of 2 jaar kan best een goede draagdoek of een draagtas op de rug meenemen. Draagtassen zijn duur, maar op tweedehandssites kan je vaak goede koopjes doen: veel mensen hebben hun draagtas amper gebruikt.

Bergwandelen in Noorwegen met kind
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Kinderen van 3 jaar en ouder kunnen vaak zelf al goed wandelen. Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland zijn zeer geschikt voor een wandelvakantie in de bergen met kids. Goede instructies en zelf goed opletten zijn wel aanbevolen, want sommige wandelpaden voeren langs diepe afgronden.

Wandelen in de bergen met hond

Wie wil wandelen in de bergen met een hond kan best denken aan Oostenrijk, Zwitserland of het zuiden van Duitsland. Deze drie landen bieden de meeste gebieden om honden los te laten lopen in de bergen. Sommige bestemmingen, zoals Schotland en Engeland, zijn wat lastiger, maar die regels zijn de afgelopen jaren zeer versoepeld.

Voorbereiding

Wie de bergen in gaat, kan dit beter goed voorbereid doen. Een degelijke planning van de tocht is belangrijk, maar ook een goede conditie en voorbereiding op weersomstandigheden en andere condities in de bergen is van uiterst belang. Bekijk eens onze tips om fit de bergen in te gaan en tips voor een goede bergwandeltechniek.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!