Ga naar content

Kilimanjaro

Hoogtepunten Tanzania - Een beklimming van de Kili is een hele uitdaging! Het is een onvergetelijke ervaring om de Afrikaanse reus te bedwingen en voor veel hikers staat het bovenaan op de bucket list. Bovendien kan je het beklimmen van de Kilimanjaro combineren met een safari rondreis in Kenia en/of Tanzania en een vakantie op Zanzibar.

Beklimming van de Kilimanjaro in Tanzania

De Kilimanjaro (5.895 m) belichaamt met zijn perfect besneeuwde top de schoonheid van Oost-Afrika. Het is de grootste vrijstaande berg ter wereld. Als een gigant torent de Kili bijna 6 kilometer uit boven de omringende savannes van Tanzania. Op de berg groeit een weelderig bergbos, waar antilopen, buffels en olifanten leven.

Beklimming van de Kilimanjaro in Tanzania
Deel op Pinterest

Hogerop vind je een heidelandschap, met reusachtige lobelia's en nog hoger tovert het kleurrijke landschap van de Kilimanjaro zich om tot een maanlandschap met slechts mossen. Deze laatste begroeiing maakt vervolgens plaats voor een glinsterend ijs- en sneeuwtapijt.

Reistips Kilimanjaro

De beklimming van de Kilimanjaro kan als individuele wandelreis of als groepsreis geboekt worden. De Kilimanjaro is door zijn vorm relatief eenvoudig te beklimmen, maar door de enorme hoogte dient dit wel voorzichtig te gebeuren i.v.m. hoogteziekte. De beklimming is sowieso afzien, maar je wordt wel beloond met een schitterende en onvergetelijke tocht. Er leiden zes routes naar de top van de Kilimanjaro, met verschillende moeilijkheidsgraad en bezienswaardigheden. Tevens zijn er enkele zwaardere routes voor alpinisten.

Hutten onderweg bieden een onderkomen. De laatste etappe naar de top start rond middernacht, waarna op de top een beloning volgt van misschien wel de mooiste en indrukwekkendste zonsopgang.  

Tenten bij basecamp Mount Kilimanjaro
Deel op Pinterest

De meeste mensen nemen de makkelijkste hike, de Marangu Route of Coca-Cola Route, die naar Gilman's Point voert bij de rand van de krater (5685 m). Wil je verder hiken, dan moet je rekening houden met een pittige tocht naar de Uhuru Peak, de eigenlijke top van de Kilimanjaro. Onderstaand vind je een aantal aanbieders van reizen waarbij je de Kilimanjaro gaat beklimmen.

Routes naar de top van de Kilimanjaro

Wat zijn de verschillende wandelroutes naar de top van de Kilimanjaro: wat is de makkelijkste, de mooiste en de zwaarste route? Een overzicht:
- Rongai route – prachtige trektocht - 6-7 dagen
- Machame route – populairste route - 6-7 dagen
- Marangu route – makkelijkste trekking met accommodaties in hutten -5-6 dagen
- Lemosho route – mooiste en langste route - 6-7 dagen
- Shira route – zware trek door grote hoogteverschillen - 6-7 dagen
- Umbwe route – zwaarste route voor echte bergbeklimmers met acclimatisering ervaring - 5-7 dagen

Ligging en Bereikbaarheid: noorden van Tanzania, bij Moshi. 128 km van Arusha. 1 uur rijden vanaf Kilimanjaro luchthaven.
Bezienswaardigheden en activiteiten: beklimming Kilimanjaro en wandelen in lagere gebieden. Chala kratermeer.
Wildlife: olifanten, buffels, antilopen, giraffen...
Beste reistijd Kilimanjaro: december - februari. de beste tijd om de Kilimanjaro te beklimmen is februari: de temperatuur is dan hoog en er is weinig regen.
Overnachten: hutten en campings op de berg. Hotels in Moshi, Marangu en Machame.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!