Ga naar content

Ngorongoro krater

Mooiste plekken Tanzania - Denk je aan een safari in Tanzania, dan denk je waarschijnlijk aan dierenmigraties, maar ook aan de beroemde Ngorongoro krater, één van Afrika's meest spectaculaire wildparken in de grootste caldera op aarde.

Ngorongoro krater in Tanzania

De Ngorongoro is de grootste ingestorte vulkaankrater op aarde; een zogeheten caldera. De krater ligt ten noordwesten van de stad Arusha. Naar schatting heeft zich hier ca. 2 miljoen jaar geleden een vulkaan bevonden van ongeveer 5.000 meter hoogte.

Bezienswaardigheden Ngorongorokrater

Naast het feit dat de Ngorongorokrater 's werelds grootste vulkanische krater is, is het ook een zeer goed wildgebied waar o.a. de Big Five (olifant, leeuw, luipaard, neushoorn en buffel) voorkomt. En tijdens de jaarlijkse wildtrek zie je hier een ongekende hoeveelheid dieren de krater binnen trekken. Dit ultieme natuurwonder is dan ook niet voor niets in 1979 als Werelderfgoed op de UNESCO-lijst gezet.

1. Mooiste plekken Ngorongoro

Ngorongoro bestaat uit meerdere delen, waaronder de Ngorngoro Highlands, de krater(vloer) en de omringende gebieden. Samen met de Serengeti vormt dit een uniek ecosysteem in Tanzania, waar veel dieren gebruik van maken. De kratervloer zelf heeft een doorsnee van ongeveer 19 kilometer en een oppervlakte van ca. 260 km², daarnaast is de krater zo’n 600 meter diep.

Wouden
Deel op Pinterest

Op de bodem van de krater vind je een grote verscheidenheid aan dieren en planten. In het midden van het gebied ligt een zoutmeer, dat een trekpleister is voor flamingo’s en andere bijzondere watervogels. De begroeide kraterwand schermt het gebied in de Ngorongoro krater grotendeels af en dat is de reden waarom er zoveel dieren op een relatief kleine oppervlakte leven.

2. Dieren Ngorongoro krater

In de Ngorongorokrater leven permanent naar schatting meer dan 25.000 dieren! Het is de thuisbasis van bijna alle bekende Afrikaanse diersoorten zoals: zebra's, gnoes, neushoorns, olifanten, leeuwen, luipaarden en nijlpaarden. Toch zijn er vanwege de steile kraterwand ook opvallende afwezigen, zo komen giraffes hier niet voor en vermijden de grote kuddes olifanten met kleintjes de steile afdaling naar de kratervloer.

Giraffes
Deel op Pinterest

De Ngorongoro krater behoort tot het greater Serengeti ecosysteem en dit maakt het mogelijk dat bepaalde diersoorten vanuit de Serengeti naar de krater en weer terug kunnen migreren.

3. Masai

Tevens ligt de krater in Maasai land en kan je tijdens een safari in Ngorongoro met een beetje geluk deze unieke en bijzonder kleurrijke mensen aantreffen. Maasai staan bekend vanwege hun prachtige gekleurde gewaden en hun bijzondere verschijning en zijn daarmee een bezienswaardigheid an sich. Veelal tref je deze nomadische mensen met hun kuddes vee aan in een door wild gedomineerd landschap.

Maasai
Deel op Pinterest

4. Olduvai Gorge Museum

Dit Museum ligt in de nabijheid van de krater en stelt diverse vondsten uit de regio tentoon. De Olduvai Gorge staat aan de bakermat van de geschiedenis van de Mens en er werden talrijke prehistorische vondsten gedaan.

5. Lake Manyara en Tarangire Nationaal Park

Combineer een reis naar de Ngorongoro in Tanzania met een bezoek aan het nabijgelegen Manyarameer en Tarangire. Van augustus tot oktober vind je in Tarangire één van de grootste wildpopulaties op aarde. De mooie baobabs zorgen voor schitterende foto's.

Tips safari Ngorongoro

Kortom, een safari in de Ngorongoro krater is een must voor een iedere reiziger die naar Tanzania reist. Het is een onvergetelijke ervaring om tijdens een reis dit bijzondere gebied te verkennen. Door de grote dierenpopulatie ziet men vaak in één dag al een veelvoud van dieren in vergelijking met andere parken. En met een beetje geluk kan je de Big Five van je lijstje aftikken.

Voor de echte natuur- en wandelliefhebbers is het tevens mogelijk om onder begeleiding van een officiële (lokale) ranger een wandeling te maken door de dichtbegroeide bossen op de rand van de krater. Tijdens deze unieke excursie heb je niet alleen kans op het zien van veel wild, je geniet tevens van een spectaculair uitzicht over de krater.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!