Ga naar content

Serengeti Nationaal Park

Natuur in Tanzania - Het Serengeti Nationaal Park in Tanzania is het grootste en een van de bekendste nationale parken van Afrika. Wij geven je enkele tips voor een reis naar de Serengeti, zoals de beste periode voor de gnoetrek en meer leuke reistips.

Reis naar de Serengeti

Het landschap van de Serengeti kenmerkt zich door eindeloos doorlopend glooiend land. Door de unieke combinatie van habitats komt er veel wild voor in het park; naar schatting leven er ruim 3 miljoen grote dieren! De voornaamste reden waarom de meeste reizigers een bezoek brengen aan de Serengeti is de bekende gnoetrek van Tanzania; de wildebeest en zebramigratie, een ongekend natuurspektakel.

Wildebeest migratie Serengeti

Een van de bekendste en indrukwekkendste taferelen in het Serengeti National park is de jaarlijkse migratie van honderdduizenden gnoes en zebra’s. Op zoek naar groen land doorkruisen de kuddes het landschap van Tanzania en Kenia. Roofdieren en brede rivieren, niets zal de dieren weerhouden om hun trektocht door beide landen te vervolgen. 

Wildebeest migratie
Deel op Pinterest

De verbluffende taferelen van honderdduizenden gnoes en zebra's zijn vaak te zien in documentaires op TV en internet, maar om de indrukwekkendste verhuizing op aarde in het echt te zien is toch nog heel wat anders. Er zijn veel lodges bij de Serengeti waarvandaan je de mooiste safari's in Tanzania kan maken. De Ndutu lodge is een van de beste uitvalsplekken om de gnoetrek te zien.

Reisspecialisten

Safari Serengeti National Park

Andere grote dieren die je tijdens een safari in het Serengeti National Park tegenkomt zijn neushoorns, giraffen en olifanten. Ook leven er veel grote roofdieren, zoals leeuwen, hyena’s, luipaarden en cheeta’s. Het park kent tevens een enorme verscheidenheid aan vogels; ongeveer 500 verschillende vogelsoorten komen er voor in alle kleuren en maten, waarmee de Serengeti ook een topbestemming voor een vogelreis is. Bekijk onze info over vogels op de Serengeti

Sunset Serengeti
Deel op Pinterest

Een safari door het nationaal park is een onvergetelijke ervaring. Het volgen van de migrerende kuddes gnoes en zebra’s is uiteraard een hoogtepunt, maar er zijn ook andere leuke mogelijkheden voor een safari. Sommige reisorganisaties bieden safari's als maatwerk aan, zoals de 6-daagse privé-safari van Riksja. Of wat dacht je van een wandelsafari in de Serengeti? Overnachten in de vrije natuur, of in een van de kampen en sfeervolle lodges in het park, het is beide mogelijk.

Meer gave reizen

Mooiste plekken Serengeti

Wat zijn de mooiste gebieden in de Serengeti?

1. Seronera, de centrale vallei

De voornaamste toegangspoort tot de Serengeti is de Naabi Hill Gate. Deze komt uit in de Seronera vallei: een aaneenschakeling van open vlaktes, rotsen en riviertjes. Het hele jaar door stroomt er water door de Seroneravallei, waardoor er in ieder seizoen veel dieren te zien zijn.

2. Grumeti, de Westelijke corridor

Het Westelijke gebied voert door de Ikorongo-Grumeti concessie, langs de Grumeti rivier en de Kirawira vallei richting het Lake Victoria. Het landschap bestaat hier uit heuvels en rivieren. De migratie vindt hier plaats in de maanden juni en juli. 

Mooiste plekken Serengeti
Deel op Pinterest

3. Loilondo en Lobo, de Noordelijke corridor

De Noordelijke sector bestaat uit het Loilondo en Lobo concessie. Een afwisselend savannelandschap, met heuvels en rotsformaties, met veel waterholes voor de dieren. Het gebied is minder goed bereikbaar dan de andere gebieden in de Serengeti. De weg van de massa toerist geniet hier van rust in de luxe, kleine rest camps. November tot en met december zijn de maanden dat je hier de migratie kan zien.

4. Ndutu, de Zuidelijke corridor

Ndutu is het zuidelijke gebied, dat grenst aan de Ngorongoro. Omdat Arusha National Park zich dichtbij bevindt wordt de zuidelijke corridor frequent bezocht door toeristen. De riviertjes banen zich hier een weg door de savanne om vervolgens uit te monden in Lake Ndutu. Op de savanne groeien de kenmerkende Acacia's. Gnoes werpen hier tijdens de migratie hun kalveren. 

Dieren Serengeti
Deel op Pinterest

5. Namiri Plains

In het oosten van de Serengeti ligt het kleinschalige Namiri Plains Camp, waar de migratie plaatsvindt van november tot en met juni. Gedurende twee decennia was de vlakte gesloten voor het publiek, ter bescherming van de jachtluipaarden. Vandaag de dag kan je er overnachten in luxe safaritenten, waarvandaan game drives en wandelsafari's op het programma staan. In het gebied komen veel cheeta's, luipaarden en leeuwen voor. Met een verblijf in het kamp draag je bij aan het Serengeti Cheeta Project.

Reis naar het Serengeti National Park

Ook kan je verschillende parken combineren met een samengestelde reis of een safari groepsreis boeken. Een reis naar Tanzania en haar bekendste park wordt ook vaak gecombineerd met een strandvakantie op Zanzibar of een reis naar een van de buurlanden: Kenia, Oeganda, of minder bekende bestemmingen als Zambia. Sommige reisorganisaties en touroperators bieden reizen naar de Masai Mara, waar je eveneens kunt genieten van dit natuurspektakel.

Op Naturescanner vind je inspiratie voor mooie rondreizen naar alle Oost-Afrikaanse landen, zodat je de hoogtepunten zeker meepikt. Een ding is zeker: een enkele reis naar Oost-Afrika volstaat niet, je wilt steeds weer terugkeren om nogmaals te genieten van de wilde natuur die je hier ervaart en van de vele dieren die je ziet.

Wil je naast Serengeti de andere mooie nationale parken en wildparken van Tanzania ontdekken? Zeker doen, je kunt er eeuwig rondreizen om de mooie natuur, dieren, vogels, planten en bloemen te bewonderen. Wil je meer weten over de andere natuurgebieden in het land? Bekijk dan ook onze informatie over alle nationale parken in Tanzania.

De populairste groepsreizen

Beste reistijd Serengeti

Wat is de beste periode voor de gnoetrek in Tanzania? Vanaf mei trekken de gnoes vanuit het zuiden van de Serengeti in westelijke richting. In juni, wanneer de regens stoppen, zetten ze koers naar het noorden. In de loop van augustus steken de dieren de Keniaanse grens over naar de Masai Mara, de reusachtige kuddes zorgen hier voor een enorm spektakel. In november en december zetten de kuddes weer koers naar het zuiden. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!