Ga naar content

Wandelen in Tanzania

Kom dichter bij de natuur dan ooit! Wie in Tanzania op safari gaat, fotografeert de dieren meestal vanuit een jeep. Er zijn echter ook veel mogelijkheden om te wandelen in Tanzania. Marjolijn van Explore Tanzania geeft ons een aantal leuke tips voor trektochten en wandelsafari's.

1. Wandelen in de Serengeti

Ben je op zoek naar een heel avontuurlijke manier om de Tanzaniaanse wildernis en de natuur te verkennen? Voeg dan aan jouw jeepsafari in Noord-Tanzania een meerdaagse wandelsafari in het Serengeti Nationaal Park toe. Vanuit een kleinschalig kamp ontdek je al wandelend dit prachtige gebied. Grote kans dat je tijdens een wandelsafari veel grote dieren ziet, maar ook kunt genieten van het vele kleine dat de natuur te bieden heeft.

Serengeti Wildernis Zone
Het gebied waarin je loopt is de "Serengeti wildernis zone". Dit is een speciaal afgebakend gebied voor wandelsafari’s waar men niet mag rijden. Het bestaat uit zacht glooiende heuvels, valleien, rivieren en beekjes. Het is hier zo rustig dat je echt het gevoel hebt alleen op de wereld te zijn.
Alle wandelactiviteiten in het Serengeti Nationaal Park vinden plaats binnen afgebakende gebieden. De omgeving is ongerept en er is geen infrastructuur. Slechts een handjevol bedrijven heeft toestemming om in dit gebied te mogen wandelen, hiervan is Explore Tanzania er een. Onder begeleiding van een professionele wandelgids en parkwachter geniet je van een meerdaagse wandelsafari.

Verschillende eco-zones
Omdat de Serengeti een gebied is met veel variatie in de natuur is het een thuis voor alle zoogdieren van Afrika. Er is het hele jaar door water aanwezig waardoor je een grote verscheidenheid ziet aan zoogdieren, vogels, reptielen en insecten. Tussen juli en oktober is dit gebied fantastisch vanwege de massale migratie van wildebeesten. Te voet heb je kans om de oversteek van de wildebeesten van dichtbij mee te maken!

Dieren van dichtbij
Tijdens een wandelsafari heb je kans om de dieren van een afstand rustig te bekijken. Het doel tijdens deze dagen is niet het afleggen van zoveel mogelijk kilometers, maar juist het genieten van de omgeving, de natuur en wildlife. Samen met jouw gids bepaal je hoe lang je wilt wandelen. Vaak wandel je het meest ’s ochtends wanneer het nog koel is. Misschien zie je onderweg iets bijzonders en kan je er uren naar zitten kijken. En aan het eind van de middag wandel je samen met de gids naar een bijzondere plek om van de ondergaande zon en het uitzicht te genieten.

Mobiel kamp
Er zijn maar weinig wegen om de wildernis zone in Serengeti Nationaal Park te bereiken. In dit gebied zijn ook geen lodges of permanente kampen. Explore Tanzania zet speciaal voor jou een kleinschalig mobiel Green Camp op. Je slaapt in een comfortabele tent, de chef bereidt verse maaltijden en ’s avonds kan je bij het kampvuur met een drankje genieten van de stilte en een prachtige sterrenhemel.

Klimaat in de Serengeti
Het klimaat in Serengeti Nationaal Park is gematigd en droog. Gedurende het hele jaar ligt de temperatuur tussen 25 en 32 graden. Omdat het gebied vrij hoog ligt zijn de nachten koeler.
In dit deel van Tanzania zijn er twee regenperiodes; namelijk van april t/m mei en half november t/m half december.

2. Wandelen in Arusha

Hoewel Arusha National Park één van de kleinste natuurgebieden van Tanzania is, heeft het heel wat te bieden voor de natuurreiziger. Het nationale park is zeer divers qua natuur, met hoge bergen, kratersen meren. Het is ook een van de enige parken waar je kan deelnemen aan een wandelsafari in Tanzania. Tijdens een wandeling zie je vele vogelsoorten en tal van dieren, waaronder giraffen, buffels en impala's. Tevens kan je hier een beklimming van Mount Meru ondernemen, een goed alternatief voor de Kilimanjaro.

3. Wandelen op de Kilimanjaro

Zoek je meer uitdaging in een meerdaagse trekking in Tanzania? Bekijk dan onze tips voor een beklimming van de Kilimanjaro.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Marjolijn Pronk
Geschreven door
Marjolijn Pronk
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!