Ga naar content

Tanzania

De natuur in Tanzania biedt enorm veel mogelijkheden voor een safari of rondreis, zowel in groep als individueel. Wij nemen je mee op een natuurreis en geven je tips voor het plannen van een reis langs de mooiste plekken in Tanzania.

Natuur Tanzania

Hoewel de natuur in Tanzania erg spectaculair is en er een gevarieerd aanbod aan wildlife te observeren is, kent het land nog geen massatoerisme. Het biedt meer dan 40 nationale parken, waarvan Serengeti het bekendste is. Ook Afrika’s populairste en hoogste berg, de Kilimanjaro, bevindt zich in Tanzania, in het gelijknamige nationaal park. Daarnaast tref je er immense meren, savannes en bergen, elk met hun eigen unieke flora en fauna.

Safari in Tanzania: welke dieren?

Tanzania is een van de beste bestemmingen in Afrika voor een safari wildlife reis. Een van de indrukwekkendste spektakels in Afrika is de migratie van gnoes en zebra's die jaarlijks plaatsvindt tussen Tanzania en Kenia.

Safari in Tanzania
Deel op Pinterest

Daarnaast komen er in alle nationale parken en natuurgebieden van Tanzania talrijke zoogdieren voor, waaronder antilopen, buffels, nijlpaarden, giraffen, zebra's, wrattenzwijnen, olifanten, leeuwen, hyena's... Naast het grote wild komen er in Tanzania tal van vogelsoorten voor.

Mooiste gebieden van Tanzania

Wat zijn de mooiste plekjes? Wat zijn de mooiste gebieden en welke nationale parken mag je niet missen tijdens een rondreis in Tanzania? Je kan ervoor kiezen om een deel van het land te bezoeken of een complete reis te maken langs alle bekende gebieden. Het is dus wel nuttig om goed de verschillende reisprogramma's met elkaar te vergelijken.

- In het noorden van Tanzania vind je het Arusha National Park, Lake Eyasi, de Kilimanjaro, Lake Manyara, Lake Natron, de bekende Ngorongoro Krater, Serengeti en het Tarangire NP.
- In het zuiden van Tanzania bevinden zich de nationale parken Mikumi, Ruaha en het Selous wildreservaat.
- Daarnaast is het eiland Zanzibar een mooie bestemming, ook te boeken als strandvakantie verlenging na een rondreis door Tanzania en/of Kenia.
Een beknopt overzicht van hoogtepunten en mooiste plekken in Tanzania:

1. Ngorongorokrater

De Ngorongorokrater in Tanzania staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het gebied bevindt zich op 180 km ten westen van Arusha. Het is een kratergat met gigantische omvang, de grootste caldera ter wereld; hij is 610 meter diep en de bodem heeft een oppervlakte van ca. 260 km².

Wildlife in Tanzania
Deel op Pinterest

Dit is Afrika op zijn best, met heel veel dieren, zoals leeuwen, neushoorns, luipaarden, zebra's en gnoes. In het centrale deel van de Ngorongoro ontstaat regelmatig een zoutmeer, Makat of Magadi, waar flamingo's en watervogels zich verzamelen. De Ngoitokitok bron is een andere belangrijke waterbron, bij de oostelijke kraterwand; toplocatie voor het observeren van nijlpaarden, olifanten en leeuwen. 

2. Serengeti

Lees meer over de massale trek van kuddes gnoes in de Serengeti, bekend als de "Wildebeest Migration".

3. Natronmeer

Door vulkanische activiteiten zijn sommige delen van Tanzania uniek gevormd. Het Natronmeer bevat een extreem hoge concentratie soda, die voor veel wild dodelijk is. Maar het Natronmeer schrikt niet alle dieren af. De flamingo gebruikt de oevers juist als broedgebied. Honderdduizenden flamingo’s hebben hier een veilig onderkomen, omdat roofdieren hun poten verbranden op de harde laag soda rond het meer. Het meer is bijzonder om te zien, vanwege haar dieprode kleur. 

4. Kilimanjaro

Misschien wel de meest herkenbare berg ter wereld... de majestueuze Kilimanjaro. Met zijn imposante hoogte van 5895 meter en met eeuwige sneeuw bedekte toppen, torent deze vulkaan boven het landschap van Tanzania uit. Het landschap op de berg verandert mee met de hoogte. Zo kom je hier bossen tegen met vijgenbomen en boomvarens. Op de open stukken groeien massa’s bloemen.

Kilimanjaro
Deel op Pinterest

Ook de drie meter (!) hoge reuzenlobelia bloeit hier. De bewoners van het bos rond de Kilimanjaro zijn franjeapen en diadeemmeerkatten, en zo nu en dan kan er zeker ook een olifant geobserveerd worden. Meer naar boven verandert het landschap van moeras en heide in rotsen en eeuwige sneeuw.
Lees meer over de beklimming van de Kilimanjaro.

5. Arusha

Een van de mooiste gebieden voor dieren en natuur in Tanzania is het Arusha National Park

6. Ruaha National Park

In het midden van het land bevindt zich Ruaha Nationaal Park, het op een na grootste nationaal park van Tanzania en een paradijs voor liefhebbers van katachtigen: het wemelt er van de jachtluipaarden, luipaarden en leeuwen. Daarnaast leven er meer dan 10.000 olifanten en grote aantallen antilopen.

Ruaha
Deel op Pinterest

Ook groeien er baobabbomen: het lijkt soms wel of deze bijzondere bomen met de wortels in de lucht steken. In het natuurgebied kan je uren rijden zonder andere mensen tegen te komen. Safari's beginnen veelal vanuit Dar Es Salaam. Beste tijd: mei - december om dieren te kijken. Kom je voor vogels, reis dan in het begin van het jaar.

7. Saadani National Park

Saadani betekent "waar jungle het strand ontmoet". Stel je voor: tientallen mooie zandstranden, omzoomd door palmen en wildernis. Dit alles het leefgebied van leeuwen, dolfijnen, giraffes, kwallen, arenden. Wel apart, zo'n olifant die naast je komt zonnebaden...

Mooiste plekken Tanzania
Deel op Pinterest

8. Usambaragebergte

In het oosten van Tanzania ligt het Usambaragebergte. Het gebergte, dat door steile kliffen en savannes lange tijd gescheiden is geweest van andere bossen, heeft door de isolatie unieke diersoorten en het is voor wetenschappers van grote waarde voor onderzoek naar de evolutie. In het gebergte kun je een een leuke excursie ondernemen waarbij je allerlei soorten vogels en vlinders ziet.

Meer info over de Nationale Parken Tanzania

Klimaat, beste reistijd en tips om te vliegen naar Tanzania

Wat is de beste periode voor een reis naar Tanzania? Doordat het dicht bij de evenaar ligt, heerst er in grote delen van Tanzania een tropisch klimaat, maar het land kent verschillende klimaten. De kuststreek is het hele jaar door vochtig en warm, terwijl het in de bergen een stuk koeler is. Het binnenland is warm, maar niet zo warm als je van een Afrikaans land zou verwachten. Er zijn twee regenseizoenen. Tussen maart en mei is het minder aan te raden het land te bezoeken, maar de tweede natte periode tussen oktober en december is een stuk milder.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!