Ga naar content

Lake Natron

Mooiste plekken in Tanzania - Ver weg van de gebaande paden, diep weggestopt in Masaai landschap en midden tussen de Afrikaanse savannen in Noord-Tanzania, ligt een heel bijzonder stukje Afrika, namelijk het magische Lake Natron of Natronmeer.

Ligging Natronmeer

Dit enorme meer ligt op de grens tussen Kenia en Tanzania en wordt omringd door meer bekendere gebieden zoals de Serengeti, de Ngorongorokrater en Lake Manyara in Tanzania en de Masai Mara en Lake Magadi aan de Keniaanse zijde.

Bezienswaardigheden Natronmeer

Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden van het Natronmeer in Tanzania, wat is er te zien en te doen. De bijzondere kleuren van het sodahoudende meer, de miljoenen flamingo’s en de bijbehorende ruige en ongerepte natuur zorgen voor een waar spektakel.

Reizen naar Lake Natron

Lake Natron is bij de meeste mensen niet tot nauwelijks bekend, maar dat wil niet zeggen dat het niet de moeite waard is om te bezoeken. Niet voor niets staat het meer bij vele natuur- en wildlifefotografen hoog op het verlanglijstje om te zien.

Pelikanen op Natron
Deel op Pinterest

Lake Natron is zowel tijdens een Kenia safari als een Tanzania reis zeer een topbestemming om in een reisprogramma op te nemen. Het is echter niet voor iedereen weggelegd. Echte avonturiers zullen de slechte toegangswegen, het ongerepte karakter van dit gebied en het feit dat het niet toeristisch is, absoluut waarderen! Kortom het Natronmeer is een zeer leuke toevoeging tijdens een safari naar Kenia en/of Tanzania.

Ontdek tijdens een samengestelde reis alle bijzonderheden en overnacht in de buurt van de unieke locatie. Ga met een lokale gids wandelen langs de oevers van het meer, bezoek de nabijgelegen warmwaterbronnen, watervallen en grotten en beleef een reis op een bijzondere wijze.

1. Rode kleur

Het Natronmeer is op de diepste punten slechts 3 meter diep. In het droge seizoen verdampt het water sterk en gedijen er tal van zoutlievende micro-organismen. De cyanobacteriën die in Lake Natron voorkomen hebben een rood pigment, vandaar dat het water en de zoutkorst op de oppervlakte van het meer vaak diep oranje tot rood kleurt.

2. Flamingo's

Het meer kenmerkt zich vanwege haar unieke ecosysteem om een diversiteit aan dier- en vogelsoorten die hier leven. De bacteriën in het water trekken miljoenen flamingo's: Natron is het leefgebied van ruim 2 miljoen kleine flamingo's. De grillige omgeving schrikt roofdieren af, waardoor de flamingo's hier veilig kunnen broeden. 

Natronmeer flamingo's
Deel op Pinterest

3. Ol Doinyo Lengai vulkaan

De Ol Doinyo Lengai is een 2960 meter hoge vulkaan die de Grote Rift-vallei en Lake Natron in Tanzania domineert. De vulkaan stoot lava uit met een hoog natriumgehalte, waardoor deze minder heet is dan bij andere vulkanen. De laatste uitbarsting was in 2006, vandaag de dag kan je de Ol Doinyo Lengai beklimmen tot op de kraterrand.

4. Omgeving van het Natronmeer

Rond het noordelijke deel van het meer kan je vaak indrukwekkende luchtspiegelingen zien. In het westelijke deel van het Natronmeer bevinden zich beboste hellingen waar je kan wandelen langs watervallen en riviertjes en kan zwemmen in warmwaterbronnen.

Tijdens een wandeling in de Riftvallei maak je kans op het zien van zebra's, gnoes en andere antilopen, giraffen, struisvogels en zelfs luipaarden of cheeta's. Wel handig dus om dit onder begeleiding van een gids te doen.

5. Masaai

Verder is het gebied rondom het meer een thuis voor diverse Masaai gemeenschappen, die nog gezien worden als echt authentiek.

Bijzonder overnachten bij Lake Natron

Bekijk onze tips voor bijzondere accommodaties:

Veelgestelde vragen

Geschreven door
Mathijs Dassel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!