Ga naar content

Arusha Nationaal Park

Tanzania natuurreis - In het noorden van Tanzania ligt het Arusha Nationaal Park. Een gebied van meren, kraters, heuvels, apen en giraffen waar je niet uitgekeken raakt over de prachtige natuur die het gebied kenmerkt. Veel toeristen zien het Arusha Park over het hoofd omdat enkele andere parken interesanter en mooier zijn, het is nochtans zeer de moeite waard.

Arusha Nationaal Park in Tanzania

Wanneer je rustig aan een rondreis door Tanzania wilt beginnen, dan is een bezoek aan Arusha National Park ideaal. Het is gelegen op amper 35 km van de luchthaven. Daar waar de massa toeristen in allerijl doorreizen naar Serengeti NP en de Ngorongorokrater, vinden wij dat Arusha National Park niet mag ontbreken tijdens je rondreis door Tanzania. Het natuurgebied is niet zeer groot, maar de natuur is indrukwekkend, er is veel groen en er is heel veel wildlife te zien.

Activiteiten in Arusha

Een gebruikelijke manier om Arusha te verkennen is door te kanoën en zo het wild te observeren zonder de dieren te storen. Maar er zijn ook tal van andere leuke activiteiten en excursies te ondernemen. Enkele leuke tips over de mooiste bezienswaardigheden en leuke excursies of dingen om te doen tijdens een reis naar Arusha:

1. Hiken op Mount Meru

In Arusha National Park in Tanzania kan je de Mount Meru (4566 m) beklimmen. Het pad naar de top van Mount Meru begint op een beboste savanne vol buffels en giraffen, voert door bossen vol fakkellelies en mos en leidt tot open vlakten met reuzenlobelia's. Vanaf de top van Mount Meru zie je de Kilimanjaro, zo'n vijftig kilometer verderop. Het beste zicht heb je er tussen december en februari rond zonsopgang en zonsondergang. Tijdens de tocht zie je diadeemmeerkatten, toerako's en trogons, maar vooral, hetgeen waar Arusha National Park bekend om staat, de zwartwitte franjeapen.  

Deel op Pinterest

2. Wandelen naar de Ngurdoto krater

In het midden van het woud bevindt zich de Ngurdoto krater, met rotsachtige klippen en een bodem die het leefgebied vormt van buffels en wrattenzwijnen. Regelmatig loopt er een kudde olifanten over de mosgroene krater van drie kilometer in doorsnede. Er loopt een wandelroute langs de krater, hoewel het niet toegestaan is er in af te dalen.  

3. Kanoën op Momella

Meer naar het noorden trekt het azuurblauwe Momella meer duizenden flamingo's, watervogels, ellipswaterbokken. Momella bestaat uit zeven zoutmeren waar het goed vogels spotten is. Vogels als de trogon laten zich hier sneller zien dan in de andere nationale parken. Op de groene omliggende grasheuvels grazen giraffen, buffels en zebra's en springen dikdikantilopes door het gras. Het is mogelijk om een kanosafari te boeken op de Momella meren. Vanaf het water zie je veel wildlife, een bijzondere ervaring. Arusha is een zeer bosrijk nationaal park en absoluut de moeite tijdens je reis naar Tanzania.

4. Paardrijden in Arusha

Explore Tanzania biedt een unieke excursie aan in Arusha: een 2-daagse paardrijsafari. Uniek, want eerder was het nooit mogelijk om in een nationaal park van Tanzania paard te rijden. Tijdens het paardrijden rijd je over de door olifanten gemaakte paden. Onderweg zie je het prachtige landschap van Arusha met haar vele wilde dieren: zebra's, giraffen, zwijnen, nijlpaarden, apen, antilopen en flamingo's. De paardrijsafari is bestemd voor ervaren ruiters.

5. Walking safari Arusha

De prachtige natuur en kratermeren in Arusha National Park zijn het leefgebied van vele vogels, zoals flamingo's), olifanten, buffels, zebra's, giraffes, antilopen, nijlpaarden, hyena's, blauwe meerkatten, rode duikers en andere dieren. Zelden olifanten en luipaarden. In de bossen leven verschillende apensoorten. Erg populair is een walking safari, onder begeleiding van een ranger. De gids vertelt je alles over de dieren in Arusha. In onze webshop hebben we handige dierengidsjes van Oost-Afrika, waarmee je alle dieren kan identificeren tijdens deze excursies.

Excursies Arusha boeken

Bezienswaardigheden en activiteiten: jeepsafari's, kanoën, watervallen, gamedrives, bushwalks, wandelsafari's, beklimming Mount Meru... Diverse excursies en tours kan je van tevoren boeken bij gespecialiseerde reisorganisaties uit Nederland of België, zoals Explore Tanzania en Matoke Tours. Overnachten in een van de lodges rond het park? Er worden tevens vogelreizen en -excursies naar het gebied georganiseerd. Ben je daar in geïnteresseerd, lees dan meer over de vogels in Arusha.

Ligging en bereikbaarheid Arusha

Arusha ligt in het Noorden van Tanzania, ten noordoosten van de stad Arusha (40 minuten met huurauto, 60 km van Kilimanjaro International Airport). De stad Arusha is tevens een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan de andere nationale parken in Tanzania: de Serengeti, Ngorongoro krater of top van de Kilimanjaro. In de omgeving bevinden zich verscheidene mooie lodges en luxe villa's. Onder onze reistips vind je leuke groepsreizen langs Arusha, maar je kan ook een reis op maat laten uitwerken met verblijf in een mooie accommodatie.
Overnachten: Hotels Arusha op Booking.com - Privélodges, hotels en Bed&Breakfast.

Beste tijd voor een reis naar Arusha: juni - februari (met kans op regen in november). Beste zicht op Kilimanjaro: ronds zonsopgang en zonsondergang, december - februari.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!