Ga naar content

Lake Manyara

Nationale parken Tanzania - In het noorden van het land, op 120 km van Arusha, vlakbij Mto wa Mbu, ligt Lake Manyara National Park, een van de mooiste meren in Tanzania. Het meer is 200 tot 330 km² groot, afhankelijk van het seizoen. Het gebied is best bereikbaar met een huurauto of vlucht vanaf Arusha.

Reizen naar Lake Manyara Nationaal Park

Lake Manyara ligt op de weg van Arusha naar de Serengeti en de prachtige Ngorongoro krater. De natuur rondom het meer is bijzonder groen. Dat is te danken aan de vele ondergrondse riviertjes in het park. Om bij het meer zelf te komen trek je eerst door een woud met oude mahoniebomen. Een weg krult zich door het oerwoud. 

Hornbill in Manyara
Deel op Pinterest

Neushoornvogels die elkaar toeschreeuwen, blauwe meerkatten en andere apen die hun dagelijkse ruzies uitvechten geven je het idee dat je midden in de jungle zit. Een heel ander beeld geeft de oostkant van het meer. Daar heb je volop uitzicht over de uitgestrekte graslanden van Tanzania. Met op de achtergrond de toppen van vulkanisch gesteente die boven de vlaktes uitsteken.

Bezienswaardigheden Lake Manyara

Het nationaal park dankt zijn naam aan de Manyara struiken, die door het Maasai volk gebruikt wordt als omheining. Bij de entree van het park kan je dit Manyara-struikgewas zien. Wat er verder te zien is? De natuur bij Lake Manyara is schitterend en vormt op zich al een hoogtepunt. Dieren vormen in Tanzania echt de belangrijkste bezienswaardigheid van iedere reis.

1. Wildlife Lake Manyara

Het nationale park is een ideale plek om veel wilde dieren te spotten. Zowel overdag als 's nachts kan je deelnemen aan game drives. Lake Manyara in Tanzania heeft een van de grootste populaties bavianen ter wereld. Op de graslanden grazen de kuddes zebra’s, de buffels, de gnoes, impala's en de giraffen.

Verderop in de savanne, daar waar de acaciabossen liggen, vind je ook olifanten, mangoesten en de kleinste grazers: de dik dik. Waar prooidieren leven vind je uiteraard ook roofdieren: hyena's, leeuwen en cheeta's liggen altijd op de loer tussen het gras. Er komt ook een vrij groot aantal luipaarden voor, maar die krijg je zelden te zien. 

Schildpad
Deel op Pinterest

2. In bomen klimmende leeuwen

De leeuwen die hun leefgebied hebben bij Lake Manyara staan bekend om een voor deze diersoort bijzondere vaardigheid: bomen klimmen. Veel toeristen geven aan deze boomklimmers eerder in de Serengeti of Queen Elizabeth Park te zien dan bij Lake Manyara.

3. Vogels Lake Manyara

De diversiteit aan vogels rond het Manyara meer is enorm. Zelfs wanneer je onervaren bent, kun je hier zo maar 100 soorten vogels spotten op een dag. Hoogtepunt voor vogelaars en mooie plaatjes zijn de enorme aantallen roze flamingo’s die hier foerageren. Afhankelijk van het seizoen kleurt de rand van het meer roze van de vele flamingo's. Minder opvallend maar minstens even mooi zijn de Afrikaanse nimmerzat, pelikanen en ooievaars. Beste reistijd voor vogelaars is in de natte tijd: van november tot juni. 

Flamingo's
Deel op Pinterest

4. Excursies en activiteiten

Natuurlijk wil je op safari bij Lake Manyara. Dit park biedt een mooi overzicht van wat Tanzania te bieden heeft, maar dan in het klein. Je kunt op zoek naar wildlife en vogels. Er is echter meer te doen. In het natte seizoen moet je op zoek naar de watervallen en maak van de gelegenheid gebruik om te gaan kanoën. Tal van tours en excursies naar Lake Manyara kunnen geboekt worden bij Explore Tanzania. Ook mountainbiken, wandelen en abseilen behoren tot de mogelijkheden van het park.

5. Borrelende aarde

Aan de zuidkant van Lake Manyara liggen pruttelende heetwaterbronnen. De aarde kleurt er in felle tinten.

Beste reistijd Lake Manyara

Wil je op je safari vooral groot wild zien? Reis dan in het droge seizoen naar Lake Manyara: de beste reisperiode loopt van juli tot oktober. Voor watervallen, vogelspotten en kanoën kies je het beste het regenseizoen: november tot juni.

Overnachten bij Lake Manyara

Voor elk soort reiziger is er een bijzondere overnachting in Manyara te vinden. In het park zelf kun je kamperen of kiezen voor een luxe boomhut of een lodge met uitzicht op het meer. Liever basic kamperen? Dat kan op één van de campings in de omgeving van Mto wa Mbu. Hier vind je ook verschillende guesthouses.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!