Ga naar content

Nationale parken Tanzania

De Nationale Parken van Tanzania behoren tot de mooiste parken van Afrika. De spectaculaire besneeuwde top van de Kilimanjaro, de vele acacia's op de grasvlakten en de majestueuze kraters vormen een landschap waar olifanten, leeuwen, kleurrijke vogels en duizenden gnoes zich thuis voelen. Kortom, het safari land bij uitstek!

Mooiste Nationale Parken van Tanzania

Het meest bekende park is de Serengeti, maar vind je hier ook de mooiste natuur of staat het alleen bekend om de grote migraties? Wat dacht je van de kleurrijke meren, de schitterende bergtoppen en de Nationale Parken van het Mahale gebergte. En naast een hele reeks aan nationale parken, vind je in dit Afrikaanse land ook nog het kruideneiland Zanzibar, bekend om haar parelwitte stranden. Kortom, er is veel te ontdekken. Heb jij zin in een safari naar de nationale parken van Tanzania? Hieronder geven wij je graag informatie en reistips voor ieder nationaal park in Tanzania.

1. Arusha - Noorden

Een aantal bekende nationale parken in Tanzania bevindt zich in het noorden van het land. Zo ook dit natuurgebied. In Arusha National Park kan je veel giraffen en zwart-witte Colobusapen spotten. Het park heeft drie grote attracties. Je kunt er Mount Meru (4566 m) beklimmen. Vanaf de berg heb je uitzicht op de Kilimanjaro. In het midden van het woud bevindt zich de Ngurdoto krater, terwijl zich meer naar het noorden de zeven zoutmeren van Momella bevinden. Hier zorgen duizenden vogels voor uren vogelkijkplezier.

Nationale parken Tanzania dieren
Colobusaap in Arusha
Deel op Pinterest

Veel toeristen zien dit park over het hoofd, maar het bosrijke gebied is zeker de moeite waard om te bezoeken. Bekijk de pagina over het Arusha Nationaal Park om meer te weten te komen over flora, fauna en excursies.

2. Serengeti - Noorden

Het grootste park van Tanzania en een van de bekendste nationale parken van Afrika mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst van natuurparken in Tanzania. Er is zo veel te vertellen over Serengeti NP dat we er een aparte pagina over gemaakt hebben. Lees informatie en bekijk de mooiste reizen naar het Serengeti Nationaal Park

3. Ruaha - Centraal

Het centraal gelegen nationaal park Ruaha is na de Serengeti het grootste nationale park van Tanzania. Het landschap van het park kenmerkt zich door uitgestrekte vlaktes, savanne en bergen en rivieren. Wie katachtigen wil zien moet hier wezen: luipaarden, leeuwen en jachtluipaarden laten zich met grote regelmaat zien.

Maar ook meer dan 12.000 olifanten, wilde honden antilopen en tal van ander wild staat op het programma tijdens een safari in het Ruaha NP. Er leven naar schatting 450 vogelsoorten. Een safari in het nationaal park kan je boeken vanuit Dar Es Salaam, maar het staat vaak ook op het programma van een georganiseerde groepsreis.

4. Selous - Zuiden

Selous Game Reserve ligt ten zuidwesten van Dar Es Salaam. Dit gebied is nog niet door het massatoerisme ontdekt, met name door de aanwezigheid van de tseetseevlieg. Er zijn nochtans veel dieren te zien, waaronder de grootste populatie wilde honden, nijlpaarden, krokodillen en vele vogelsoorten en het is een van de grootste wildparken in Tanzania en Afrika. De natuur is fantastisch mooi en leent zich uitstekend om te wandelen. Het landschap bestaat vooral uit bomen, de grote savannes zoals elders in Afrika vind je hier niet terug. 

Tanzania nationale parken
Selous NP
Deel op Pinterest

Tijdens een verblijf in Selous kan je tal van excursies en tours maken, waaronder een boottocht op de Rufiji. Langs de oevers van de rivier bevinden zich grote moerassen, die krioelen van de krokodillen. Verder kan je op jeepsafari en is het een van de weinige reservaten in Afrika waar je kan deelnemen aan een wandelsafari.
Een safari hier kan bovendien makkelijk gecombineerd worden met een strand- en duikvakantie op Zanzibar of Mafia Island.

Onder meer Explore Tanzania biedt reizen naar Selous in Tanzania aan, als jeepsafari, wandelsafari of bootsafari. 

Ligging en bereikbaarheid: ten zuidwesten van Dar Es Salaam. Trein of vliegtuigje.
Bezienswaardigheden en activiteiten: wandelsafari, boottochten, jeepsafari. Stieglerkloof; 100 meter breed en diep.
Wildlife: Veel vogels, olifanten, nijlpaarden, krokodillen, wilde honden

5. Kilimanjaro Nationaal Park - Noorden

De Kilimanjaro is de hoogste berg van Afrika (5895 m) en bevindt zich in het noordoosten van Tanzania, op ongeveer drie graden van de evenaar. Het is een enorme vrijstaande berg, met 3 stratovulkanen. De beklimming van de Kilimanjaro is zeer gewild en er zijn dus ook tal van aanbieders die een individuele reis of groepsreis organiseren om de gigant te bedwingen. Zes verschillende routes met diverse moeilijkheidsgraad voeren naar de top van de Kilimanjaro. Lees alles over een beklimming van de Kilimanjaro.

6. Lake Manyara - Noorden

Het Manyara meer of Lake Manyara is een bijzonder divers nationaal park in het noorden van Tanzania, op ongeveer 130 km van Arusha. Wil je wildlife en vogels zien, dan mag je dit nationaal park niet missen tijdens je rondreis. Het meer bevindt zich aan de Rift Valley of Grote Slenk. De natuur in het nationaal park varieert van open grasvlaktes en moerassen tot acaciabossen. Het meer van Manyara bedekt ongeveer twee derde van de oppervlakte van het Manyara nationaal park en is een trekpleister voor vogels, met name flamingo's en pelikanen. Rondom het meer zie je vele giraffes, nijlpaarden, olifanten en leeuwen. Lees meer over Lake Manyara in Tanzania

7. Ngorongorokrater - Noorden

Een van de meest spectaculaire wildparken van Tanzania is de Ngorongoro krater, een enorme caldera, die het leefgebied vormt van duizenden wilde dieren. Zebra's, gnoes, olifanten, buffels, leeuwen, neushoorns, flamingo's en vele andere vogelsoorten leven hier in een aards paradijs. Bekijk onze tips voor een safari in Ngorongoro krater.

8. Lake Natron - Noorden

Weg van de standaard reisroutes in Tanzania ligt het dorre en desolate Natronmeer. Wanneer je een omliggende heuvel beklimt merk je de donkerrode kleur van het meer, wat dit zo bijzonder maakt.

Lake Natron
Deel op Pinterest

De periode van augustus tot en met oktober is de droge periode. In die periode komen miljoenen flamingo’s rond het meer om te broeden. Bezoek ook een van de Maasai dorpen in de omgeving. Lees meer over het Natronmeer

9. Gombe Stream National Park - Westen

Het kleinste nationaal park van Tanzania is slechts 52 km² groot. Het park staat vooral bekend om de chimpansees die je er in het wild kan zien, maar deze zitten echt in het wild en er is dus geen garantie om ze te zien. Plan dus 2 dagen in om de kans te vergroten tot het zien van de apen.

De chimpanseegemeenschap in Gombe Stream National Park werd beroemd vanwege het werk van Jane Goodall, dat sinds 1960 hier plaatsvindt. Als je haar werk interessant vindt, lees dan ook de uiteenzetting van onze reporter Henneke over het bezoek van Jane Goodall aan Nederland.
In Ujiji, dicht bij Kigoma, sprak Stanley de beroemde woorden "Dr. Livingstone I presume".

Ligging, bereikbaarheid: oever van het Tanganyika meer, westen Tanzania. 16 km ten noorden van Kigoma. Lijnvluchten (of trage treinverbinding) vanaf Dar es Salaam en Arusha naar Kigoma. Zandwegen vanuit Mwanza, Dar en Mbeya. Vanaf Kigoma neem je een motorboot (1 uur) of meertaxi (3 uren).
Bezienswaardigheden en activiteiten: chimpansee excursies, hiken, snorkelen.
Wildlife: Chimpansees, strandjutter bavianen, roodstaartmeerkatten, rode colobusapen, 200 vogelsoorten (visarend, rode druppelastrilden).
Beste reistijd chimpansees: februari - juni en nov. tot half dec. (regenseizoen). Overige maanden kun je beter fotograferen.
Overnachten Gombe Stream: luxelodge in tenten, pension, jeugdherberg, kampeerterreinen.

10. Katavi Nationaal Park - Westen

Het best bewaard gebleven geheim van Tanzania is het Katavi National Park, een ongerepte wildernis. Katavi is het tweede grootste nationaal park van Tanzania. Zelden in je leven zal je zoveel wildlife zien als hier.
Vooral de Katuma rivier vult zich in het regenseizoen met nijlpaarden en krokodillen.

Katavi Nationaal Park
Deel op Pinterest

In de omliggende moerassen wemelt het van de vogels. Nochtans is het droge seizoen nog indrukwekkender: de kleine rivier die dan overblijft is het enige vocht in de omgeving en dit trekt duizenden dieren. Rond het einde van het droge seizoen tref je soms wel 200 nijlpaarden in één stuk van de rivier. De dichte concentratie van nijlpaarden leidt geregeld tot hevige gevechten, een waar natuurspektakel! 

11. Mahale Mountains - Westen

De Mahalebergen in Tanzania zijn groene, met dichte jungle bedekte heuvels rondom het turquoise water van het Tanganyikameer. Net als Gombe Stream is dit nationale park vooral bekend omwille van de chimpansees die hun leefgebied hebben in de bomen. Het is hier dat Jane Goodall onderzoek deed naar de apen. Om chimpansees te zien plan je best 2 dagen in. Let wel op een strenge regelgeving die geldt voor het bekijken van de dieren. Er leven nog ongeveer 800 apen, die erg gewend zijn aan mensen. Met een gids trek je erop uit om de groepen chimpansees te vinden. Het Tanganyika meer met haar parelwitte stranden biedt de mogelijkheid om te zwemmen in een van de meest heldere en zuiverste wateren ter wereld.

National parks Tanzania
Deel op Pinterest

Ligging, Bereikbaarheid: westen van Tanzania, naast het Tanganyikameer. Chartervlucht vanaf Arusha, Dar es Salaam of Kigoma. Vanuit Kigoma kun je een motorboot of stoomboot nemen. Reken op 3 tot 9 uur varen.
Activiteiten: chimpansees observeren, wandelen, snorkelen, vissen. 
Wildlife: chimpansees, colobusapen, roodstaartmeerkatten, blauwe apen, vogels.
Beste reistijd: mei - oktober (droge seizoen, beter voor hiken)
Overnachten: luxe tentenkampen, pensions, campings

12. Kitulo Nationaal Park - Zuidwesten

Hou je van wilde bloemen, dan moet je Kitulo nationaal park in Tanzania bezoeken! De lokale bevolking noemt dit park de Tuin van God, want je vindt er een van de mooiste bloemenspektakels ter wereld: van december tot april vormen de grasvelden van dit nationaal park een kleurrijk bloementapijt, met een ongekend aantal bloemen en kleuren. Talrijke soorten orchideeën, fakkellelies, aloë's, protea's, geraniums, lelies en reusachtige lobelia's kenmerken het landschap van Kitulo. Het park bevindt zich op een hoogte van 2600 meter en is vulkanisch.

Ligging en Bereikbaarheid: zuiden van Tanzania, 100 km van Mbeya. Enkel bereikbaar per 4WD vanuit Chimala.
Bezienswaardigheden en activiteiten: wilde bloemen, wandelen (constructie van wandelnetwerk), vogels observeren op grasland, heuvels beklimmen.
Wildlife: weinig zoogdieren, op enkele bergrietbokken na. Veel vogels, waaronder de Denhams trappen, blauwe zwaluwen en enkele andere zeldzame vogels. Kameleons, vlinders, kikkers...
Beste reistijd: voor bloemenliefhebbers december - april, voor zonliefhebbers september - november.
Overnachten: hotels in Mbeya en Matamba. Op het strand van Matema vind je twee goedkope hostels.

Tips voor natuurgidsen

Zanzibar

Wil je een safari langs de nationale parken van Tanzania op een perfecte manier afsluiten, kies dan voor een verlenging op het strand. De perfecte plek voor een strandverlenging in Tanzania is het specerijen eiland Zanzibar.

Zanzibar
Deel op Pinterest

De heerlijke zandstranden en helderblauw water zijn een perfecte combinatie met de culturele bezienswaardigheden op het eiland. Lees meer over de natuur en cultuur tijdens een zonnige vakantie op Zanzibar.

Ook interesse in andere gebieden van het land? Lees alles over Tanzania.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!