Ga naar content

Katavi in Tanzania

Tanzania natuur - Ben je op zoek naar een wildpark in de letterlijke betekenis van het woord, dan is het tijd voor een reis naar het Katavi Nationaal Park in Tanzania. Hier bevinden zich meer leeuwen dan mensen! Doordat het een vlucht of extra reisdagen vereist om in het westen van Tanzania te komen, nemen slechts weinig toeristen de moeite om een avontuurlijke safari door het Katavi Nationaal Park te maken. En dat terwijl de impala's en giraffes je soms al op de landingsbaan tegemoet komen...

Safarireis Katavi 

Wie aan een safarireis in Tanzania denkt, denkt in eerste instantie aan de migratie in de Serengeti. Het is een bijzonder groot natuurpark, waar nog veel rust en weinig toerisme te vinden is. Nog minder bekend is een safari in een nationaal park als Katavi. In het Katavi Nationaal Park kan je tijdens een safari uren rijden zonder ooit een andere toerist tegen te komen. Naar schatting bezoeken nog geen duizend mensen per jaar het Katavi park voor een excursie door de wildernis. Kom oog in oog te staan met olifanten (populatie meer dan 2500), nijlpaarden, zebra’s, giraffes, leeuwen en buffels. De krokodillen- en nijlpaardenpoelen zijn zeer bijzonder. Tegen het einde van het droge seizoen verzamelen zich honderden van deze machtige beesten nabij de Ikuu Rangerpost om samen een heerlijk modderbad te nemen. 

Natuur en wildlife in het Katavi NP

De woodlands in het zuiden van het park vormen een afwisselend decor met de wetlands rond de meren, waar je af en toe een stofwolk ziet opstijgen als de grootste kudde buffels ter wereld zich in beweging zet. Katavi is het leefgebied van bedreigde diersoorten als de cheetah (vooral te vinden bij Mbuga ya Duma), wilde hond, en de roan en sable antilopes. Het uitzicht op de hellingen van de Rukwa Rift Valley is prachtig vanaf Mbuga Nyeupe.

Katavi is vernoemd naar de geest van de grote krijger Katabi, die zich aan de noordoostelijke kant van Lake Katavi bij een stel Tamarindebomen ophoudt. Er worden vaak luipaarden gezien rond de boom. De Wabende stam gelooft dat Katabi verschijnt als een ongewoon mens of dier, zoals een albino giraffe of reebok (die ook daadwerkelijk voorkomen in het gebied).

wilde dieren KataviDeel op Pinterest

Kamperen in Katavi

Het hoofdkwartier van het park, het dorp Sitalike, bevindt zich in het noordwesten van Katavi NP aan de B8 weg. De lodge bij het door palmen omgeven Lake Chada vormt een uitzondering tussen het wilde landschap. Verbaas je niet als je ’s ochtends verse luipaardsporen rond de tent met etenswaren vindt, dit wildpark is er een voor echte avonturiers. 's Nachts als de sterren helder aan de hemel schijnen kun je olifanten, luipaarden en nijlpaarden (soms angstig dichtbij) horen roepen. 

Beste reistijd Katavi Nationaal Park

Beste reistijd Katavi: droge seizoen (mei - oktober)
Katavi is het hele jaar te bezoeken maar is vooral tegen het einde van het droge seizoen spectaculair. De beste reistijd voor het Katavi Nationaal Park is dan ook in augustus en september, als de Katuma rivier de Chada en Katavi meren niet langer van water voorziet en de meren tot grasland zijn gevormd. Olifanten, buffels en zebra’s voegen zich samen om hun dorst te lessen bij de overgebleven waterpoelen. Aan de banken van de waterpoelen aan de Katuma rivier vind je leeuwen die geduldig wachten tot hun prooi water komt drinken.
In het regenseizoen van oktober tot en met april vullen de vlaktes zich met schitterende begroeiing en bloemen en ontstaan er watervallen en moerassen, terwijl vogels van zo'n vierhonderd verschillende soorten zich in het gebied vestigen. Watervogels en pelikanen houden zich graag op rond Lake Chada, waar krokodillen en nijlpaarden de hele dag lijken te dutten in het water. De meeste regen valt van maart tot mei.

Reizen naar het Katavi Nationaal Park

Het Katavi Nationaal Park is in ongeveer drie uur vliegen te bereiken vanaf Dar es Salaam en Arusha. Diverse luchtvaartorganisaties maken verbindingen mogelijk met de andere parken en reservaten in Tanzania. Bekijk hiernaast welke reisorganisaties reizen aanbieden naar het Katavi Nationaal Park of lees verder over de andere nationale parken van Tanzania.

Ligging en bereikbaarheid Katavi

Westen Tanzania, ten oosten van het Tanganyika meer. Hoofdkwartier in Sitalike, op 40 km ten zuiden van Mpanda. Chartervluchten vanaf Dar es Salaam en Arusha. Trein vanaf Dar naar Mpanda. Met het openbaar vervoer kun je naar Sitalike, waar je excursies kunt boeken.

Bezienswaardigheden en activiteiten: wandelsafari's, jeeptochten, tamarindeboom nabij Katavimeer.
Wildlife: nijlpaarden, krokodillen, olifanten, buffels, giraffen, zebra's, impala's, leeuwen...
Overnachten: prive luxe tentenkampen. Pension, camping en toeristenhutten in Sitalike. Hotels in Mpanda en Sitalike.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!