Ga naar content

Oeganda

Oeganda, "de groene parel van Afrika" genoemd, staat bekend om de gorillareizen en chimpansee trackings, maar ook de natuur in Oeganda is bijzonder spectaculair. NatureScanner neemt je mee in een overzicht van mooiste gebieden in Oeganda om te zien tijdens een natuurreis of safari: nationale parken en mooie natuurreservaten.

Mooie natuur in Oeganda

Wat zijn de mooiste plekken in Oeganda en welke hoogtepunten mag je niet missen tijdens een natuurvakantie? Met verschillende nationale parken, de bron van de Nijl, een grote verscheidenheid aan inheemse diersoorten en grote variatie in landschapsvormen (van savanne tot grote meren, sneeuwbergen en jungle), is de natuur in Oeganda een reis meer dan waard.

Tips rondreis Oeganda

Ondanks dictators en burgeroorlogen die het land geteisterd hebben, klimt het nu weer uit het dal. In de jaren '70 was Oeganda helaas ook onderhevig aan het op grote schaal kappen van tropisch regenwoud, maar inmiddels is begonnen met het planten van nieuwe vegetatie. Ondanks deze kap van regenwoud is Oeganda een heel groen land, met zeer veel bezienswaardigheden en mooie natuur. Ook het grote wild was ooit bijna uitgestorven, maar komt nu in groten getale terug.

Mooiste plekken Oeganda

Wat zijn de mooiste gebieden in Oeganda? Door de regenseizoenen is het klimaat van Oeganda uiterst geschikt voor tropisch regenwoud. In het land zijn zeer veelzijdige nationale parken te vinden, waar de natuur weelderig haar gang gaat. De mooiste natuurparken liggen in de zuidwestelijke hoek van het land, bij de grens met de Democratische Republiek Congo. De mooiste plekjes om te zien tijdens een rondreis in Oeganda:

1. Bwindi National Park

Denk je aan Oeganda, dan denk je vooral aan dieren en meer bepaald aan de bekende gorilla's in Oeganda. Vanuit Lake Bunyoni en Kisoro kan je onder begeleiding van een gids op zoek gaan naar de ruim 430 berggorilla's die in Bwindi National Park leven. Overigens is er goed nieuws, het aantal gorilla's is de afgelopen jaren gestegen. Het nationale park bevindt zich in het zuidwesten van het land. Let wel, de tocht naar de berggorilla's is geen gemakkelijke tocht: om de dieren te vinden dien je veel geduld te hebben en een goed uithoudingsvermogen.

Om hun leefgebied te beschermen is een vergunning een vereiste. Vraag deze enkele maanden van tevoren aan. Er worden slechts weinig mensen per dag toegelaten en je moet minstens 16 jaar oud zijn. Reken op ruim € 400 per persoon voor een tour, maar hou wel de aanbiedingen van de reisorganisaties hiernaast in de gaten, vaak hebben zij toch goedkopere pakketreizen.

Zie je geen berggorilla's, dan krijg je de volgende dag nog een kans. Al bij al wordt het sowieso een onvergetelijke ervaring. Verscheidene Nederlandse touroperators bieden reizen naar Oeganda op maat en rondreizen (bekijk onze reistips hiernaast én hieronder). Habari Travel biedt zowel maatwerk als groepsreizen en garantie op een gorilla permit. In het Bwindi Forest nationaal park leeft, naast de berggorilla, een enorme vlinderpopulatie van meer dan 200 soorten.

Bwindi Nationaal Park
Deel op Pinterest

2. Kibale Forest Nationaal Park

Kibale Forest Nationaal park is dan weer het leefgebied van andere primaten, zoals de chimpansee en de rode colobusaap en bijna 400 bosolifanten. Lees meer over een chimpansee tracking in Kibale in Oeganda

Oog in oog

3. Queen Elizabeth Nationaal Park

Queen Elizabeth NP, gelegen tussen Kibale en Bwindi, mag met recht een juweeltje genoemd worden onder de Afrikaanse nationale parken. Het landschap is adembenemend. Aan de noordkant wordt het park omgeven door het ruim 5.000 meter hoge Rwenzori gebergte (Mountains of the Moon). Van november tot maart kun je er uitdagende trektochten maken.

Queen Elizabet Nationaal Park
Deel op Pinterest

De paden zijn smal en je moet je weg vinden door dichtbegroeide wouden. Om de drie pieken van Mt Stanley te bereiken heb je een goede uitrusting nodig. Meer naar het oosten doemt het grote Georgemeer op, dat zorgt voor veenachtige grond in het gebied. Grassavanne, galeriebossen, regenwoud en moerasland kleuren het landschap. Niet voor niets staat het Queen Elizabeth nationaal park op de UNESCO lijst van belangrijkste bioreservaten.

Maatwerk specialisten

In het park leeft een grote diversiteit aan diersoorten, waarbij de trots de enorme populatie nijlpaarden is. Ook zijn er vaak olifanten, krokodillen en honderden aalscholvers te vinden aan de oevers van het Kazingakanaal. Om veel wildlife te zien, loont het de moeite om het park vanaf te bezichtigen met de boot. 

Deel op Pinterest

4. Murchison Falls Nationaal Park

Murchison Falls is het grootste park van Oeganda. De witte Nijl stroomt erdoor heen. Voordat deze uitmondt in het Albertmeer, baant hij zich een spectaculaire weg door het landschap. Bij de Murchisonwatervallen raast het water van de Nijl met donderend geweld door een 6 meter brede kloof 43 meter naar beneden. Deze bezienswaardigheid mag dus echt niet ontbreken op de te zien lijst tijdens een Oeganda reis.

Nadat de rivier wat rustiger is geworden, biedt ze vertier aan honderden nijlpaarden en enorme nijlkrokodillen. Een boottocht over de rivier is een aanrader voor wie de watervallen en dieren van dichtbij wil zien. In de zijwateren voeden de krokodillen zich met reuzenvissen die hier nog voorkomen, zoals de tot 2 meter lange en 200 kilo zware nijlbaars.

Murchison Falls Nationaal Park
Deel op Pinterest

Een andere trekpleister van het Murchison Falls National Park zijn de ruim 450 vogelsoorten die er voorkomen, waaronder de roodkeelbijeneter, de krokodilwachter en de schoenbekooievaar. Het telt daarmee de grootste variatie in vogelsoorten in Afrika. Vele zoogdieren bevolken de savannes in het park, terwijl chimpansees zich thuisvoelen in het oerwoud.

Oeganda natuurreizen en ecotoerisme

Oeganda richt zich op ecotoeristen die de natuur en dieren van het land willen ontdekken: olifanten, apen en bijzondere vogels. Men hoopt dat het toerisme zo in de nabije toekomst een belangrijke bron van inkomsten zal worden voor de bevolking van Oeganda. Heb je interesse in een groepsreis, vraag dan zeker eens de gratis brochure van Djoser aan. Een reis naar Oeganda is ook leuk om te combineren met een Rwanda reis.

Reisadvies Oeganda

Enkele waarschuwingen willen we wel meegeven aan wie een rondreis in Oeganda in de planning heeft. In Oeganda wordt homoseksualiteit niet getolereerd. Het is zelfs illegaal en veel mensen zijn voorstander van de doodstraf voor homo's. Ook reizen naar sommige gebieden in het noordoosten van Oeganda worden afgeraden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!