Ga naar content

Murchison Falls in Oeganda

Mooiste plekken Oeganda - In het noordwestelijke deel van Oeganda, op ca. 7 uur rijden vanaf de hoofdstad Kampala, ligt het Murchison Falls Nationaal Park. Het natuurgebied ligt aan de rand van Lake Albert en wordt doorkruist door de Victoria-Nijl. De imposante Nijl die dwars door het park stroomt maakt het tevens ook één van Oeganda’s meest bijzondere locaties.

Bezienswaardigheden Murchison Falls

Een aantal dagen rondreizen in het bijzondere Murchison Falls nationaal park is eigenlijk net zo gevarieerd als de rest van het land. Er zijn talrijke mooie plekjes. Van jungle tot savannevlaktes en van moeras tot aan de imponerende waterval, dit prachtige wildpark heeft het allemaal! Murchison is grofweg in drie belangrijke gedeeltes in te delen: de waterval, de jungle en de savanne, met als belangrijkste middelpunt de snelstromende (Victoria) Nijl. Een overzicht van hoogtepunten.

1. De waterval

Belangrijkste en meest aansprekende gedeelte van dit enorme wildpark is zonder twijfel de waterval, waar Murchison Falls haar naam aan dankt. Deze waterval is eigenlijk meer een enorme stroomversnelling, aangezien het de Witte Nijl is die door een zeer nauwe kloof geperst wordt. Dit gebeurt met zoveel geweld dat men beweert dat de Nijl om deze reden zover richting het noorden kan stromen.

Murchison Falls
Deel op Pinterest

Een bezoek aan de waterval is absoluut de moeite waard, het is een van de mooiste plekken in Murchison. Nadat je over een klein pad richting de waterval loopt merk je langzaamaan dat de lucht steeds vochtiger wordt. Eenmaal aangekomen sta je min of meer bovenop de waterval en kun je het water schuin onder je met veel geweld door de kloof geperst zien worden. Foto’s maken is mogelijk maar niet zonder risico (gezien het opspattende water en de nevel in de lucht). 

2. Apen in de Jungle

Ten zuiden van de Nijl bestaat Murchison Falls voornamelijk uit dichtbegroeide junglegebieden. Hier leven naast bosolifanten, buffels en diverse antiloopsoorten ook vele primaat- en aapsoorten. Eén van de meest bekende is ongetwijfeld de chimpansee. Vele bezoekers aan dit nationale park beseffen het vaak niet, maar ook in Murchison kan je uitstekende chimpansees trackings maken. De kans op het zien van chimpansees in dit gedeelte van het park is nagenoeg even groot als in de bekendere gebieden, zoals bijvoorbeeld Kibale National Park.

3. Safari op de savanne

Het meest noordelijke deel van het park staat bekend als het savannegedeelte en hier kun je van tijd tot tijd heel veel dieren spotten. Om in het noordelijke gedeelte te komen doorkruis je in de meeste gevallen eerst het zuidelijke gedeelte van het park en steek je daarna de Nijl over. Dit maakt het al direct een zeer leuk en speciaal avontuur, aangezien er geen bruggen zijn en je dus per ferry naar de overzijde wordt gebracht. Een hele belevenis op zich, aangezien het natuurlijk allemaal op z’n Afrikaans gebeurt!

Officieel heeft de ferry wel vaste tijden, maar de ervaring leert dat dit in Afrika, en Uganda in het bijzonder, natuurlijk lang niet altijd iets zegt… Eenmaal op de ferry raden wij aan om je camera en verrekijker gereed te houden, want tijdens deze korte oversteek heb je namelijk kans om veel dieren op en rond het water te zien. Zo kun je groepen nijlpaarden, krokodillen en vele (water) vogels spotten en dan moet natuurlijk de echte safari aan de overzijde nog beginnen!

Safari Murchison
Safari Murchison
Deel op Pinterest

Eenmaal aan de overkant van de rivier aangekomen waan je je direct in een totaal andere omgeving. Waar het zuidelijke gedeelte dichtbegroeid is, kom je in het noordelijke gedeelte veel heuvels afgewisseld met prachtige uitgestrekte savannevlaktes tegen. De echte safari kan beginnen. Met een beetje geluk tref je al vrij snel veel wild. In het begin nog voornamelijk waterbokken en olifanten, later zeker ook grote kuddes grazers en andere diersoorten waaronder de unieke Uganda Kob, hartebeest en de Rothschilds giraffe. Verder kun je met een beetje geluk leeuwen, luipaarden en hyena’s zien, al moet gezegd worden dat de katachtigen in dit gebied soms wat schuw kunnen zijn.

4. Game drives in Murchison

De game drives in Murchison zijn absoluut bijzonder te noemen omdat het één van Uganda’s minst ontdekte wildgebieden is. Het is daarom vaak heerlijk rondrijden en wildspeuren zonder veel mensen tegen te komen. Bijkomend voordeel is dat vrij weinig gidsen in Uganda een communicatiesysteem hebben en elkaar dus niet in kunnen seinen wanneer er iets te zien is; het is hier dus nog ouderwets zelf speuren naar het vele wild. Een goeie tip daarbij is om bij het verlaten van de ferry een officiële lokale ranger in te huren (kosten ca. USD 20 per game drive – prijs in overleg met je eigen gids/chauffeur). Deze lokale gidsen zijn vaak uitstekend op de hoogte van waar de bijzondere dieren in Murchison zich bevinden.

5. Bootsafari

Naast de bekende wildritten kun je Murchison Falls eigenlijk niet verlaten zonder ook tenminste één bootsafari te hebben gemaakt. Met de Nijl als belangrijkste waterbron staan boottochten in dit park eigenlijk altijd garant voor het zien van veel wild!

Er zijn globaal twee mogelijkheden, waarbij je ofwel richting de waterval vaart, of richting Lake Albert.
- Een boottocht richting de waterval is wat de meesten kiezen. Onderweg zal je versteld staan van het vele wild in en rondom de rivier. Eenmaal aangekomen heb je een geweldig uitzicht over de waterval, waarbij de kapitein van de boot zal zorgen voor een strategisch plekje voor de mooiste foto’s.
- Een boottocht richting Lake Albert is meer voor de echte safari- en natuurliefhebbers, en voor degenen die maar geen genoeg kunnen krijgen van dit mooie natuurpark. Onderweg richting het Albertmeer beleef je de Nijl weer op een andere manier, aangezien je nu richting de moeraslanden rondom het meer vaart. Dit gebied is een waar paradijs voor vogelspotters. Van over de hele wereld komt men hierheen om de zeer zeldzame shoebill (Schoenbekooievaar) te spotten.

Reizen naar Murchison Falls

Kortom, Murchison Falls in Oeganda is absoluut een aanrader om tijdens een rondreis in Afrika op te nemen. Voor de mooiste safari’s kan je terecht bij onze reispartners. Zij zijn specialist in het verzorgen van op maat reizen door dit bijzondere land. Tevens hebben zij een uitgebreid aanbod aan groepsreizen en reizen in combinatie met Rwanda, Kenia en Tanzania.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!