Ga naar content

Bwindi Nationaal Park

Tips rondreis Oeganda - In het zuidwesten van Oeganda, net boven Rwanda, ligt het Bwindi Impenetrable National Park. Ben je in Oeganda om de berggorilla te bezoeken, dan moet je dit park in je reisplan opnemen.

Bwindi Impenetrable National Park

Bwindi beslaat een oppervlakte van 332 km². Binnen het park vind je bergtoppen van 2.600 meter hoog, steile ruggen, prachtige valleien en een moeras. Naast het feit dat je hier de ervaring van je leven kunt hebben tijdens een gorillatrekking, staat deze bijna ondoordringbare jungle bekend om haar prachtige natuur.

Hier vind je het oudste regenwoud dat al duizenden jaren is zoals het is. De diversiteit aan planten en dieren is ongekend. UNESCO heeft het park op de Werelderfgoed lijst geplaatst vanwege de uitzonderlijke diversiteit van flora en fauna. Nergens in Afrika kom je zoveel soorten bomen, varens, vlinders en vogels tegen.

Gorilla's in Bwindi National Park

Bwindi National Park is de leefomgeving van ongeveer 120 soorten zoogdieren. Hiertoe behoren ook 340 berggorilla’s, bijna de helft van de wereldpopulatie. Wanneer je een tracking (op zoek naar de gorilla's) maakt, heb je de kans om deze bijzondere dieren van dichtbij te bewonderen. Waarom zijn we toch zo geïnteresseerd in gorilla's? Misschien heeft het te maken met het feit dat het DNA van deze dieren voor maar liefst 98% overeenkomt met het onze. Een gorillatrekking is met recht een ervaring om nooit meer te vergeten! 

Trail in het park
Deel op Pinterest

De gorilla track begint met een goede voorbereiding, aangezien er zo af en toe flink geklommen dient te worden. Een trekking wordt altijd goed begeleid door lokale officiële rangers en gidsen en voert dwars door het regenwoud van Bwindi. Afhankelijk van waar de gorilla’s zich bevinden kan deze tocht van 10 minuten tot 4 à 5 uur in beslag nemen.

Tel daarbij op dat dit gebied in sommige delen zeer dichtbegroeid is en steile heuvels bevat, dan weet je dat een gezonde dosis uithoudings- en doorzettingsvermogen geen overbodige luxe is. Eenmaal bij de fascinerende dieren aangekomen, krijg je een uur de tijd om ze van dichtbij te bewonderen. Zo krijg je een goed beeld van de complexe groepssamenstelling van de met uitsterven bedreigde diersoort. 

Je kunt alleen deelnemen aan een trekking met een permit, een vergunning die je ruim van te voren moet aanvragen. Soms is deze bij je reis inbegrepen. De kosten voor het maken van een gorilla trekkng variëren tussen USD 350 en USD 600 per persoon en is afhankelijk van de periode waarin je op reis gaat. De kosten komen voor een groot gedeelte ten goede aan het voortbestaan van de gorilla. Door een gorillatrekking in Bwindi Forest te maken steun je dus de bescherming van deze prachtige dieren!

Bwindi gorilla
Deel op Pinterest

Deze unieke gebeurtenis wil je zo goed mogelijk voorbereiden zodat je er zeker van kunt zijn dat je optimaal geniet van deze "once in a lifetime experience"! Wij werken samen met een aantal betrouwbare reisorganisaties, gespecialiseerd in individuele- of groepsreizen naar o.a. Oeganda en zij kunnen je van passend advies en informatie voorzien. Het park is ook de leefomgeving van chimpansees, bavianen en diverse andere primaten.

TIP: Een goede reisorganisatie die onvergetelijke gorilla trekkingen aanbiedt in Bwindi National Park is Undiscovered. Alle reizen worden op maat gemaakt, geheel naar jouw wensen.

Flora en Fauna in Bwindi NP

Hoe is de natuur in Bwindi? De Unesco heeft het park niet voor niets op haar lijst geplaatst. Het park is een waar paradijs voor vogelliefhebbers met meer dan 350 vogelsoorten. Je vindt er een meer dan 30 vogelsoorten die nergens anders voorkomen dan in de Albertine Rift Valley.

Reuzentoerako
Deel op Pinterest

Met een beetje geluk kun je één van de ca. 200 verschillende vlindersoorten spotten.
Het is zelfs mogelijk dat je planten en diertjes tegen komt die nog niet eerder ontdekt zijn of in ieder geval nog niet zijn geregistreerd. Je kunt je een wandeling maken naar mooie watervallen. Of breng een bezoek aan de lokale pygmee gemeenschap. Er zijn bijzondere weeshuizen en scholenprojecten waar je met je komst een steentje bij kunt dragen.

Hotels in Bwindi op Booking.com.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!