Ga naar content

Kibale National Park

Tips rondreis Oeganda - Op ca. 6 uur rijden van de hoofdstad Kampala en tussen Queen Elizabeth NP en Murchison Falls NP in gelegen, ligt een prachtig uitgestrekte jungle genaamd Kibale National Park. Kibale is in alle opzichten een bijzonder en sprookjesachtig gebied met een unieke vegetatie en tevens een eldorado voor vele diersoorten, waaronder diverse aap- en primaatsoorten.

Chimpansees in Oeganda

Eén van de meest bekende diersoorten die in dit gebied leven zijn ongetwijfeld de illustere en zeer bijzondere chimpansees. De chimpansee is een mensaapsoort die qua DNA-profiel dichtbij de mens staat en daardoor ongelooflijk veel gelijkenissen vertoont. 

Ga tijdens je safari in Oeganda mee met een chimpansees tracking in het Kibale National park en je beleeft de ervaring van je leven! Al zwoegend en zwetend volg je je gids en probeer je deze bewegelijke dieren bij te houden. Eenmaal in de buurt van de chimpansees weet je vaak niet waar je moet kijken; ze klimmen, rennen, vliegen en slingeren dwars door de jungle en het is van begin tot einde genieten. Niet voor niets kiezen velen voor een hele dagexcursie, zodat ze een dag lang de chimpansees kunnen volgen diep in Kibale jungle.

Toffe groepsreizen

Chimpansee tracking in Kibale

Tijdens een chimpansees tracking in Oeganda kan je van alles verwachten, van zeer beweeglijk tot passief vlooiend. Ook een jacht behoort tot de mogelijkheden, wat veelal vroeg in de ochtend gebeurt en zeer spectaculair is. Chimps zijn uitstekende jagers en gemiddeld gaan ze 1 keer per week in groepjes op zoek naar o.a. kolobusapen of andere aap- en primaatsoorten. Wanneer je iets dergelijks meemaakt dan weet je niet waar je moet kijken. Overal springen, schreeuwen en krijsen de Chimps en het geheel is zeer indrukwekkend om van dichtbij mee te maken. 

Chimpansee tracking in Kibale
Deel op Pinterest

Bij je ontmoeting met deze merkwaardige en bijzondere dieren valt al snel op dat de mannetjes soms dichtbij, zelfs heel dichtbij kunnen komen. Soms uit nieuwsgierigheid, soms omdat je gewoonweg op hun route staat of loopt. Vrouwtjes chimpansees zijn vaak iets verlegen of zelfs schuw. Tip is dan ook om vrouwtjes met een kleintje zo snel mogelijk op de foto vast te leggen, want je weet nooit wanneer je de volgende kans krijgt. 

Kosten voor chimpansee tracking
De kosten zijn ca. 150 USD per persoon, dit is inclusief park fees en kosten voor de lokale ranger/gids. Je mag dan officieel een uur lang bij de chimpansees zijn. Vind je dit persoonlijk tekort, dan kun je voor slechts USD70 je tracking upgraden naar de hele dag (boeken vooraf is noodzakelijk). 

Veel natuur- en dierenliefhebbers kiezen voor een hele dag tracking, niet alleen omdat je zodoende veel meer tijd bij de boeiende dieren kunt doorbrengen, ook krijg je veel meer mee van de complexe groepsstructuren en leefwijze. 

Vervet meerkat aap
Deel op Pinterest

Kortom, een chimpansee tracking door het Kibale National Park is in meerdere opzichten de moeite waard. Aan het einde van de dag keer je moe maar voldaan weer terug in je lodge en kun je terugkijken op een enerverende, leerzame en veelal bewegelijke dag!

Voorwaarden chimpansee tracking

Het maken van een chimpansees tracking is voor iedereen vanaf 14 jaar mogelijk. Wel kijkt men naar je gezondheid en is een goede conditie een vereiste. Chimpansees zijn zeer vatbaar voor menselijke ziektes en dus wordt er voorafgaande aan een tracking altijd gevraagd of er niemand verkouden en/of grieperig is. Een redelijke conditie is daarnaast absoluut geen overbodige luxe. Allereerst omdat een tracking door een jungle uitdagend is, maar daarnaast is het volgen van deze actieve mensapen in veel gevallen redelijk intensief.

Leuke individuele reizen

Mooie plekken in Kibale

Naast deze bijzondere chimpansee ervaring kun je in en rondom Kibale nog veel meer leuke en spannende activiteiten ondernemen. Zo kun je een primatentrektocht houden, waarbij de nadruk ligt op de overige primaatsoorten. Er is een mogelijkheid tot een vogelspotwandeling, een aanrader voor iedere vogelliefhebber, want er komen veel mooie vogels voor in Kibale! 

Vogels in Kibale
Deel op Pinterest

Verder is een wandeling naar de Bogodi Swamp een absolute aanrader, je wandelt in een prachtig gebied en hoort, ziet en ervaart de jungle op een indrukwekkende manier. Probeer tijdens je wandeling de vele aap- en primaatsoorten te spotten, of geniet gewoon van alle sprookjesachtige settings die je onderweg tegenkomt.

Bijzonder overnachten in Kibale

Wil je Kibale op een zeer speciale manier ervaren, dan kan dit op diverse manieren. Er zijn in de directe omgeving meerdere lodges die je verblijf absoluut bijzonder en speciaal zullen maken. Wil je daarin een stapje verder gaan, dan kun je er ook voor kiezen om bij een lokale stam te overnachten, een ervaring voor het leven! Daarbij steun je direct de lokale gemeenschap, die dit zeker zullen waarderen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!