Kanoën en Kajakken
Kanovaren en kajakken is een ontspannende manier om de natuur vanuit een ander perspectief te bekijken. Ondanks dat het erg inspannend kan zijn, is het ook rustgevend om over een rivier of op zee te peddelen en te genieten van de stilte en de omgeving. Wij hebben zelf twee opblaasbare kayaks van Sevylor en daarmee trekken we er regelmatig op uit in de natuur dicht bij huis. Het is tof voor kinderen en zelf ervaar je de natuur ook van een hele andere kant.
De nieuwste trend, Packrafting
Packrafting is een nieuwe hype, die over is komen waaien uit Alaska. Het is een avontuurlijke combinatie van wandelen en kajakken. Hiermee kunnen afgelegen en moeilijk bereikbare gebieden verkend worden, met behulp van een speciale opblaasbare boot, de packraft.
Een packraft is gemaakt van duurzaam, lichtgewicht materiaal dat gemakkelijk kan worden opgevouwen en in een rugzak kan worden meegenomen. Dit stelt je in staat om te wandelen naar afgelegen rivieren, meren of kustlijnen en vervolgens de packraft op te blazen en het water op te gaan. Met de opblaasbare kajak kan je stroomversnellingen trotseren, rustig peddelen over kalme meren of zelfs op zee kajakken. Zo kom je op plekken die anders ontoegankelijk zouden zijn.
Mooiste bestemmingen om te kajakken
De laatste decennia is kajakken enorm toegenomen in populariteit, in de mooiste natuurparken ter wereld kan je kanovaren. Wat zijn de mooiste plekken om te kanoën, te kajakken of te raften? Moet je zoeken naar een verre vakantiebestemming of kan je ook dicht bij huis mooie plekken om te kanoën vinden? Bekijk hieronder onze tips voor leuke kajakbestemmingen:
1. Kajakken in België en Nederland
Waar kajakken dicht bij huis? In België en Nederland is het vooral populair als uitje tijdens een weekendje weg of een dagje uit.
In de Belgische Ardennen kan je kajakken op de Ourthe, de Semois, de Lesse en de Amblève. Populaire bestemmingen zijn Durbuy en Coo. Lees meer over kajakken in de Ardennen.
Ook in Vlaanderen worden er kano’s verhuurd, zoals op de Dender (nabij Geraardsbergen), de Kleine Nete en de IJzer.
In Nederland zijn vooral de Biesbosch nabij Dordrecht, op de Linge en op de Dommel nabij Sint Oedenrode populair voor kanoverhuur en in de Weerribben-Wieden bij Giethoorn zijn er vele mogelijkheden om de natuur via het water te verkennen. Zowel alleen als in groepsverband is kanoën een erg leuke bezigheid. Ook voor groepsuitjes is het een aanrader, je doet immers aan teambuilding en je bent lekker actief! Meer over kajakken in Nederland.
2. Mooie plekken om te kajakken in Europa
Waar kajakken in Europa? Er zijn verscheidene goede gebieden om te kajakken. Zowel in het zuiden als het noorden van Europa zijn er veel mogelijkheden om het landschap vanaf het water te bewonderen, je keuze wordt verder vooral bepaald door wat voor type natuur en klimaat je zoekt.
- Kajakken in Duitsland. Je hoeft niet ver te reizen om meteen in een heel andere omgeving te vertoeven. De nieuwste hype is packraften, waarbij je hiken (en soms fietsen) combineert met kajakken. Hiervoor neem je een lichtgewicht opblaasbare kayak mee op je rug en wissel je het wandelen af met peddelen. Te gek avontuur!
- Kajakken bij Tenerife: peddel langs imposante rotswanden in een marien gebied dat als eerste in Europa verkozen werd tot Whale Heritage Site. Walvissen zal je waarschijnlijk niet zien tijdens het kajakken, maar wie weet springt er wel een dolfijn langs je kayak! Lees meer over kajakken bij Tenerife.
- Kajakken in Spanje
Ook het vasteland van Spanje heeft prachtige plekjes om te kanoën. Bekijk bijvoorbeeld eens de azuurblauwe wateren in Lleida.
- Kajakken in Scandinavië: kajakken in Noorwegen en in Zweden is populair. In de zomer kan je in Finland deelnemen aan diverse excursies. Noord-Europa vanaf het water!
- Kajakken in Centraal Europa: In het midden van Europa en de Balkan zijn er veel populaire bestemmingen: zo kun je fantastisch raften in Slovenië en op avontuur in Slowakije. Ook Roemenië en Tsjechië lenen zich perfect voor een actieve vakantie in de natuur.
- Kajakken in Frankrijk: Frankrijk is een trekpleister voor wie wil kajakken in Europa; de rivieren de Dordogne, de Ardèche, de Lot en de Drôme in Zuid-Frankrijk staan bekend om hun prachtige kanotochten, die voor jong en oud een bijzondere leuke vakantie activiteit biedt.
Zoek je een leuk micro-avontuur in de Franse Ardennen? Bekijk dan zeker The Packraft Trail door het hart van de Franse Ardennen, uitgestippeld door Travelbase. In twee dagen peddel je zelfstandig over de Semoy rivier en stap je regelmatig uit voor een hike door bossen en langs kloven. Je overnacht op een mooie camping langs de route. Een echt outdoor avontuur! De Packraft Trail is ook boekbaar voor andere bestemmingen in Europa zoals de Biesbosch, Slovenië en Chamonix.
- Kajakken in Zwitserland: Vlakbij Interlaken, op de Brienzersee, is het geweldig kajakken. Zelfs in de winter is dit mogelijk, dankzij een speciaal warm en waterdicht pak dat je krijgt aangemeten. Geniet op het water van het prachtige meer (vaak deels gehuld in de mist), ijspegels aan de rotswanden en een bevroren waterval.
- Kajakken in Wales. Ook in Wales maak je prachtige tochten per kajak, bijvoorbeeld het traject van Horseshoe Falls naar Llangollen. Lees meer over kajakken op river Dee.
3. Mooie plekjes om te kajakken op verre bestemmingen
Kanovaren en kajakken in verre landen, buiten Europa, is een bijzondere manier om de natuur op een bestemming te ervaren. De populairste en wellicht mooiste verre vakantiebestemmingen om te kajakken zijn Noord-Amerika (Canada en de Verenigde Staten), Nieuw-Zeeland en Costa Rica. Maar denk ook aan avontuurlijke landen, zoals Spitsbergen en Groenland. In het binnenland op verre bestemmingen biedt men overigens vaker raften aan dan kanovaren. De rivieren zijn vaak wat woester. Op zee wordt wel vaak aan kajakken gedaan.
Verschil kano - kajak
Wat is het verschil tussen kanoën en kajakken? Een kano wordt bestuurd met een enkelbladige peddel of steekpeddel, een kajak met een dubbelbladige peddel. Om snel te kajakken dien je kracht uit te oefenen op beide armen, dus niet alleen op de arm die in het water zit. Een ander verschil tussen een kano en een kajak is dat het dek van de kano open is en het dek van de meeste kajaks dicht is, met uitzondering van de zitopening.
Soorten kajakken en kanoën
Er zijn verschillende vormen van kajakken en kanoën, zoals toervaren (meestal op een rivier), zeekajakken, wildwatervaren, kanoslalom, brandingkajakken, surfkajakken en Freestyle kajakken (vooral populair in Amerika). Verder worden ook sporten als kanopolo en kajakvissen georganiseerd.
Bekijk ook: Raften - Zeekajakken
Leestip: Kajakverhalen is een boek van Rein Hazewinkel, met 70 reisverhalen van 45 schrijvers over kanokamperen en kajakavonturen. Zeer verschillende kajakkers beschrijven ieder op hun manier tochten en belevenissen. Het boek is een leuke inspiratiebron en ook gewoon leuk om te lezen voor iedereen die kampeert of weleens in een kano heeft gezeten. De opbrengst van Kajakverhalen komt geheel ten goede aan Natuurmonumenten voor de Marker Wadden, het nieuwe natuurproject in het Markermeer.