Ga naar content

Kanovaren en Kajakken

Kanovaren en kajakken is een ontspannende manier om de natuur vanuit een ander perspectief te bekijken. Ondanks dat het erg inspannend kan zijn, is het ook rustgevend om over een rivier of op zee te peddelen en te genieten van de stilte en de omgeving.

Mooiste bestemmingen om te kajakken

De laatste decennia is kajakken enorm toegenomen in populariteit, in de mooiste natuurparken ter wereld kan je kanovaren. Wat zijn de mooiste plekken om te kanoën, te kajakken of te raften? Moet je zoeken naar een verre vakantiebestemming of kan je ook dicht bij huis mooie plekken om te kanoën vinden? Bekijk hieronder onze tips voor leuke kajakbestemmingen:

1. Kajakken in België en Nederland

Waar kajakken dicht bij huis? In België en Nederland is het vooral populair als uitje tijdens een weekendje weg of een dagje uit. In de Belgische Ardennen kan je kajakken op de Ourthe, de Semois, de Lesse en de Amblève. Populaire bestemmingen zijn Durbuy en Coo. Ook in Vlaanderen worden er kano’s verhuurd, zoals op de Dender (nabij Geraardsbergen), de Kleine Nete en de IJzer. In Nederland zijn vooral de Biesbosch nabij Dordrecht, op de Linge en op de Dommel nabij Sint Oedenrode populair voor kanoverhuur en in de Weerribben-Wieden bij Giethoorn zijn er vele mogelijkheden om de natuur via het water te verkennen. Zowel alleen als in groepsverband is kanoën een erg leuke bezigheid. Ook voor groepsuitjes is het een aanrader, je doet immers aan teambuilding en je bent lekker actief!

Leestip: Kajakverhalen is een boek van Rein Hazewinkel, met 70 reisverhalen van 45 schrijvers over kanokamperen en kajakavonturen. Zeer verschillende kajakkers beschrijven ieder op hun manier tochten en belevenissen. Het boek is een leuke inspiratiebron en ook gewoon leuk om te lezen voor iedereen die kampeert of weleens in een kano heeft gezeten. De opbrengst van Kajakverhalen komt geheel ten goede aan Natuurmonumenten voor de Marker Wadden, het nieuwe natuurproject in het Markermeer.

2. Mooie plekken om te kajakken in Europa

Waar kajakken in Europa? Er zijn verscheidene goede gebieden om te kajakken. Zowel in het zuiden als het noorden van Europa zijn er veel mogelijkheden om het landschap vanaf het water te bewonderen, je keuze wordt verder vooral bepaald door wat voor type natuur en klimaat je zoekt.

- Kajakken in Scandinavië: kajakken in Noorwegen en in Zweden is populair. In de zomer kan je in Finland deelnemen aan diverse excursies. Noord-Europa vanaf het water!


- Kajakken in Centraal Europa: In het midden van Europa en de Balkan zijn er veel populaire bestemmingen: top outdoor bestemmingen vind je in de prachtige natuur in Slovenië en Slowakije.
- Kajakken in Frankrijk: Frankrijk is een trekpleister voor wie wil kajakken in Europa; de rivieren de Dordogne, de Ardèche, de Lot en de Drôme in Zuid-Frankrijk staan bekend om hun prachtige kanotochten, die voor jong en oud een bijzondere leuke vakantie activiteit biedt.

3. Mooie plekjes om te kajakken op verre bestemmingen

Kanovaren en kajakken in verre landen, buiten Europa, is een bijzondere manier om de natuur op een bestemming te ervaren. De populairste en wellicht mooiste verre vakantiebestemmingen om te kajakken zijn Noord-Amerika (Canada en de Verenigde Staten), Nieuw-Zeeland en Costa Rica. Maar denk ook aan avontuurlijke landen, zoals Spitsbergen en Groenland. In het binnenland op verre bestemmingen biedt men overigens vaker raften aan dan kanovaren. De rivieren zijn vaak wat woester. Op zee wordt wel vaak aan kajakken gedaan.

Verschil kano - kajak

Wat is het verschil tussen kanoën en kajakken? Een kano wordt bestuurd met een enkelbladige peddel of steekpeddel, een kajak met een dubbelbladige peddel. Om snel te kajakken dien je kracht uit te oefenen op beide armen, dus niet alleen op de arm die in het water zit. Een ander verschil tussen een kano en een kajak is dat het dek van de kano open is en het dek van de kayak helemaal dicht is, met uitzondering van de zitopening.

Soorten kajakken en kanoën

Er zijn verschillende vormen van kajakken en kanoën, zoals toervaren (meestal op een rivier), zeekajakken, wildwatervaren, kanoslalom, brandingkajakken, surfkajakken en Freestyle kajakken (vooral populair in Amerika). Verder worden ook sporten als kanopolo en kajakvissen georganiseerd.

Bekijk ook: Raften - Zeekajakken

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!