Ga naar content

Kajakken op de river Dee

De Dee Valley in Noord-Wales staat bekend als ‘Area of Outstanding Natural Beauty.’ Deze vallei is bijzonder populair bij wandelaars maar ook avontuurlijkere reizigers komen er aan hun trekken. Wij stapten bij Horseshoe Falls in onze kajaks en kwamen direct in aanraking met de bijzonder gastvrije kajakcommunity van Noord-Wales, waar de waterstanden grillig zijn en de rivieren even donker als het lokale bier.

Niveau kajakken op de Dee

Op de schaal van wildwaterniveaus, waarbij 1 staat voor vlakwater en 6 voor onbevaarbaar, wordt de rivier de Dee gecategoriseerd als wildwater 2-3 met enkele wildwater 4 passages. Dit maakt dit stuk van de Dee uitermate geschikt voor gevorderde kajakkers die weten hoe ze zichzelf kunnen redden op wildwater. 

Dit wil niet zeggen dat beginnende kajakkers niet kunnen genieten van één van de mooiste rivieren van Noord-Wales. In Llangollen zijn verschillende bedrijven te vinden waar je niet alleen kajaks kunt huren, maar ook instructeurs die je op verantwoorde wijze over het wilde water laten koersen. Ben je op zoek naar een spetterend avontuur maar heb je geen zin om jezelf in een krappe kajak te wurmen? Dan kan je ook voor een georganiseerde rafttrip kiezen. Adrenaline gegarandeerd!

Kajaktraject Horseshoe Falls - Llangollen

Wie gaat kajakken op de Dee merkt direct dat het kajaktraject van Horseshoe Falls naar Llangollen erg populair is bij (lokale) kajakkers. Het is dan ook erg makkelijk om een lift naar het in- of uitstappunt te regelen of informatie in te winnen over de passages. Het traject van Horseshoe Falls naar Llangollen is 3,5 kilometer. De relatief korte lengte en het feit dat het makkelijk is om een ’shuttle’ terug naar het beginpunt te regelen maakt dat dit stuk geschikt is om het meerdere keren op een dag te varen of eindeloos te spelen/oefenen bij de verschillende passages.

Het traject begint direct met een flinke stroomversnelling en eindigt na vele golven, walsen en bochtige passages bij Llangollen. In het centrum van het stadje perst het wilde water zich eerst nog onder een indrukwekkende brug door, waarna de rivier weer breder wordt en je naar de speciaal voor kajakkers gebouwde uitstapplek kan peddelen.

Bezienswaardigheden Dee Valley

Wat kom je allemaal tegen op het kajaktraject van Horseshoe Falls naar Llangollen? Stap even in onze kajak en bekijk de mooiste plekjes onderweg. Het Pontcysyllte aquaduct is een bonus, hier kom je niet direct langs op de route maar is goed te combineren met het kajakken.

1. Pontcysyllte aquaduct

Bij de Horseshoe Falls stort de rivier de Dee zich naar beneden over een hoefijzervormige stuw. Via een ingenieus systeem wordt het water vervolgens verdeeld over de rivier zelf en het Llangollen Canal, dat een onderdeel vormt van de Pontcysyllte Aqueduct World Heritage Site. Langs Llangollen Canal vind je ook het 11 kilometer lange wandelpad dat je via het gezellige stadje Llangollen naar het imposante Pontcysyllte aquaduct leidt.

Pontcysyllte Aqueduct
Deel op Pinterest

Dit bijzondere bouwwerk -ook wel ‘stream in the sky’ genoemd- wordt gezien als één van de meest fascinerende UNESCO sites in Europa en trekt jaarlijks vele bezoekers.

2. Horseshoe Falls

De heuvels rondom Horseshoe Falls zijn stil op deze regenachtige ochtend maar de rivier brult en kolkt terwijl we onze spatzeilen over de kuip van onze wildwaterkajaks trekken. Als je gaat kajakken op de Dee word je bij Horseshoe Falls direct in het diepe gegooid. Er zijn verschillende lijnen mogelijk om door de eerste stroomversnelling heen te komen en je doet er verstandig aan een route te kiezen voor je jezelf de stroming in waagt.

Horseshoe Falls Wales
Deel op Pinterest

Het wilde water stort zich via een serie vervalletjes naar beneden waarna je met veel snelheid het bredere deel van de Dee op wordt gestuwd. Daarna wordt de rivier weer rustiger en vaar je door een typisch Welsh landschap met middeleeuwse huizen langs de oevers en loom kauwende schaapjes die je verbaasd nakijken.

3. The Chainbridge

Na slechts enkele minuten kajakken vanaf de Horseshoe Falls kom je langs het Chainbridge hotel. Dit historische hotel heeft een knusse bar vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de rivier. De Chainbridge zelf is een voetgangersbrug die in het verleden gebruikt werd om kool en ijzer over te vervoeren. Na verschillende keren ingestort te zijn is hij in 2015 opnieuw gerestaureerd waarbij de originele kettingen hergebruikt zijn. Dit maakt de brug de oudste kettingbrug die nog steeds in gebruik is.

4. Het serpent

Veel tijd om de Chainbridge te bewonderen is er niet. Kort na het Chainbridge Hotel ligt ‘the Serpent’ op je te wachten; een bochtige passage met (afhankelijk van de waterstand) hoge golven die menig kajakker omvergeworpen heeft. Wie zijn peddelslagen goed timet waant zich in een bruisende achtbaan.

Kajakken Wales
Deel op Pinterest

Dwarsliggers riskeren een kletsnatte worsteling met het serpent. Na kort door het landschap te hebben gekronkeld wordt de Dee weer breder en wijzen enkele industriële gebouwen op de oever erop dat je in de buurt komt van Llangollen.

5. Llangollen Bridge

Na nog enkele passages met speelgolven en walsjes komt Llangollen Bridge in zicht. Deze monumentale brug met 4 bogen dateert waarschijnlijk uit de 16e of 17e eeuw en is nog steeds een belangrijke verkeersader in Llangollen. Vanaf de brug zelf heb je een weids uitzicht over de river Dee en de spectaculaire stroomversnelling - ook wel ‘Town Falls’ genoemd - die eronderdoor loopt. Reizigers die liever vaste grond onder hun voeten houden kunnen vanaf de brug toekijken hoe vele kajakkers in kleine gekleurde bootjes over de golven stuiteren.

Llangollen
Deel op Pinterest

6. De Town Falls stroomversnelling

Tijdens het kajakken op de Dee is het makkelijk om je te laten afleiden door het pittoreske Llangollen en zijn imposante brug. Verstandig is dit echter niet. Om je hoofd boven water te houden bij de Town Falls zijn goede navigatieskills en opperste concentratie vereist. Benader de stroomversnelling behoedzaam en probeer van tevoren een lijn te vinden in het donkere water met zijn schuimende witte koppen. Na het kiezen van een lijn is het een kwestie van committen, doorpeddelen en de goede kant van je kajak naar boven houden.

Donker, schuimend en mysterieus

Wij staan even later kletsnat en met een grote grijns op ons gezicht bij de uitstapplek vlak na Llangollen Bridge. Vrijwel direct worden we door een stel andere kajakkers uitgenodigd voor een pint en kort daarna zitten we in één van Llangollens vele traditionele pubs. De laaghangende balken kraken bij de warmte van het vuur, buiten dondert de rivier onophoudelijk zijn melodie en voor ons op tafel staan twee pints ‘Twist & Stout.’ Het biertje van de lokale Llangollen Brewery wordt beschreven als donker, schuimend en mysterieus. Precies zoals we het graag hebben.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Welmoed Ubels
Geschreven door
Welmoed Ubels
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!