Ga naar content

Wandelen in Wales

Wales is een van de mooiste gebieden om te wandelen in Groot-Brittannië en dat komt vooral door de grote variatie in landschappen: op een relatief kleine oppervlakte vind je hier de meest uiteenlopende natuur, van ruige kliffen tot hoge bergen en idyllische valleien.

Mooiste wandelgebieden Wales

Waar kan je mooi wandelen in Wales, wat zijn de bekende wandelroutes? Langs de kust, in Snowdonia, overal ligt een uitgestrekt netwerk aan wandelpaden. Het centrale deel van Wales is het meest ongerepte gebied. Hier kan je wandelen over groene heuvels en op de flanken en in de bossen van de Cambrian Mountains.

1. Wandelen in Snowdonia

Snowdonia is een nationaal park rond de Snowdon, de hoogste berg van Wales (1.085 m). Het landschap is prachtig: groene, vaak met sneeuw bedekte bergen weerspiegelen in glasheldere meren en vormen het decor van groene weilanden met grazende schapen. Naast dagtochten kan je er mooie meerdaagse trektochten maken en zelfs bergbeklimmen. Op onze pagina kun je de leukste wandelroutes terugvinden. 

Wandeltocht in Wales
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Wandelen in Brecon Beacons NP

In het Zuiden van Wales ligt het ruige Brecon Beacons nationaal park, waar ook de Black Mountains deel van uitmaken. Te midden van deze golvende heuvels met fraaie rivierdalen kan je heerlijk wandelen. Diverse lange wandelpaden voeren door de Black Mountains. 

De Beacons Way is een wandelpad van 161 km dat start in Chester. Deze wandeling kan in 8 of meer dagen gemaakt worden en gaat fors op en neer over de heuvels. De Marches Way loopt van Chester naar Cardiff en is maar liefst 350 km lang. Deze lange tocht gaat door bossen en wouden, riviervalleien en platteland. 

Wandelen in Brecon Beacons
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Pembrokeshire Coast Path

Het beroemdste wandelpad van Wales is het Pembrokeshire Coast Path in het zuidwestelijke deel van Wales! Deze trektocht is een klassieker. De meerdaagse wandelroute bevindt zich in het gelijknamige Pembrokeshire Coast National Park en voert langs de kust van Wales. Bereid je voor op steile kliffen, afgelegen baaitjes, pittoreske vissersdorpen Newport en Fishguard en mooie zandstranden. 

Kust van Wales
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De kustroute biedt veel afwisseling en is op sommige plekken best pittig, maar is geschikt voor wandelaars in ieder niveau. Het kan gelopen worden in delen: van 4 tot 17 dagen. Zelf liep ik twee etappes van het pad en wil zeker nog eens meer tijd uittrekken om de hele lange afstandswandeling te doen!

4. Cambrian Mountains

De Cambrian Mountains in het midden van Wales vormen een uitdagend gebied om te wandelen. Hier vind je bergen tot ruim 750 meter hoog. Omdat het gebergte minder druk is dan Snowdonia in het noorden en de Brecon Beacons in het zuiden, vormt het een walhalla voor wie in alle rust wil wandelen. 

Mooiste wandelgebieden Wales
Deel op Pinterest

5. Wandelen op Llyn

Ten zuiden van Anglesey ligt het schiereiland Llyn. Ook hier kan je weer wandelen op mooie paden, zoals het Llŷn Coastal Path, een langeafstandsroute die langs beide kusten van het schiereiland voert.

Tips wandelvakantie Wales

Wandelvakanties in Wales worden steeds populairder. SNP Natuurreizen biedt een aantal leuke wandelvakanties. Djoser voegde recent ook een groepswandelreis in Wales toe aan het reisaanbod. In alle mooie gebieden van Wales voeren goed bewegwijzerde wandelpaden door het mooie landschap.

Goede wandelgids

Trek je op eigen houtje de wandelschoenen aan, hou er dan rekening mee dat je snel kan verdwalen. Een goede wandelgids én kaart zijn dan aanbevolen.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!