Ga naar content

Lake District in Engeland

Mooie gebieden UK - Laat alle zorgen van je schouders vallen. Lake District is zonder twijfel een van de mooiste natuurgebieden in Groot-Brittannië. Idyllische, glasheldere meren liggen verspreid tussen relatief hoge bergtoppen en worden omhuld door een vaak mistige, serene sfeer. Het is een schitterend gebied om te wandelen of om simpelweg tot rust te komen in de natuur.

Natuur in Lake District

Het Lake District in Engeland wordt gewaardeerd door natuurliefhebbers om haar hoge bergtoppen, schitterende meren en de door stenen muurtjes van elkaar gescheiden weilanden. Schaapjes grazen vredig in dit lieflijke landschap. Windermere, het grootste meer van Engeland, en de Scafell Pike, de hoogste berg, bevinden zich in Lake District en lokken menig liefhebber van wandel- en natuurreizen. Elk seizoen kan je er mooie foto's maken. Lake District staat bekend om de narcissen, "Wordsworth' daffodils", die je waarschijnlijk nog herinnert van de Engelse literatuurlessen: I wandered lonely as a cloud van William Wordsworth is het bekendste Engelse gedicht.

Wandelen in het Lake District

Wie het landschap optimaal wil beleven moet zich voorbereiden om te hiken of te wandelen. Rond de meren kan men kleine dagtochten, maar ook uitdagende, meerdaagse wandelreizen maken, zoals de beklimming van de Kirk Fell. Een beetje verderop liggen de Langdales met hun puntige toppen. Ook bij Derwent Water en Bassenthwaite (nabij Keswick) zijn er tal van wandelpaden met mooie panoramische uitzichten over de mooiste plekken in het Lake District.

Vanaf de steencirkel van Castlerigg heb je een fantastisch zicht over de omgeving. Kirkstone Pass verandert in de winter in een klein skiresort. Voor rolstoelgebruikers en mensen met kinderwagen is Tarn Hows (een van de 3 Blea Tarns) een aanrader: er zijn aangelegde paden, die begaanbaar zijn voor rolstoelen en buggies. Diverse reisorganisaties bieden individuele wandelreizen naar Lake District en dit jaar biedt Djoser ook een groepswandelreis: vraag de gratis wandelbrochure van Djoser aan. Bekijk hiernaast alvast onze reistips om te wandelen in Lake District of simpelweg te genieten van de idyllische natuur.

Helvellyn

De zwaarste wandelroute van het Lake District is de klim op de Helvellyn, waar een pad langs weerzinwekkende ravijnen naar de top van de berg voert. Duizenden wandelaars bedwingen ieder jaar de Helvellyn. Het smalle pad, met aan weerszijden diepe ravijnen, is op sommige plekken zeer gevaarlijk, vooral bij slecht weer.

Mooiste meren Lake District

Wat zijn de mooiste plekken in Lake District? Het Engelse gebied staat natuurlijk vooral bekend om haar mooie meren. Denk eerst na of je de meest toeristische plekjes op wil zoeken met veel activiteiten, of je een voorkeur hebt voor rust en natuur. In Windermere, Bowness en Ambleside genieten de meeste toeristen van boottochtjes en andere activiteiten om en bij het water.

Wandelpaden rond de meren nodigen uit om te genieten van de natuur en het water. Wil je weg van de toeristenmassa, zoek dan de meren in het noorden van Lake District op. Het noordoosten van Lake District wordt gedomineerd door het uitgestrekte meer van Ullswater, met hoogtepunten als Helvellyn en Striding Edge. De mooiste plekjes in Lake District bevinden zich voor velen rond Grasmere en Rydal, waar je geniet van uitzicht op de Langdale Pikes.

1. Windermere: het grootste en drukste meer in het Lake District.
2. Esthwaite Water: een klein meer naast Windermere en biedt een rustige omgeving voor vissers.
3. Coniston Water: staat bekend om de literaire vermeldingen.
4. Wasdale: meer in het zuidwesten met een dramatisch landschap.
5. Grasmere: het uitzicht op Grasmere is prachtig langs alle kanten van het meer.
6. Rydal Water: vaak gehuld in mist, een van de kleinere meren maar populair om te wandelen.
7. Loughrigg Tarn: op zijn mooist in de zomer, als de waterlelies bloeien.
8. Elterwater: kleinste meer, slecht toegankelijk, maar je kan picknicken op een klein strand aan de oostkant, bij het begin van de Brathay rivier.
9. Ullswater: een langgerekt meer in het noordoosten van Lake District. De vallei wordt gedomineerd door de Helvellyn. Bekend is het beeld van het Duke of Portland Boathouse, hier getooid in prachtige herfstkleuren.

10. Haweswater: voorziet de stad Manchester van water. Mooie wandelpaden.
11. Derwent Water: voor velen een van de mooiste meren, bij Keswick. Op de achtergrond, de vaak met sneeuw bedekte, Skiddaw.
12. Bassenthwaite Lake: ten noorden van Derwent Water: de rustige oostkant is een natuurreservaat.
13. Buttermere: een van de rustigste meren van Lake District, in het noordwesten. Pad van 2 uur voert rond het meer.
14. Crummock Water: schitterend meer, met steile en zachthellende oevers. Vaak veel bloemen.
15. Loweswater: sereen meer in het noordwestelijke, rustige deel.
16. Ennerdale: het meest afgelegen meer van Lake District.

Rustige vakantie in Lake District

Waar vind je het meeste rust tijdens een vakantie in het Engelse merengebied? Het zuidelijke deel van Lake District is soms best druk. Vooral Engelse toeristen brengen graag hun vakantie door rond Windermere en Ambleside. Het westelijk deel van het Lake District is het meest afgelegen. Bij Melbreak, Rannerdale Knotts en Haystacks weerspiegelen hoge bergtoppen in kleine meren. Ook dit gebied trekt toeristen aan, maar dan meer wandelaars en hikers, op zoek naar rust en ongerept landschap. 

Cottages Lake District

In het Lake District heb je tal van knusse en comfortabele vakantiehuisjes of cottages. Deze zijn best te reserveren op Engelse sites. Booking.com heeft bijna alle hotels in Lake District, dus daar zit vast een leuk hotel of bed and breakfast in Windermere, Ambleside of Kendal voor jou bij!

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!