Ga naar content

Northumberland

Engeland - In het uiterste Noorden van Engeland, van Newcastle tot bij de Schotse grens, ligt de prachtige omgeving van Northumberland. Wie houdt van natuurvakanties in Engeland, moet zeker ook dit gebied een keer bezoeken. Enkele tips over mooie plekjes in Northumberland!

Natuur Northumberland

Northumberland betekent "land ten noorden van de Humber rivier". In het verleden heette de regio "Northumbria" en was toen een Angelsaksisch koninkrijk dat het grootste deel van Noord-Engeland omvatte. Oude kastelen, groene heuvels, heldere rivieren, adembenemende vergezichten en ommuurde weilanden kenmerken het vredige landschap van Northumberland.

Natuur Northumberland
Natuur Northumberland
Deel op Pinterest

Voor wandelen en fietsen in de natuur is dit Engelse gebied een uitstekende bestemming, met name de muur van Hadrianus is een wandelklassieker. Verder worden er overal buitenactiviteiten, zoals kleiduifschieten, georganiseerd. De streek is ideaal voor een weekje weg of een korte natuurvakantie in Engeland. De meeste toeristen komen naar Northumberland om er te wandelen, maar ook een autorondreis is zeker aan te raden. Uitrusten aan het einde van de vakantie kan bij een van de mooie stranden aan de kust.

Mooiste plekjes in Northumberland

Wat zijn de niet te missen hoogtepunten en bezienswaardigheden in Northumberland? In de regio kan je vele historische gebouwen bezoeken, waaronder diverse imposante kastelen en ruïnes. Op gebied van natuur zijn het Northumberland National Park en de Northumberland Coast zeer de moeite waard.

1. Northumberland National Park

Het Northumberland National Park beslaat ongeveer een kwart van Northumberland en is het noordelijkst gelegen nationale park in Engeland. Het natuurgebied is een pareltje, omdat het nog een van de minst bezochte nationale parken van het land is. In het noorden, op de grens van Engeland en Schotland, liggen de Cheviot Hills.

Zuidelijker maken de heuvels plaats voor heideland en bossen. Hadrian's Wall voert door dit zuidelijke deel. Ook Kielder Forest, het grootste aangelegde bos in Europa, ligt grotendeels binnen de grenzen van het Northumberland NP. Binnen de grenzen van het nationaal park ligt tevens een oefengebied van Defensie, de Otterburn Training Area. 

Northumberland National Park
Kielder Forest
Deel op Pinterest

2. Cheviot Hills

De Cheviot Hills vormen de grens met Schotland. Men kan er mooi wandelen op de onbeboste heuvels van Northumberland, maar ook tal van andere activiteiten zijn mogelijk, zoals mountainbiken, rotsklimmen, wandelen en paardrijden. Er zijn genoeg fietsroutes, ruiter- en wandelpaden in de omgeving.

3. Farne Islands

Op enkele kilometers van de kust van Northumberland ligt een waar vogelparadijs, de Farne eilanden. Tal van vogels komen hier om te broeden en dat trekt natuurliefhebbers van over heel Europa. Noordse sternen, visdieven, aalscholvers, zeekoeten, alken, noordse stormvogels, drieteenmeeuwen, eidereenden en ook papegaaiduikers kunnen hier geobserveerd worden. Daarnaast staat de archipel, bestaande uit 15 tot 28 eilanden afhankelijk van het tij, bekend om de mooie oude vuurtorens

Vogels in Northumberland
Deel op Pinterest

4. North Tyne en Redesdale

Bij North Tyne en Redesdale is er ook een groot aanbod aan buitenactiviteiten. Hier kun je wandelen in groene bossen. Wandelpaden voeren je langs watervallen en kronkelende rivieren. De streek kenmerkt zich door haar oude kastelen en een rijke geschiedenis en staat bekend om de rode eekhoorn die hier voorkomt. Op zoek naar iets actiefs? Doe dan zeker een quad safari.

5. Coquetdale

In Coquetdale stromen glasheldere rivieren tussen glooiende heuvels langs de Coquet rivier, een van de beste plekken in Engeland om te vissen. Het Rothbury Traditional Music festival is een jaarlijks evenement in het midden van juli met traditionele muziek en dansen. De Simonside Hills bieden inspirerende vergezichten en zijn een perfecte locatie voor mooie wandelingen tijdens uw vakantie in Northumberland. Gemarkeerde paden leiden je over de heuvels en door de bossen. Bij de Drake Stone in Harbottle is er een mooie wandeling langs het kasteel.

6. Alnwick Castle

Tip voor een vakantie met kinderen in Northumberland! Beleef de middeleeuwen in het echte Zweinstein, bekend van de Harry Potter films. Leer vliegen op een bezem of bezoek de vele prachtige kamers van het kasteel.

6. Wandelen in Northumberland

Hadrian's wall is een muur die rond 100 n. Chr. door de romeinse keizer Hadrianus gebouwd werd om de Schotten tegen te houden. De muur heeft een totale lengte van 135 km en is in ongeveer 6 dagen te lopen. Het is het oudste monument in het noorden van Europa. De wandelroute Hadrian’s Wall National Trail doorkruist Engeland horizontaal, van Newcastle Upon Tyne tot bij Carlisle, van zee naar zee.

Northumberland route
© England's National Trails
Deel op Pinterest

Tijdens deze wandelvakantie kom je voorbij oude vestingmuren, ruïnes en forten, dit alles in een adembenemend landschap van het Noord-Engelse Cumbria. De groene valleien geven dat typische gevoel wat je overal vindt in de natuur van Engeland. Men kan de gehele route fietsen of wandelen, maar er is ook de mogelijkheid om slechts een kort stuk te wandelen. Een wandelreis bij Hadrian's Wall kan geboekt worden als individuele reis. Wij hebben alvast een selectie gemaakt van de beste aanbieders. Lees meer over wandelen langs Hadrian's Wall.

Ook de bekende Pennine Way voert deels door Northumberland en langs de muur. De 463 km langeafstandsroute begint in het Peak District en slingert vervolgens langs een aantal prachtige bezienswaardigheden in de Yorkshire Dales. Daarna wandel je door Northumerland om te eindigen bij Kirk Yetholm in Schotland.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!