Ga naar content

Yorkshire Wolds Way

De Yorkshire Wolds Way is een 127 kilometer langeafstandswandeling in Yorkshire, graafschap in het noorden vanEngeland. Het is een van de nationale trails, maar wel de minst bekende en minst drukke. De perfecte trail om er echt tussen uit te zijn. Daarnaast word je beloond met een idyllisch glooiend landschap. Vanaf de oevers van de machtige Humber rivier wandel je over beboste heuvels en door desolate valleien. Om de hele route te hiken heb je zeker 5 tot 6 dagen nodig.

Van de Humber naar de Kust

De wandelroute vangt aan bij de Humber bridge bij Kingston upon Hull, maar het officiële startpunt ligt dicht bij Hessle Haven. De eerste kilometers loop je langs de Humber, onder de imposante hangbrug. Observeer hier de voorbijvarende schepen en wadvogels op de oevers. Draai in noordwestelijke richting naar het pittoreske dorpje Welton. Struin rond in het dorpje en stop voor een pint in de Green Dragon Inn. Verder noordelijk wordt het pas echt duidelijk dat je in Yorkshire Wolds wandelt. Wandel door de bossen, langs een bekend dichtersbankje en een gedenkmonument.

Mooie natuur en historische monumenten

Licht glooiende heuvels, groene valleien en weides vol met bloemen schuiven langs. In de zomer is het gebied rond Thixendale bezaaid met klaprozen. Na dit mooie dorp voert de Yorkhire Wolds Way over zijn hoogste punt (215 meter), om daarna weer te dalen in Deepdale. Hier ligt het verlaten dorp Wharram Percy. Vondsten hebben aangetoond dat dit plaatsje al bestond in de IJzertijd. Het lijkt er op dat de middeleeuwse vesting verlaten is in de 15de eeuw, waarschijnlijk door de Pest. Er staat niet veel meer recht, nog slechts een aantal muren herinneren aan een ver verleden.

Kunst en streekgerechten

Op de route zijn ook een aantal kunstprojecten te bewonderen. En uiteraard mag je ook de typische streekgerechten niet missen. Op het einde van de route moet je zeker eens Fish and Chips eten in Filey, met natuurlijk een Wolds Way biertje erbij! Bijzonder mooi zijn de Filey Brigg Cliffs. Filey is tevens het eindpunt van een van de andere bekende nationale wandelroutes van Engeland, de Cleveland Way. 

Bekijk de officiële site voor meer informatie omtrent werkzaamheden aan de route.

Yorkshire Wolds Way fietsen

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!