Ga naar content

Yorkshire

Felgroene, zijdezachte heuvelruggen, stenen muurtjes en uit het niets opduikende rotswanden. Welkom in Yorkshire, een prachtig stukje Engeland waar de natuur in al haar glorie schittert. De regio herbergt enkele van de mooiste wandelgebieden van Groot-Brittannië, met uitgestrekte heidelandschappen, glooiende heuvels en schapen die grazen in groene valleien.

Brug Yorkshire
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

Team Naturescanner had het geluk om al meerdere malen de regio te bezoeken. Reporters Henneke en Wim bezochten East-Yorkshire om te wandelen in North York Moors. Hiermee inspireerden ze onze collega's Janneke en Manou, om een jaar later ook die kant op te reizen. Casper en Cindy wandelden op diverse plekken in West-Yorkshire tijdens hun rondreis met het gezin door Engeland.

Mooiste plekken in Yorkshire

Wat zijn de plekken die je niet mag missen tijdens een rondreis in Yorkshire? Wat zijn de mooiste bezienswaardigheden en wat heeft de natuur te bieden? Een overzicht van mooie plekjes en natuurgebieden.

Vakantietips Yorkshire

1. Yorkshire Dales Nationaal Park

Het Nationaal Park Yorkshire Dales, met haar fluwelen heuvels en idyllische dorpen, is een meerdaags bezoek waard. Wandel door groene valleien, langs indrukwekkende kalksteenformaties en rust uit bij een van de kabbelende beekjes die door het landschap slingeren. Bij goed weer kan je wellicht zelfs een plons wagen bij een van de watervallen.

Waterval Yorkshire Dales
Janet's Foss
Deel op Pinterest

Het is een groot nationaal park en er zijn tal van onontdekte pareltjes te vinden. De grotten van Victoria of de Scaleber Force Waterfall bijvoorbeeld. Maar ook onderstaande hoogtepunten mag je zeker niet missen!

2. Malham Cove

Malham Cove, met zijn loodrechte rotswand, is een unieke bezienswaardigheid in Engeland. Het kalkstenen amfitheater maakt deel uit van de Yorkshire Dales. De 80 meter hoge kliffen liggen in een 300 meter wijde bocht en vormen een imposant aangezicht.

Het rotscomplex ligt bij het gelijknamige dorp Malham, waarvandaan je kunt wandelen over Cove Road. De route is al spectaculair op zich, maar het wordt nog indrukwekkender wanneer de kalkstenen wanden voor je opdoemen.

Malham Cove wand
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

De Cove - wat letterlijk vertaald inham / baai betekent - is het hele jaar door toegankelijk. Een breed en goed toegankelijk pad leidt van de weg naar de voet van de rotswand. Wie goed te been is, kan via de zijkant naar de bovenzijde van het amfitheater hiken, waar een kalkstenen plaveisel uitzicht biedt op de wijde omgeving. Er is geen parkeergelegenheid bij de cove, je moet dus parkeren bij de Yorkshire Dales National Park Authority en door het dorp lopen om bij dit natuurspektakel te komen.

3. Gordale Scar

Even verderop ligt Gordale Scar, een kalkstenen ravijn. Na een korte wandeling door een vallei kom je in een indrukwekkende kloof, met overhangende kliffen.

Kloof in Engeland
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Achterin de canyon bevinden zich twee watervallen van meer dan 100 meter hoog. De beek die door het ravijn stroomt, Gordale Beck, kronkelt hierna verder door het landschap, valt over Janet's Foss (de waterval die je op bovenstaande foto ziet), om daarna bij Malham Beck samen de rivier de Aire te vormen.

Je kunt via een pad omhoog in het Gordale Scar ravijn, maar dit vereist wel enig klimwerk. Bij de onderste waterval moet je ongeveer 3 meter tufa beklimmen. Leuk weetje voor filmfanaten: dit bijzondere plekje verscheen in meerdere bekende films en series, zoals The Witcher en The Dark Crystal.

Gordale Scar UK
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. Ribblehead Viaduct

Iets verder naar het westen, noordelijk van het plaatsje Ingleton, kun je de prachtige historische brug van Ribblehead bewonderen. De spoorlijn loopt over het Ribblehead Viaduct of Batty Moss Viaduct, zoals het ook genoemd wordt. Wacht je tot de trein erover heen komt voor een uniek plaatje?

Ribblehead Viaduct
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Het viaduct werd in 1869 gebouwd door de Midland Railway en is het langste bouwwerk op de Settle-Carlisle-lijn, de laatste spoorweg in het Verenigd Koninkrijk waarbij handenarbeid werd ingezet. Meer dan 2000 mannen waren nodig voor de aanleg ervan en tientallen lieten daarbij het leven. De brug vormde de inspiratie voor de serie Jericho.

5. North York Moors National Park

De ruige natuur van Malham Cove vormt een sterk contrast met het North York Moors National Park, dat met haar uitgestrekte, heuvelachtige heidevelden een lieflijk landschap vormt. De Heritage Coast in het oosten is weer ruiger en zo val je hier ook van het ene in het andere landschap.

North York Moors
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

In het Nationaal Park kun je urenlang hiken over de Cleveland Hills, terwijl je uitkijkt over de countryside tot aan de Noordzee en misschien zelf een Schots sneeuwhoen spot. Stap op de historische stoomtrein van de North Yorkshire Moors Railway om het landschap vanuit nog een ander perspectief te bekijken. Bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld ruïnes van een abdij, kasteel en overblijfselen van ijzermijnen. 

6. Haworth, woonplaats van de Brontë zussen

Wie Engelse literatuur heeft gehad op school, kon niet om de gezusters Brontë heen. De drie schrijfsters leefden én schreven hier, tussen de heuvels van West Yorkshire. Bezoek het Brontë Parsonage Museum, gevestigd in het huis waar zij woonden, en wandel tussen de heidevelden die de inspiratie vormden voor de literaire meesterwerken van de zussen Emily, Charlotte en Anne.

7. Fountains Abbey and Studley Royal Park

Aan de oostkant van Yorkshire Dales N.P. kunnen architectuurliefhebbers hun hart ophalen bij de ruïnes van Fountains Abbey. Het cisterciënzer klooster werd in 1132 gesticht werd, na een conflict in York, waarbij een deel van de monniken zich hier vestigde en het klooster bouwde. Eeuwenlang bleef het de basis van de strenggelovige orde, tot ze verjaagd werden door het koningshuis en het bouwwerk vervolgens in handen viel van de vader van Thomas Gresham, die je uit de geschiedenisboeken zou kunnen herinneren als de oprichter van de Royal Exchange, de Londense beurs.

De historische abdij is onderdeel van de Studley Royal Water Garden, en beiden staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In het landschapspark vind je mooie bloemperken, waterpartijen, bouwwerken zoals de Temple of Piety en de Temple of Fame, en Surprise View, een fantastische doorkijk op de Skell rivier bij Anne Boleyn's Seat.

Vanaf de abdij zijn er ook prachtige tochten in de natuur te maken, zoals de 6 kilometer lange Seven Bridges Walk, een rondwandeling die voert langs zeven stenen bruggetjes.

8. Flamborough Head

De ruige kliffen van Flamborough Head, aan de oostkust van Yorkshire, bieden adembenemende vergezichten over de Noordzee en met een beetje geluk zie je hier ook papegaaiduikers. Ontdek de vuurtoren, bewonder de vogelkolonies en wandel langs de klifpaden bij de kust.

Wandelen in Yorkshire

Yorkshire is een nog relatief onbekend stukje Engeland. Toch is het dus zeker voor natuurliefhebbers een aanrader. Wandelaars kunnen hier goed terecht, want overal zijn bewegwijzerde paden aangelegd.

Reisboekhandel De Zwerver heeft een groot aanbod aan wandelkaarten en -gidsen. Wij geven je nog wat extra informatie over een aantal langeafstandswandelingen in Yorkshire, met tips voor georganiseerde wandelvakanties.

1. Pennine Way

De Pennine Way National Trail is een wandelroute van 431 kilometer, van Edale in Derbyshire naar Kirk Yetholm bij de Schotse grens. Het doorkruist enkele van de mooiste hooglandlandschappen in Engeland, van het Peak District, door de Yorkshire Dales, over de North Pennines en over de Muur van Hadrianus in Northumberland naar de Cheviots. 

Pennine Way
© Naturescanner Cindy
Deel op Pinterest

De Pennine Way komt zoals je kunt zien op bovenstaande foto ook langs Malham Cove.

2. Coast to Coast Walk

De Coast to Coast Walk is nog zo'n legendarische langeafstandswandelroute, die zoals de naam al doet vermoeden, zich uitstrekt van kust naar kust. Het gaat van St. Bees aan de Ierse Zee naar Robin Hood's Bay aan de Noordzee. Hierbij doorkruis je de mooiste landschappen van Engeland. Het traject gaat door maar liefst drie nationale parken: het Lake District, het Yorkshire Dales National Park en de North York Moors. Bekijk ook meer tips over wandelen in North York Moors.

3. Yorkshire Wolds Way

In het oostelijk deel van Yorkshire ligt deze bijzondere langeafstandsroutes. Vanaf Hessle, East Riding of Yorkshire, naar Filey, North Yorkshire, met een totale lengte van 127 kilometer. De omgeving bestaat uit het kalkstenen landschap van de Yorkshire Wolds. Je passeert enkele van de meest idyllische golvende landschappen van Engeland. Vanaf de oevers van de rivier klimt de wandeling geleidelijk naar de toppen van de heuvels, met onderweg een afwisseling van beboste hellingen en kale valleien. Het laatste gedeelte van het pad doet schiereiland van Filey Brigg aan. Lees meer over de Yorkshire Wolds Way.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!