Ga naar content

North York Moors National Park

Wie aan een natuurvakantie in Engeland denkt, komt al gauw uit bij de bekende gebieden Cornwall, Lake District en Peak District. Het North York Moors National Park is minder bekend bij het grote publiek, maar doet niet onder in natuurschoon!

Natuur in North York Moors

Dit prachtige natuurgebied ligt aan de oostelijke kant van graafschap Yorkshire en biedt een verscheidenheid aan landschappen. Van lieflijk heuvelachtig gebied met grazende koeien en schapen, bossen, riviertjes en dalen naar het landschap waar het nationaal park zijn naam aan dankt: de moors, uitgestrekt heidelandschap over glooiende heuvels, om tenslotte te eindigen bij de kust van de Noordzee in het oosten. Kortom een variëteit aan natuur, de moeite waard om te ontdekken.

Natuur in North York Moors
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

In het binnenland begint het natuurgebied ten noorden van de historische stad York, aan de oostkust zijn de plaatsen Scarborough, Whitby en Runswick Bay de markers voor dit unieke park. In het westen markeren de Cleveland Hills de grens van het nationaal park.

Dieren
In NYM vinden vele dieren hun thuis. Tijdens een wandeling door de moors hoor je gegarandeerd regelmatig een gek kwakend geluid uit de bosjes komen. Het gekwaak van de red grouse, oftewel Schotse sneeuwhoen, herken je uit duizenden. Deze mooie bruine vogels met rode 'oogschaduw' hebben wij vaak gespot tijdens het wandelen. Net als fazanten en konijnen. Ook reeën vinden hun thuis in de natuur van North York Moors.

Reizen naar North York Moors

Reizen met het OV is prima te doen en een leuke ervaring. Wie liever niet zelf rijdt, kan de reis volledig per openbaar vervoer regelen. Met de Eurostar naar London, een goede treinverbinding naar York en daarna de ‘Coastliner' dubbeldekbus naar bijvoorbeeld Whitby. Wie het wel fijn vindt om de vrijheid van een huurauto te hebben is het ook mogelijk eerst naar York te reizen (per trein) en vanaf daar met een huurauto de mooiste plekken in het nationaal park te bezoeken. Buiten het hoogseizoen rijdt het openbaar vervoer minder vaak dus is het lastiger om bij meer afgelegen plekken te komen.

Mooiste plekken in North York Moors NP

Wat moet je vooral zien in de North York Moors? Tijdens een reis door het nationaal park kan je je verwachten aan schitterende natuur, afgewisseld met ruïnes en eeuwenoude dorpjes. We zetten de mooie plekjes graag voor je op een rij:

Noordkant North York Moors

Aan de noordelijke rand van het nationaal park vind je enkele van de highlights in de regio. Zeker Roseberry Topping mag je niet missen!

1. Roseberry Topping

De heuvel Roseberry Topping is een icoon in de regio. Met zijn scherpe zandstenen top steekt hij duidelijk af tegen de andere rondere toppen in de omgeving. Je herkent hem letterlijk van mijlenver. Nationaal Park ranger Henry vertelde ons dat dit voor hem een van de mooiste plekken in North York Moors is. Wij begrijpen waarom!

Roseberry Topping
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Roseberry Topping is van beneden al imposant om te zien, maar maak je de klim omhoog dan zie je pas zijn schoonheid. Vanaf de top heb je een 360 graden view over het nationaal park met al zijn facetten: heide, varens, bos, landelijk gebied en de kust. Beklim je de heuvel eind van de dag dan geniet je vanaf de top van een fenomenale zonsondergang. De verschillende routes naar de top ontdek je op onze pagina over wandelen in NYM

Roseberry Topping
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Slapen aan de noordkant van het park? Kijk dan eens naar The King's Head Inn, gelegen in Newton Under Roseberry. Een gezellige pub aan de voet van Roseberry Topping!

Oostkant Nationaal Park

De oostkant wordt ook wel 'The Heritage Coast" genoemd. De 65 km lange kustgrens van North York Moors NP kenmerkt zich door oude vissersdorpjes met ruïnes van eeuwenoude abdijen, zoals bij Whitby, de spannende geschiedenis van smokkelroutes waar Robin Hood's Bay om bekend staat en vooral een prachtige kustlijn met wandelroutes. Zo eindigt het Coast to Coast Path (National Trail vanaf 2025) bij Robin Hood's Bay.

2. Whitby Abbey

De oorsprong van deze Benedicter Abdij ligt al in de 7e eeuw. De abdijkerk heeft een adembenemende ligging op de East Cliff boven het gelijknamige plaatsje Whitby, met uitzicht op de Noordzee. De abdij was eens het centrum van het middeleeuwse Northumbrische koninkrijk. Na een woelige geschiedenis zijn het nu nog slechts de prachtige ruïnes die ons doen fantaseren over wat zich hier in al die eeuwen heeft afgespeeld binnen de muren van het gebouw. In het museum in Cholmey House vind je meer informatie. 

3. Cleveland Way National Trail

Dit is een langeafstandsroute van in totaal 175 kilometer, die van Helmsley naar Filey Brigg aan de oostkust loopt. Vanaf hier gaat het verder langs de kust tot aan Saltburn-by-the-Sea. Tijdens je verblijf kun je één of meerdere trajecten wandelen. Het is een prachtige trail met fraaie uitzichten over de zee. Zie hiervoor onze informatie over de Cleveland Way National Trail.

Cleveland Way National Trail
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Net onder de oostkust is The Esk Valley een weer heel ander gedeelte van het North York Moors NP. De River Esk geeft het gebied zijn naam en het is een heerlijk wandelgebied met bossen, riviertjes en schilderachtige boerderijen.

4. Rail Trail

Een andere mooie wandeling is de Rail Trail, tussen Goathland en Grosmont, te bereiken met de stoomtrein. De idyllische route volgt de originele route van één van de vroegste spoorwegen. In 1835 nog door paarden voortgetrokken, later de stoomtrein. Nadat de spoorlijn werd verlegd heeft de natuur het weer overgenomen.

Eén van de overblijfselen van deze spoorlijn is de Double Arch Bridge, een brug met 2 bogen, waardoorheen de rivier zijn weg baant. Voor het mooiste zicht op de brug loont het de moeite om af te dalen tot aan de rivieroever.

Double Arch Bridge
Double Arch Bridge
Deel op Pinterest

5. North Yorkshire Moors Railway

Tussen Pickering en Whitby ligt de oude spoorlijn van de North Yorkshire Moors Steam Railway, de stoomtrein en soms een oude dieseltrein rijden deze route meerdere keren per dag. Vanuit de goed onderhouden coupés van de stoomtrein kun je genieten van het mooie landschap, terwijl af en toe de stoomfluit klinkt. Op NYMR vind je de vertrektijden per seizoen van de stoomtrein.

North Yorkshire Moors Steam Railway
North Yorkshire Moors Steam Railway
Deel op Pinterest

Het schilderachtige station van Goathland heeft ook als decor gediend in één van de eerste Harry Potter films. Bij de halte van Grosmont - ook weer zo'n fraai station - loont het de moeite om uit te stappen en een bezoek aan de oude machineloodsen te brengen, waar de indrukwekkende locomotieven staan. Ook de oude spoorwegtunnel uit 1836 vind je hier. Deze staat bekend als de oudste tunnel van de door paarden getrokken passagierstrein.

Zuidkant Nationaal Park

In het zuidelijkste deel van het North York Moors National Park vind je vooral het landschap waaraan het nationaal park zijn naam dankt: de moors, heuvelachtig landschap bedekt met heide, varens en andere vegetatie. 

Wie hier een rit met de coaster dubbeldek bus maakt van bijvoorbeeld Pickering naar Whitby moet zeker bovendeks een plaatsje zoeken. Zo heb je een fantastisch uitzicht over de moors. Een veelgestelde vraag is: wanneer bloeit de heide in North York Moors NP? Dit verschilt per jaar maar over het algemeen is eind augustus de piektijd voor paarse heide. Dan is de natuur hier op zijn mooist. Maar denk ook zeker aan een herfstreis als de heide en varens bruin verkleuren en de loofbomen gele, oranje en rode tinten aannemen. Het is dan rustiger en nog steeds schitterend!

6. Pickering

Het leuke plaatsje Pickering is een goede verblijfplaats om de North York Moors te verkennen. Het heeft een goede busverbinding met de kustplaats Whitby. Het historische pand van The Black Swan Inn biedt een comfortabel onderkomen.

De gezellige marktplaats heeft een historische kerk, de Church of St Peter and St Paul met fundamenten uit de 12e eeuw. Er zijn prachtige middeleeuwse fresco’s op de muren aangebracht, die rond 1850 weer tevoorschijn zijn gehaald. Op zondagmorgen beieren de klokken vrolijk over de stad.

Pickering Castle
Pickering Castle
Deel op Pinterest

Pickering Castle bevindt zich aan de rand van de stad. Deze ruïne was in de 13e eeuw een indrukwekkend kasteel. De muren en enkele torens staan nog overeind. Binnen de kasteelmuren (entreegeld) vind je informatieborden die de geschiedenis vertellen. Het kasteel is gratis voor English Heritage leden, voor overige bezoekers geldt een toegangsprijs.

En natuurlijk is Pickering het vertrekstation voor de North Yorkshire Moors Steam Railway!

Pickering Station
Pickering Station
Deel op Pinterest

Vermeldenswaard is het plaatsje Dalby met het Dalby Forest, een ideaal wandel- en mountainbike gebied. Je vindt hier 13 gemarkeerde wandelroutes en 70 kilometer aan gevarieerde fietsroutes.

7. Cropton Forest

De geschiedenis gaat hier zeker 2000 jaar terug tot de Romeinse tijd. Ooit was hier een Romeins fort. Er is een archeologisch gebied om te bezoeken tijdens je wandeling, met tevens mooie vergezichten over het landschap.

8. Rosedale Abbey

In het hart van het nationaal park, in de Rosedale vallei, ligt Rosedale Abbey. Dit is geen indrukwekkende abdij zoals de naam doet vermoeden, maar een dorpje. De naam komt van een voormalig nonnenkloosters waar vandaag de dag enkel nog resten van over zijn.

Vroeger was Rosedale Abbey een bedrijvige mijnplaats waar op het hoogtepunt 5000 mijnwerkers actief waren in een ijzermijn. Tegenwoordig is Rosedale een gemoedelijk dorpje dat als uitvalsbasis dient voor wandeltochten. Trek door de countryside, wandel door met stenen muurtjes omlijste weilanden en geniet van de mooie paden door de moors. Onderweg sta je oog in oog met de overblijfselen van het mijnverleden van Rosedale. Zo kom je tijdens een wandeling over de oude spoorlijn een oud mijndorpje en de ironstone kilns tegen, ovens waarin in vervlogen tijden het ijzererts bij grote hitte werd geroosterd.

Rosedale
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Ook interessant is het project 'Hanghing Stones', een kunstproject in ontwikkeling van de kunstenaar Andy Goldsworthy. In leegstaande vervallen schuren en cottages heeft deze kunstenaar zijn werken geplaatst, die integreren in de natuur. In totaal zullen er tien gebouwen bij betrokken zijn. De huisjes zijn alleen te voet bereikbaar en je neemt een sleutel mee die in Rosedale verkrijgbaar is. Bijzonder!

9. Hutton-le-Hole

Leuk groen dorpje om te bezoeken tijdens een rondreis. Maak een korte stop in dit pittoreske dorpje tussen de heuvels en verwonder je over de knusse huisjes en de beek die midden door het dorp loopt.

Hutton-le-Hole
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Mocht je zin hebben in een museumbezoek, dan is het Ryedale Folk Museum in Hutton-le-Hole een aanrader. Hier stap je voor even terug in de tijd en leer je hoe mensen in de regio vroeger leefden. Alles komt voorbij, van de IJzertijd tot 1950. Je ontdekt een ijzertijdwoning met kampvuur, een ijzersmid, oude apotheek, school en meer. Boerderijdieren scharrelen lekker rond. Leuk museum voor als je een paar uurtjes over hebt. 

Rijd je vanuit Hutton-le-Hole naar het noorden dan kom je de mooiste weg van het nationaal park tegen; Blakely Ridge. Een schilderachtige weg tussen Hutton-le-Hole en Castleton die over een hoogplateau dwars door het nationaal park voert. Je rijdt langs de heidevelden en geniet van imposante vergezichten over de dorpen in het dal. Wie met de auto door het nationaal park trekt, mag een ritje over deze weg zeker niet missen! Op het hoogplateau lopen ook vele wandelroutes.

Blakely Ridge
© Naturescanner Manou
Deel op Pinterest

Trek gekregen van al het rijden? Las dan een pauze in bij Lion Inn, een eenzame pub aan de Blakely Ridge. Deze stond ooit bekend als de beste pub van North York Moors. Dat moet je meemaken toch? De pub markeert tevens het eindpunt van een etappe van het Coast to Coast Path, van Clay Bank naar Lion Inn. Vanaf de overkant van de pub kijk je uit over de oude spoorweg en de kilns van Rosedale, een spectaculair uitzicht.

Westkant Nationaal Park

De westkant van het North York Moors NP heeft een keur aan historische stadjes, waarbij Coxwold interessant is. 

10. Helmsley

Ook Helmsley, met het fraaie Helmsley Castle verdient een bezoek. Behalve de schilderachtige plaatsen, zijn ook in dit gedeelte van de moors vele wandelpaden te vinden. Veelal lichte trails met mooie vergezichten. Voor meer informatie over wandelen in North York Moors kan je terecht in ons nieuwe artikel met de mooiste routes in North York Moors.

Helmsley Engeland
Deel op Pinterest

Een prachtige wandeling van 11 km is die bij Sutton Bank, ook weer een onderdeel van de Cleveland Way National Trail. Een landschap van boerderijen en landerijen, tevens decor voor de bekende serie "All creatures great and small" met James Herriot.

Sutton Bank North York Moors
Deel op Pinterest

Grenzend aan het kasteel ligt Helmsley Walled Garden. Deze ommuurde tuin stamt uit de 18e eeuw en is een prachtige verzameling van allerlei soorten bloemen, groenten en fruit. Je kunt er terecht om lekker te struinen en te genieten van de bloemenpracht of deelnemen aan de leuke activiteiten die regelmatig georganiseerd worden.

Beste tijd voor het North York Moors National Park

Eind augustus zijn de moors op hun mooist, als de heide vol in bloei staat. Maar ook het voorjaar en de herfst geven het landschap kleur. De felgele gaspeldoorn bloeit van zomer tot herfst en geeft in volle zon zijn kenmerkende kokosgeur af. In de herfst geven de geelbruine varens kleur aan het landschap en is het lekker rustig in het park. Voor ons een favoriet seizoen voor een reis naar North York Moors.

Herfstreis in North York Moors

Wandel met ons mee over de mooiste trails van het North York Moors Nationaal Park tijdens deze herfstreis.

Tip: bekijk ook de video over North York Moors van reporters Hennie en Wim.

Onze reis naar North York Moors werd mede mogelijk gemaakt door de organisaties van North York Moors en VisitEngland/VisitBritain. Je vindt hier meer informatie over het hele gebied en de leukste activiteiten om te doen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!