Ga naar content

Fietsen in North York Moors

Zie jij jezelf al fietsen door de uitgestrekte heidelandschappen en langs de kust van het prachtige North York Moors National Park in Engeland? De regio is doordrenkt van historische gebeurtenissen, met overblijfselen uit de bronstijd en middeleeuwse abdijen. De natuur is schitterend, de fietsvoorzieningen zijn uitstekend en de pubs zijn tot laat open voor een welverdiend biertje na een lange fietstocht. Dus, waar wacht je op? Tijd voor een fietsreis door North York Moors!

Fietsvakantie NYM

North York Moors is uitstekend ingericht voor fietsers van alle niveaus. Je vindt er rustige en toegankelijke routes voor gezinnen of mensen die het rustig aan willen doen, maar ook uitdagende mountainbike trails en meerdaagse routes door het hele park. Je kiest dus zelf welke route past bij jou.

Goede voorzieningen

Diverse aanbieders bieden gedetailleerde kaarten, fietsverhuur en reparatiediensten. Verscheidene accommodaties en restaurants zijn goed ingericht op de fietser, met plekken om de fiets schoon te spuiten en natte kleren te drogen. 

Laadpalen
© NYM
Deel op Pinterest

Voor informatie en verhuur kun je ook terecht in drie fietscentra in North York Moors. In Sutton Bank zijn ze gespecialiseerd in gezinstochten en routes voor beginnende mountainbikers. Bij Dalby Forest kan iedereen terecht, van gezinnen tot aan gevorderde mountainbikers. En de Yorkshire Cycle Hub is voor de meer gevorderde mountainbikers en wielrenners. De fietscentra zijn handig als je aanvullende informatie wilt opvragen of een fiets wilt huren.

Mooiste fietsroutes North York Moors

Wij geven je alvast een overzicht van mooie fietspaden in NYM. Wij hebben 5 mooie routes voor je verzameld die de diversiteit van het park goed weergeven. Trap je mee?

1. Moor to Sea Cycle Network

Voor wie het nationaal park volledig wil beleven van op het zadel is het Moor to Sea Cycle Network ideaal. Dit is het belangrijkste langeafstandspad van het nationaal park. Een totaal van 240 kilometer aan fietsroutes neemt je mee door de moors, de bossen en langs de kust. Langs knusse dorpen als Whitby en Great Ayton en over de voormalige treinrails op de Cinder Track. Een completer beeld van North York Moors krijg je niet!

Fietsen op oud treinspoor
© NYM
Deel op Pinterest

Je kan de route in 5 à 6 dagen afleggen, maar de trail is opgedeeld in 11 kortere etappes zodat je voldoende tijd hebt onderweg even af te stappen en dingen te bezichtigen. Bekijk het volledige Moor to Sea Cycle Network en de losse etappes op de website van NYM.

2. North York Moors Cycleway

Ook dit is een LAW van maar liefst 276 km. En ook deze route neemt je mee door alle landschappen van het nationaal park. Het grootste verschil met de Moor to Sea route is dat de North York Moors Cycleway ook door het hart van het park gaat, over de uitgestrekte wegen dwars door de heidevelden. Je ervaart hier echt het moors gevoel. En bovendien wordt deze fietsroute gezien als een goed bewaard geheim! Een stukje rustiger dus dan de Moor to Sea route. 

De route loopt in de vorm van een acht en neemt je onder andere mee langs Pickering, Dalby Forest, Scarborough, Robin Hood's Bay, Whitby Abbey, het hart van het Nationaal Park, Helmsley Castle en Roseberry Topping. Super gevarieerd en rustig fietsen! Het pad is ingedeeld in zeven etappes en is gekwalificeerd als gemiddeld. Bekijk de volledige routebeschrijving van de North York Moors Cycleway.

3. Fietsroutes Yorkshire Coast

Wie de focus wil leggen op trails langs zee kan zich eens verdiepen in de fietsroutes langs de Yorkshire kust zoals de Five-Day Adventure Route of de Adventure Weekender.

Wij zoomen graag in op de fietsroute van Hull naar Staithes. Deze is ideaal voor de mensen die met de ferry naar Engeland reizen. De fietsroute start namelijk direct vanaf de veerboot in Hull! Je fietst vanuit Hull alsmaar noordwaarts langs de prachtige kust en fietst ook een deel door NYM National Park. Het is een tocht van 175 km waarbij je onder andere Ravenscar, de Cinder Track, Robin Hood's Bay en Sandsend ziet, plus enkele indrukwekkende natuurspektakels buiten het nationaal park zoals Flamborough Head.

4. Bransdale Loop

Binnen het nationaal park kan je natuurlijk ook terecht voor dagtochten, zoals de Bransdale Loop van 44 kilometer. Je gaat fietsen door het verloren dal van Bransdale, ten noorden van Kirkbymoorside en Helmsley. Het dal is leeg en uitgestrekt. Onderweg zal je weinig tegenkomen, behalve enkele boerderijen en natuurlijk prachtige groene natuur.

© Cycle England
Deel op Pinterest

Tegen het eind van de route kom je in de bewoonde wereld en word je beloond met cafés en pubs voor een gezellige afsluiter van de dag. De beste fietservaring krijg je als je de route vanuit Kirkbymoorside tegen de klok in fietst. Meer weten? Lees verder over de Bransdale Loop.

5. Mountainbiken in North York Moors

Het heuvelachtige landschap van North York Moors leent zich uitstekend om op een mountainbike verkend te worden. Of je nou gevorderd bent of het eens wil proberen, in het national park zijn mountainbike trails voor iedereen.

Dalby Forest staat bekend als mountainbike paradijs. Hier vind je zowel groene, blauwe, rode als zwarte routes. Gezinnen met kinderen kunnen terecht op rustige groene routes zoals de Ellerburn Trail terwijl de meest gevorderde thrillseekers naar beneden suizen over de zwarte routes, zoals de World Cup MTB Trail

© NYM
Deel op Pinterest

Er zijn ook genoeg routes met gemiddelde moeilijkheidsgraad, zoals de Blue Jubilee Trail. Een leuk avontuur voor wie op zoek is naar een uitdaging over singletracks en vloeiende bochten.

Bekijk ook de tips voor fietsvriendelijke vakanties. Hier vind je ook een map met alle laadpunten voor elektrische fietsen in de regio. Super handig.

Tot zover onze tips. Wil je meer weten over fietsen in North York Moors National Park, dan verwijzen we je graag door naar de website van NYMNP.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Manou Kemna
Geschreven door
Manou Kemna
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!