Ga naar content

Wandelen met kinderen

Wandelvakantie tips - Wij zijn altijd wandelliefhebbers geweest. Rusten op een strandstoel bij een zwembad is niet voor ons weggelegd en ook toen we een kind kregen bleef dat zo. Liefst nemen we onze zoon mee de natuur in, wandelschoenen aan en gaan.

Wandelvakantie met kinderen

Een wandelvakantie met kids kan soms een hele uitdaging zijn. Veel kinderen vinden hiken helemaal niet zo leuk en gaan al snel mopperen en zeuren. Waar moet je aan denken, hoe houd je het wandelen leuk voor een kind en wat zijn de leukste kindvriendelijke wandelbestemmingen?

Vakantietips

1. Hoe maak je wandelen leuk voor een kind

Niemand heeft de gouden formule, want ieder kind is anders. Maar we delen graag enkele tips over hoe je het wandelen aangenamer kunt maken voor kinderen, en dus voor jezelf als ouder.

Maak er een spel van

Tijdens een wandeling met het gezin verzinnen we altijd spelletjes om het gezellig te houden. Enkele voorbeelden:

- Wedstrijdje "Wie het eerst bij dat punt is" blijft populair. Kinderen vinden het heerlijk om te rennen en als eerste bij een boom of paal te zijn.
- Zoekopdrachten. Tijdens een wat langere wandeling maken we van tevoren een lijst van voorwerpen of dingen in de natuur die de kids moeten zoeken. Neem een leuk tasje mee om alles in op te bergen en dan kan je thuis samen de buit bekijken. Voorbeelden van zoekopdrachten: een tak in de vorm van de letter S, een rood blaadje, een plukje mos, een geel bloemetje, een hele lange grasspriet, enz.
- Knutselspullen. Verzamel natuurlijke spullen om thuis mee te knutselen.
- Foto's maken. Fotografeer een zo gek mogelijke boom, een griezelige spin of een koe in de wei.
- Steenmannetje maken. Vooral in het buitenland favoriet. Stapel stenen op en maak een leuke steenman.
- Geocaching. Op zoek naar verborgen caches. 

Kinderen aan de wandel
Deel op Pinterest

- Alfabetspelletjes. Als ik een kabouter was dan kocht ik een... Begin met de A, dan de B, de C enz.

Maak het leerzaam

Laat je kind tijdens een wandeling spelenderwijs kennismaken met de natuur. Zoek in een natuurgids naar dierensporen of leer meer over paddenstoelen.

Laat je kind zelf ook eens kaartlezen. Heel stoer als jouw zoon of dochter de juiste weg weet te vinden!

Wees duidelijk

Een kind kan mentaal snel moe zijn. Het kan ook erg vervelend zijn om geen idee te hebben hoe lang een wandeling nog duurt. Betrek je kinderen dus in het kiezen van de wandelroute en geef met regelmaat aan hoe ver het nog is voor het einddoel bereikt is. Een tocht is leuker als het einddoel leuk is; een pannenkoekenhuis, een kasteel, een berghut of waterval. 

Kind moe
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Als je kind moe is, wordt dan niet boos, maar toon begrip. Die korte beentjes kunnen minder aan en een wandeling duurt voor hen twee keer zo lang als voor jou. Een luisterend oor geeft nieuwe energie.

2. Leuke wandelbestemmingen met kinderen

Een wandelvakantie met het gezin begint met het bepalen van een leuke bestemming. Kies voor een land met een afwisselend landschap en probeer het wandelen af te wisselen met andere activiteiten. Onze top 5 kindvriendelijke wandelbestemmingen:

Wandelen met kinderen in Nederland: ontdek de wandelgebieden dicht bij huis. Nederland heeft zoveel moois te bieden. Je hoeft niet een hele dag te wandelen, er zijn zoveel mooie korte routes. Wat denk je van een leuke kabouterwandeling voor de allerkleinsten? 

Wandelen met kinderen in Noorwegen: het mooie aan Noorwegen is dat de locals ook zeer veel wandelen met kinderen. Je loopt hier dus niet als enige met je kind, maar kruist regelmatig het pad met andere gezinnen. Maak steenmannetjes en zoek verkoeling bij een waterval. 

Tocht in Noorwegen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Wandelen met kinderen in Oostenrijk: een heerlijke wandelbestemming in de bergen. We zijn zelf meerdere keren met kinderen gaan wandelen in de Oostenrijkse Alpen en dat ging nooit vervelen. Wissel het hiken af met een plons in een van de glasheldere meertjes of een tocht met de kabelbaan naar boven op de berg.

Wandelen in de Ardennen: de Belgische Ardennen zijn net wat uitdagender dan het landschap in Nederland of Vlaanderen en daarmee interessant voor kinderen. Klauter over stenen langs een riviertje, wandel langs een oud kasteel of wissel het wandelen af met een kajaktocht.

Wandelen in de Dolomieten: deze bergketen in Italië behoort niet alleen tot de mooiste van Europa, het is ook zeer toegankelijk. Veel van de wandelpaden dateren uit de eerste Wereldoorlog en zijn daardoor zeer breed. Zelfs wandelen met kinderwagen is hier prima te doen. En dat midden in de bergen!

3. Wandelen met kleine kinderen

Ga je wandelen met een baby, peuter of kleuter, dan kan een kinderdrager een goede oplossing zijn.

Kabouterpad

Heb je al eens een boskabouterpad gelopen? Deze wandelpaden voor kleuters en peuters zijn maar 2-3 kilometer lang en dus goed te volgen met het gezin. Langs het pad staan paaltjes waarop kabouters geschilderd zijn, zodat kleine kinderen deze gemakkelijk kunnen volgen.

En onderweg zie je ook kleine huisjes, deurtjes, een mini waslijntje en misschien wel een kaboutertje? Wees creatief met je kind en bouw zelf ook een mini kabouterhuis.
In Renkum is een mooi kabouterpad, leuk te combineren met een bezoek aan Kasteel Doorwerth. Bekijk de overige kabouterpaden op de site van Staatsbosbeheer

Bergwandelen met kinderen

In deze video geeft International Mountain Leader Anne van Galen tips voor het wandelen met kinderen in de bergen.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!