Ga naar content

Wandelen met kinderen

Wij zijn altijd al wandelliefhebbers geweest. Rusten op een strandstoel bij een zwembad is niet voor ons weggelegd en ook sinds we een gezin hebben is dat niet veranderd. Liefst nemen we ons kind dus mee de natuur in, wandelschoenen aan en gaan.

Wandelvakantie met kinderen

Een wandelvakantie met kids kan soms een hele uitdaging zijn. Waar moet je aan denken, hoe houd je het wandelen leuk voor kinderen en wat zijn de leukste kindvriendelijke wandelbestemmingen?

1. Leuke wandelbestemmingen met kinderen

Een wandelvakantie met het gezin begint met het bepalen van een leuke bestemming. Kies voor een land met een afwisselend landschap en probeer het wandelen af te wisselen met andere activiteiten. Onze top 5 kindvriendelijke wandelbestemmingen:

Wandelen met kinderen in Noorwegen: het mooie aan Noorwegen is dat de locals ook zeer veel wandelen met kinderen. Je loopt hier dus niet als enige met je kind, maar kruist regelmatig het pad met andere gezinnen. Maak steenmannetjes en zoek verkoeling bij een waterval.

Wandelen met kinderen in Oostenrijk: een heerlijke wandelbestemming in de bergen. We zijn zelf meerdere keren met kinderen gaan wandelen in de Oostenrijkse Alpen en dat ging nooit vervelen. Wissel het hiken af met een plons in een van de glasheldere meertjes of een tocht met de kabelbaan naar boven.

2. Hoe maak je wandelen leuk voor een kind

Niemand heeft de gouden formule, want ieder kind is anders. Maar we delen graag enkele tips over hoe je het wandelen aangenamer kunt maken voor kinderen.

Maak er een spel van

Tijdens een wandeling met het gezin verzinnen we altijd nieuwe spelletjes. Enkele voorbeelden:
- Wedstrijdje "Wie het eerst bij dat punt is". Dit blijft populair. Kinderen vinden het heerlijk om te rennen en als eerste bij een boom of paal te zijn.
- Zoekopdrachten. Tijdens een wat langere wandeling maken we van tevoren een lijstje van voorwerpen of dingen in de natuur die de kids moeten zoeken. Neem een leuk tasje mee om alles in op te bergen en dan kan je thuis de buit met zijn allen bekijken. Voorbeelden van zoekopdrachten: een tak in de vorm van de letter S, een rood blaadje, een plukje mos, een geel bloemetje, een hele lange grasspriet, enz. Als je meerdere kinderen hebt kan je er ook weer een boswedstrijd van maken.
- Foto's maken: fotografeer een zo gek mogelijke boom, een griezelige spin of een koe in de wei.
- Steenmannetjes maken. Vooral in het buitenland favoriet.

Wandelen met kleine kinderen

Ga je wandelen met een baby, peuter of kleuter, dan kan een kinderdrager een goede oplossing zijn.

Bergwandelen met kinderen

In deze video geeft International Mountain Leader Anne van Galen tips voor het wandelen met kinderen in de bergen.
Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!