Ga naar content

Wandelen in de Dolomieten

De Dolomieten strekken zich uit over Zuid-Tirol, Trentino en Belluno in Noord-Italië. Het is een van de mooiste gebieden van Europa om te wandelen. In de Dolomieten kan je van hut naar hut trekken of direct met een lift naar wandelgebieden op grote hoogte!

Waarom wandelen in de Dolomieten?

De Dolomieten vormen een van de mooiste gebieden in Italië, met zeer imposante bergen en mooie wandelroutes en dat alles relatief dicht bij huis. Italianen, Oostenrijkers en Duitsers gaan hier vaak op vakantie, waardoor alle routes goed gemarkeerd zijn en de accommodaties uitstekend zijn, ook op grote hoogte. De liften maken het mogelijk om - voor wie dat wil - zonder al te veel moeite een bergtrekking op grote hoogte te ondernemen.

Trektochten in het imposante hooggebergte kan je afwisselen met een dagje wandelen over vlakke alpenweiden met een kleurrijk bloementapijt. Het is deze variatie die wandelen in de Dolomieten zo aantrekkelijk maakt. De wandelpaden zijn bovendien vaak erg breed, omdat ze in de Eerste Wereldoorlog reeds in gebruik waren tijdens gevechten. Veel paden zijn hierdoor zelfs met kinderwagen toegankelijk!

1. Wandelvakantie Dolomieten

Wie houdt van bergen, moet zeker een keer een wandelvakantie in deze bergketen plannen. Omdat het een druk wandelgebied is, dien je goed geïnformeerd op reis te gaan. Hutten moeten gereserveerd worden, omdat er vaak niet meer dan 20 bedden zijn.

Geislergruppe met Fermedatorens
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

Een georganiseerde individuele wandelvakantie kan je online boeken bij bijvoorbeeld SNP (ook groep) en andere reisorganisaties die je op deze pagina vindt. Je kan ook zelf eropuit trekken met een goede gids en wandelkaart (verkrijgbaar bij reisboekhandel De Zwerver), maar hou er altijd rekening mee dat het weer snel kan omslaan. 

2. Trekking van hut naar hut

Het beeld dat men vroeger had bij berghutten waren de houten blokhutten met slaapzalen, waar je een kamer deelt met vreemden die snurken. Afgelopen jaren is er in de Dolomieten veel veranderd. Door de toenemende vraag van welgestelde Italianen om ook in de bergen te overnachten werd er veel ontwikkeld en zien we steeds mooiere hutten met privé kamers. Op hoog niveau vind je in de Dolomieten dus kwalitatieve accommodaties en goed gemarkeerde routes. Dat maakt het tot een wandelgebied bij uitstek! Lees meer over huttentochten in Italië.

3. Waar wandelen in de Dolomieten?

Wat zijn de mooiste plekken om te wandelen in de Dolomieten? Diverse gebergtes, zoals het Bindlgebergte, de Marmolada, de Ortleralpen en het Rosengarten bergmassief nodigen uit tot trektochten. Je kent ongetwijfeld de Drei Zinnen, de bekende hoge rotspieken die je op veel foto's van de Dolomieten ziet pronken. Veel mensen willen dit natuurschoon zien tijdens een wandelvakantie.

Seiser Alm wandeling
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

Foto: wandelen op de Seiser Alm met zicht op de Langkofel en Platkofel

Een van de fraaiste huttentochten voert om de Ortler - de hoogste berg van de Dolomieten - heen. Maar er is meer: steile alpenweiden, stille meren en prachtige vergezichten zijn alom aanwezig tijdens een wandelvakantie in de Dolomieten.

En wat dacht je van een mooie winterwandeling? In het skigebied Alta Badia kan je heerlijk wandelen; te voet, met sneeuwschoenen of op de latten tijdens het langlaufen of een ski-tour. 

Alta Badia wandelen sneeuw
© Naturescanner Sandra
Deel op Pinterest

4. Mooiste wandelingen in de Dolomieten

Wat zijn de mooiste wandelroutes? Er is zoveel om uit te kiezen dat het best overweldigend kan zijn om een route te vinden die bij jou past. We helpen je met een overzicht van enkele mooie wandelroutes in de Dolomieten.

5. Wandelen in de Dolomieten met kinderen

Ook met kinderen is een wandelvakantie in de Dolomieten erg leuk. Zelfs met kleine kindjes is het al mogelijk om de bergen in te trekken: in gespecialiseerde zaken of op tweedehandssites (tip) kan je speciale draagtassen kopen. Zodra je kinderen zelf kunnen lopen is het een heel avontuur voor ze. 

Makkelijke paden voeren vaak naar spectaculaire uitzichtpunten boven op een berg. Onderweg zie je marmotten en oude oorlogssporen. Met oudere kinderen kan je ook een huttentocht overwegen. Een week lang van hut naar hut wandelen is een heel avontuur voor de kids!

6. Sneeuwschoenwandelen

In de winter zijn er fantastische mogelijkheden om te wandelen in het witte berglandschap. Onze reporter Sandra trok de rackets aan en verkende de regio rond Alta Badia.

Winterwandelen Dolomieten
Deel op Pinterest

Beste periode om te hiken in de Dolomieten

Hou er rekening mee dat wandelen in de Dolomieten heel populair is en het dus drukker is dan bijvoorbeeld in Oostenrijk of Zwitserland. Wil je de drukte vermijden, reserveer dan een vakantie in juni of september. Het is dan minder warm en een stuk minder druk.

Goed voorbereid op pad

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!