Wandelen in de Dolomieten

De Dolomieten strekken zich uit over Zuid-Tirol, Trentino en Belluno in Noord-Italië. Het is een van de mooiste gebieden van Europa om te wandelen. In de Dolomieten kan je van hut naar hut trekken of direct met een lift naar wandelgebieden op grote hoogte!

Waarom wandelen in de Dolomieten?

De Dolomieten vormen een van de mooiste gebieden in Italië, met zeer imposante bergen en mooie wandelroutes en dat alles relatief dicht bij huis. Italianen, Oostenrijkers en Duitsers komen hier vaak op vakantie, waardoor alle routes goed gemarkeerd zijn en de accommodaties uitstekend zijn, ook op grote hoogte. De liften maken het mogelijk om - voor wie dat wil - zonder al te veel moeite te wandelen op grote hoogte. Trektochten in het imposante hooggebergte kan je afwisselen met een dagje wandelen over vlakke alpenweiden met een kleurrijk bloementapijt. Het is deze variatie die wandelen in de Dolomieten zo aantrekkelijk maakt. De wandelpaden zijn bovendien vaak erg breed, omdat ze in de eerste Wereldoorlog reeds in gebruik waren tijdens gevechten. Veel paden zijn hierdoor zelfs met kinderwagens toegankelijk.

1. Wandelvakantie Dolomieten

Wie houdt van bergen, moet zeker een keer een wandelvakantie in de Dolomieten maken. Omdat het een druk wandelgebied is, moet je goed geïnformeerd op reis gaan. Hutten moeten gereserveerd worden, omdat er vaak niet meer dan 20 bedden zijn. Een georganiseerde individuele wandelvakantie kan je online boeken bij bijvoorbeeld SNP (ook groepsreizen) en andere reisorganisaties hiernaast. Je kan ook zelf eropuit trekken met een goede gids en wandelkaart (verkrijgbaar bij reisboekhandel De Zwerver), maar hou er rekening mee dat het weer snel kan omslaan.

2. Huttentocht Dolomieten

Het beeld wat men vroeger had bij berghutten waren de houten blokhutten met slaapzalen, waar je een kamer deelt met vreemde mannen die snurken. Afgelopen jaren is er in de Dolomieten veel veranderd. Door de toenemende vraag van welgestelde Italianen om ook in de bergen te overnachten werd er veel ontwikkeld en zien we steeds mooiere hutten met privé kamers. Op hoog niveau vind je in de Dolomieten dus kwalitatieve accommodaties en goed gemarkeerde routes.

3. Waar wandelen in de Dolomieten?

Wat zijn de mooiste plekken om te wandelen in de Dolomieten? En wat zijn mooie wandelroutes? Diverse gebergtes nodigen uit tot trektochten, zoals het Bindlgebergte, de Marmolada en Rosengarten. Je kent ongetwijfeld de Drei Zinnen, de bekende hoge rotspieken die je op veel foto's van de Dolomieten ziet pronken. Veel mensen willen dit natuurschoon zien tijdens een wandelvakantie. Maar er is meer: steile alpenweiden, stille meren en prachtige vergezichten zijn alom aanwezig tijdens een wandelvakantie in de Dolomieten. Hou er wel rekening mee dat wandelen er heel populair is en het dus drukker is dan bijvoorbeeld in Oostenrijk of Zwitserland.

4. Mooiste wandelingen in de Dolomieten

Wat zijn de mooiste wandelroutes? Wil je een goed beeld krijgen bij het landschap dat je ziet tijdens een wandelvakantie in het gebied, bekijk dan onze filmpjes van de Dolomieten, met schitterende beelden van de bekendste wandelingen. Een overzicht van enkele mooie gebieden om te wandelen:

  • Wandelen naar de Drei Zinnen - De Tre Cime bevinden zich op de grens van Südtirol en de Veneto. Er zijn verschillende wandelingen rond en naar de drie karakteristieke rotstorens. Vanaf het wandelpad torenen deze enorme pieken met meer dan 500 meter boven je uit. Vertrek vanaf Sesto. Je bespaart (prijzige) tol door de bus te nemen vanaf het dorp Dobbiaco. De Drei Zinnen zijn tevens een trekpleister voor bergbeklimmers.
  • Lago di Braies - Vanaf de parkeerplaats bij het Hotel Pragser Wildsee leidt een 1 uur durende wandeling rond het Lago di Braies, een smaragdgroen meer. Op een iets hoger niveau start de Dolomiten-Höhenweg nr. 1, lees meer hieronder.
  • Adolf-Munkelweg - Vanaf Malga Zannes kan men in ongeveer 5 uur de lichte wandelroute Adolf-Munkelweg lopen. Je loopt langs de imposante 3000 m hoge Odle. Dit wandelpad is een rondweg en leidt langs steile hellingen weer naar het vertrekpunt.
  • Sassolungo – Langkofel massief - In ongeveer 4 uur kan men de middelzware rondwandeling rond dit massief lopen. Bij de Passo Sella Rifugio stijgt men met de gondelbaan. Op een hoogte van meer dan 2500 m gaat dit wandelpad door een rotsachtig landschap en langs groene hellingen naar de Hütte Emilio Comici.
  • Rosengarten - Vele mooie wandelroutes in dit gebergte. O.a. wandeling naar de Torri del Vajolet in het Rosengarten bergmassief. De berghut Rifugio Re Alberto bevindt zich op 2621 meter hoogte, aan de voet van de rotsformaties. Het ligt in Vigo di Fassa in de provincie Trente. De berghut is te bereiken vanaf de Rifugio Gardeccia, via de Rifugio Vajolet, vlakbij bevindt zich ook de Rifugio Passo Santner. Vanaf de Re Alberto hut worden beklimmingen gedaan naar de toppen van de Cima Catinaccio (Rosengartnerspitze - 2981 meter), de Croda di Re Laurino (2813 meter) en de Torri del Vajolet.
  • Strudelkopf - Wandeling naar de Strudelkopf, waarvandaan je zicht hebt op de Drei Zinnen. Vanaf de parkeerplaats aan het eind van Altpragser Tal. Dit dal begint bij Niederdorf of Villa Bassa. Via een tolweg kan je nog wat verder achter in het dal komen.
  • Valparolapas - De weg over de Valparolapas verbindt de provincies Bolzano en Belluno. In de omgeving kan je prachtig wandelen. De beklimming aan noordelijke kant vangt aan in San Cassiano (in de Badiadal). Een pad stijgt door de vallei naar Armentarola, waarvandaan veel wandelroutes door het Parco Naturale Fanes Sennes voeren. De Valparolapas verschilt van de andere passen in de Dolomieten door het kale rotslandschap. De afdaling aan de zuidelijke kant voert in het begin over een kale hoogvlakte. Aan de voet van de Sasso di Stria komt de weg uit op de Falzaregopas. Vanaf deze pas gaat een kabelbaan naar de top. Daar geniet je van een schitterend uitzicht op de Marmolada en de berggroep Cinque Torri. Via de zuidelijke hellingen van de Tofana (een van de hoogste bergen van de Dolomieten) kan je afdalen naar Cortina d'Ampezzo. Bij deze plaats vangt ook de beklimming van de Tre Crocipas aan.

5. Meerdaagse wandelingen Dolomieten

  • Sennes en Fanes Plateau - Ook meerdaagse wandelingen in de Dolomieten zijn mogelijk, zoals de tocht door het Sennes en Fanes plateau. 
  • Dolomiten-Höhenweg nr. 1 of Alta Via - De bekendste route in de Dolomieten is de Alta Via, een 150 km lang pad in het oostelijke deel van de Dolomieten. Het staat ook bekend als de Dolomite High Route 1. De wandeltoue voert vanaf de Pragser Wildsee bij Toblach naar Belluno. Dit is een klassieker in de Dolomieten en ook een van de makkelijkste wandelroutes. Naar het zuiden toe wordt het iets zwaarder. De hele route neemt 10 tot 15 dagen in beslag, met een gemiddelde van 7 uur hiken per dag en 800 meter hoogteverschil. Beste periode is juli - september.

6. Wandelen in de Dolomieten met kinderen

Ook met kinderen is een wandelvakantie in de Dolomieten heel leuk. Zelfs met kleine kindjes is het al mogelijk om de bergen in te trekken: in gespecialiseerde zaken of op tweedehandssites (tip) kan je speciale draagtassen kopen. Zodra je kinderen zelf kunnen lopen is het een heel avontuur voor ze. Makkelijke paden voeren vaak naar spectaculaire uitzichtpunten boven op een berg. Onderweg zie je marmotten en oude oorlogssporen.

Wandelen Drei Zinnen
Wandelen Drei Zinnen
Wandelen Drei Zinnen Dolomieten Richting Sellapass Sellajochhaus Klim naar de Preuss Htte Sass Pordoi Wandelen Dolomieten Drei zinnen Wandelen in de Dolomieten


Tips wandelvakantie Dolomieten