Ga naar content

Wandelroutes in de Dolomieten

Wandelen in de Dolomieten is een must voor iedere natuurliefhebber. De imposante bergen en prachtige natuur laten een onuitwisbare indruk achter.

Mooiste wandelroutes

Wat zijn de mooiste dagtochten en meerdaagse trektochten in het gebergte? NatureScanner geeft je een overzicht van de mooiste wandelroutes in de Dolomieten:

1. Wandelen naar de Drei Zinnen

De Tre Cime of Drei Zinnen in de Dolomieten bevinden zich op de grens van Südtirol en de Veneto. Er zijn verschillende wandelingen rond en naar de drie karakteristieke rotstorens. Vanaf het wandelpad torenen deze enorme pieken met meer dan 500 meter boven je uit. Vertrek vanaf Sesto. Je bespaart (prijzige) tol door de bus te nemen vanaf het dorp Dobbiaco. De Drei Zinnen zijn tevens een trekpleister voor bergbeklimmers. 

Wandelpad Drei Zinnen
Wandelroute Drei Zinnen
Deel op Pinterest

2. Cinque Torri

Een berggroep van vijf torens. Een stoeltjeslift brengt je direct naar dit schitterende uitzicht. Dit gebied speelde een belangrijke rol in het conflict tussen de Italiaanse en Oostenrijkse-Hongaarse troepen in de Eerste Wereldoorlog. Dat werd hier grotendeels uitgevochten. Aan de voet van Cinque Torri ligt een verdedigingslinie van de Italianen, vandaag de dag is het een museum. 

Cinque Torri
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

3. Lago di Braies

Vanaf de parkeerplaats bij het Hotel Pragser Wildsee leidt een 1 uur durende wandeling rond het Lago di Braies, een smaragdgroen meer. Op een iets hoger niveau start de Dolomiten-Höhenweg nr. 1, lees meer hieronder.

4. Adolf-Munkelweg

Vanaf Malga Zannes kan men in ongeveer 5 uur de lichte wandelroute Adolf-Munkelweg lopen. Je loopt langs de imposante 3000 meter hoge Odle. Dit wandelpad is een rondweg en leidt langs steile hellingen weer naar het vertrekpunt.

5. Sassolungo – Langkofel massief

In ongeveer 4 uur kan je de middelzware rondwandeling rond dit massief lopen. Bij de Passo Sella Rifugio (Sellapas) stijgt men met de gondelbaan. Op een hoogte van meer dan 2.500 meter gaat dit wandelpad door een rotsachtig landschap en langs groene hellingen naar de Hütte Emilio Comici. ID Travel biedt een huttentocht Sassolungo. 

Seiser Alm
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

6. Rosengarten

Het Rosengarten gebergte in de Dolomieten omvat vele mooie wandelroutes. O.a. de wandeling naar de Torri del Vajolet. De berghut Rifugio Re Alberto bevindt zich op 2621 meter hoogte, aan de voet van de rotsformaties van het Rosengarten bergmassief. Het ligt in Vigo di Fassa in de provincie Trente. De hut is te bereiken vanaf de Rifugio Gardeccia, of via de Rifugio Vajolet, vlakbij bevindt zich ook de Rifugio Passo Santner. Vanaf de Re Alberto hut worden beklimmingen gedaan naar de toppen van de Cima Catinaccio (Rosengartnerspitze - 2.981 meter), de Croda di Re Laurino (2.813 meter) en de Torri del Vajolet. Lees meer over wandelen in Rosengarten.

7. Strudelkopf

Wandeling naar de Strudelkopf in de Dolomieten, waarvandaan je zicht hebt op de Drei Zinnen. Vanaf de parkeerplaats aan het eind van Altpragser Tal. Dit dal begint bij Niederdorf of Villa Bassa. Via een tolweg kan je nog wat verder achter in het dal komen.

8. Valparolapas

De weg over de Valparolapas verbindt de provincies Bolzano en Belluno. In de omgeving kan je prachtig wandelen. De beklimming aan noordelijke kant vangt aan in San Cassiano (in de Badiadal). Een pad stijgt door de vallei naar Armentarola, waarvandaan veel wandelpaden door het Parco Naturale Fanes Sennes voeren. De Valparolapas verschilt van de andere passen in de Dolomieten door het kale rotslandschap.

Mooiste wandelroutes Dolomieten
Valparolapas
Deel op Pinterest

De afdaling aan de zuidelijke kant voert in het begin over een kale hoogvlakte. Aan de voet van de Sasso di Stria komt de weg uit op de Falzaregopas. Vanaf deze pas gaat een kabelbaan naar de top. Daar geniet je van een schitterend uitzicht op de Marmolada en de berggroep Cinque Torri. Via de zuidelijke hellingen van de Tofana (een van de hoogste bergen van de Dolomieten) kan je afdalen naar Cortina d'Ampezzo. Bij deze plaats vangt ook de beklimming van de Tre Crocipas aan.

Meerdaagse wandelingen Dolomieten

Om het bergwandelen in de Dolomieten optimaal te ervaren kan je een meerdaagse tocht maken. Steeds meer organisaties bieden huttentochten in de Dolomieten, waarbij je van hut naar hut trekt en hier ook overnacht. Een overzicht van mooie meerdaagse trektochten in de Dolomieten:

1. Sennes en Fanes Plateau

De tocht door het Sennes en Fanes plateau, in het centrale deel van de Dolomieten, is bijzonder mooi. Geniet van de adembenemende natuur in het Parco Naturale. De wandelpaden zijn goed onderhouden, maar wel pittig.

2. Dolomiten-Höhenweg nr. 1 of Alta Via 1

De 10 Alte Vias zijn bekende routes in de Dolomieten. De bekendste is de Alta Via 1, een 150 km lang pad in het oostelijke deel van de Dolomieten. Het staat ook bekend als de Dolomite High Route 1. De wandelroute voert vanaf de Pragser Wildsee bij Toblach naar Belluno. Dit is een wandelklassieker in de Dolomieten en ook een van de makkelijkste wandelroutes. Naar het zuiden toe wordt het iets zwaarder. De hele route neemt 10 tot 15 dagen in beslag, met een gemiddelde van 7 uur hiken per dag en 800 meter hoogteverschil. Beste periode is juli - september.

3. Alta Via Val Venosta

Een van de mooiste trekkingen in de Dolomieten. De trektocht vangt aan in Reschen, bij de grens met Oostenrijk, en eindigt bij het Kasteel van Juval. Een week lang trek je over de Vinschger Höhenweg, met uitzicht op de imposante toppen van het Ortlergebergte en de Ötztaler Alpen. De Val Venosa is het zonnigste gebied van Zuid-Tirol. Daarom kan je er ook zeer goed in de lente en herfst wandelen. Kijk voor deze wandelreis bij STAP.

4. Sentiero Numero Uno

Deze zware hoogalpiene tocht voert van Edolo naar Cedegolo, langs de Adamello-keten, die zich kenmerkt door een groot aantal granietrotsen. Tijdens de route klim je over enorme rotsblokken, langs turquoise stuwmeren, met af en toe kettingen en beugels om de zwaardere stukken te overbruggen. Het zijn vooral Italianen zelf die zich aan deze tocht wagen.

Wandelgidsen en wandelkaarten

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!