Ga naar content

Wandelroutes in de Dolomieten

Wandelen in de Dolomieten is een must voor iedere natuurliefhebber. De imposante bergen en prachtige natuur laten een onuitwisbare indruk achter.

Mooiste wandelingen

Wat zijn de mooiste dagtochten en meerdaagse trektochten in het gebergte? Naturescanner geeft je een overzicht van de mooiste wandelroutes in de Dolomieten:

1. Wandelen naar de Drei Zinnen

De Tre Cime of Drei Zinnen in de Dolomieten bevinden zich op de grens van Südtirol en de Veneto. Er zijn verschillende wandelingen rond en naar de drie karakteristieke rotstorens. Vanaf het wandelpad torenen deze enorme pieken met meer dan 500 meter boven je uit. Vertrek vanaf Sesto. Je bespaart (prijzige) tol door de bus te nemen vanaf het dorp Dobbiaco. De Drei Zinnen zijn tevens een trekpleister voor bergbeklimmers. 

Wandelpad Drei Zinnen
Wandelroute Drei Zinnen
Deel op Pinterest

2. Adolf-Munkelweg

Vanaf Malga Zannes kan men in ongeveer 5 uur de lichte wandelroute Adolf-Munkelweg lopen. Je loopt langs de imposante 3000 meter hoge Odle. Dit wandelpad is een rondweg en leidt langs steile hellingen weer naar het vertrekpunt.

3. Seiser Alm wandelroutes

De grootste bergweide van Europa is een wandelwalhalla, met maar liefst 450 kilometer aan uitgezette wandelroutes. De alpenweide heeft een oppervlakte van 56 km², en er groeien 790 soorten varens en planten. In de zomer is dit een groot bloementapijt! Wij raken hier niet uitgewandeld. 

Wandelroute Seiser Alm
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

4. Sassolungo – Langkofel massief

In ongeveer 4 uur kan je de middelzware rondwandeling rond dit massief lopen. Bij de Passo Sella Rifugio (Sellapas) stijgt men met de gondelbaan. Op een hoogte van meer dan 2.500 meter gaat dit wandelpad door een rotsachtig landschap en langs groene hellingen naar de Hütte Emilio Comici. 

Seiser Alm
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

5. Van Santa Cristina naar Pieralongia Hütte

Een prachtige, makkelijke wandeling naar de Pieralongia Hütte . Vanuit Santa Cristina Gherdëina neem je de gondellift naar Col Raiser op 2.106 meter. Daar volg je route nr. 4A richting de Pieralongia Hütte. Het geleidelijke eenvoudige pad loopt deels tussen authentieke houten hekken en rotsblokken door met prachtige uitzichten. 

Naar de hut
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

Binnen een klein uur bereik je dan de Pieralongia Alm met de Pieralongia Hütte op 2.290 m. Hier geniet je van het uitzicht op de Fermeda Gruppe en de Geislergruppe. Net voor de aankomst bij de hut staan twee prachtige fotogenieke rotsblokken. Ook is het mogelijk om van hier de wandeling rond te lopen. Vervolg dan de wandeling via de Troierhütte naar Lech da Iman en van daar weer naar Col Raiser.

Hiken naar Pieralongia Hut
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

Een andere optie is om vanaf Ortisei de lift te nemen naar Seceda. Vanaf Seceda, met een spectaculair uitzicht op de Fermeda Gruppe en de Geislergruppe, bereik je de Pieralongia Hütte in ca. 45 minuten.

6. Rosengarten

Het Rosengarten gebergte in de Dolomieten omvat vele mooie wandelroutes. O.a. de wandeling naar de Torri del Vajolet. De berghut Rifugio Re Alberto bevindt zich op 2621 meter hoogte, aan de voet van de rotsformaties van het Rosengarten bergmassief. Het ligt in Vigo di Fassa in de provincie Trente.

Deel op Pinterest

De hut is te bereiken vanaf de Rifugio Gardeccia, of via de Rifugio Vajolet, vlakbij bevindt zich ook de Rifugio Passo Santner. Vanaf de Re Alberto hut worden beklimmingen gedaan naar de toppen van de Cima Catinaccio (Rosengartnerspitze - 2.981 meter), de Croda di Re Laurino (2.813 meter) en de Torri del Vajolet. Lees meer over wandelen in Rosengarten.

7. Strudelkopf

Wandeling naar de Strudelkopf in de Dolomieten, waarvandaan je zicht hebt op de Drei Zinnen. Vanaf de parkeerplaats aan het eind van Altpragser Tal. Dit dal begint bij Niederdorf of Villa Bassa. Via een tolweg kan je nog wat verder achter in het dal komen.

8. Valparolapas

De weg over de Valparolapas verbindt de provincies Bolzano en Belluno. In de omgeving kan je prachtig wandelen. De beklimming aan noordelijke kant vangt aan in San Cassiano (in de Badiadal). Een pad stijgt door de vallei naar Armentarola, waarvandaan veel wandelpaden door het Parco Naturale Fanes Sennes voeren. De Valparolapas verschilt van de andere passen in de Dolomieten door het kale rotslandschap.

De afdaling aan de zuidelijke kant voert in het begin over een kale hoogvlakte. Aan de voet van de Sasso di Stria komt de weg uit op de Falzaregopas. Vanaf deze pas gaat een kabelbaan naar de top.

© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

Daar geniet je van een schitterend uitzicht op de Marmolada en de berggroep Cinque Torri.  Bovenaan de lift is een fantastische eenvoudige wandeling gecreëerd, die voor alle leeftijden te bewandelen is. In dit gebied zijn vele tunnels uit de Eerste Wereldoorlog. Deze zijn ook te bezoeken, maar wel alleen voor gevorderde bergwandelaars. 

Eenvouwdig wandelpad
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

Het eenvoudige pad word omringd door een imposant hooggebergte. Je kunt via dit pad in een klein half uurtje naar
het kruis op de Kaiserjäger Steig wandelen.

Uitzichtpunt en Rifugio Lagazuoi
Deel op Pinterest

Via de zuidelijke hellingen van de Tofana (een van de hoogste bergen van de Dolomieten) kan je afdalen naar Cortina d'Ampezzo. Bij deze plaats vangt ook de beklimming van de Tre Crocipas aan. 

9. Cinque Torri

Een berggroep van vijf torens. Een stoeltjeslift brengt je direct naar dit schitterende uitzicht. Dit gebied speelde een belangrijke rol in het conflict tussen de Italiaanse en Oostenrijkse-Hongaarse troepen in de Eerste Wereldoorlog. Dat werd hier grotendeels uitgevochten. Aan de voet van Cinque Torri ligt een verdedigingslinie van de Italianen, vandaag de dag is het een museum. 

Cinque Torri
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

10. Lago di Braies

Vanaf de parkeerplaats bij het Hotel Pragser Wildsee leidt een 1 uur durende wandeling rond het Lago di Braies, een smaragdgroen meer. Op een iets hoger niveau start de Dolomiten-Höhenweg nr. 1, lees meer hieronder.

Meerdaagse wandelingen Dolomieten

Om het bergwandelen in de Dolomieten optimaal te ervaren kan je een meerdaagse tocht maken. Steeds meer organisaties bieden huttentochten in de Dolomieten, waarbij je van hut naar hut trekt en hier ook overnacht. Een overzicht van mooie meerdaagse trektochten in de Dolomieten:

1. Sennes en Fanes Plateau

De tocht door het Sennes en Fanes plateau, in het centrale deel van de Dolomieten, is bijzonder mooi. Geniet van de adembenemende natuur in het Parco Naturale. De wandelpaden zijn goed onderhouden, maar wel pittig.

2. Dolomiten-Höhenweg nr. 1 of Alta Via 1

De 10 Alte Vias zijn bekende routes in de Dolomieten. De bekendste is de Alta Via 1, een 150 km lang pad in het oostelijke deel van de Dolomieten. Het staat ook bekend als de Dolomite High Route 1. De wandelroute voert vanaf de Pragser Wildsee bij Toblach naar Belluno. Dit is een wandelklassieker in de Dolomieten en ook een van de makkelijkste wandelroutes. Naar het zuiden toe wordt het iets zwaarder. De hele route neemt 10 tot 15 dagen in beslag, met een gemiddelde van 7 uur hiken per dag en 800 meter hoogteverschil. Beste periode is juli - september.

3. Alta Via Val Venosta

Een van de mooiste trekkingen in de Dolomieten. De trektocht vangt aan in Reschen, bij de grens met Oostenrijk, en eindigt bij het Kasteel van Juval. Een week lang trek je over de Vinschger Höhenweg, met uitzicht op de imposante toppen van het Ortlergebergte en de Ötztaler Alpen. De Val Venosa is het zonnigste gebied van Zuid-Tirol. Daarom kan je er ook zeer goed in de lente en herfst wandelen. Kijk voor deze wandelreis bij STAP Reizen.

4. Sentiero Numero Uno

Deze zware hoogalpiene tocht voert van Edolo naar Cedegolo, langs de Adamello-keten, die zich kenmerkt door een groot aantal granietrotsen. Tijdens de route klim je over enorme rotsblokken, langs turquoise stuwmeren, met af en toe kettingen en beugels om de zwaardere stukken te overbruggen. Het zijn vooral Italianen zelf die zich aan deze tocht wagen.

Wandelgidsen en wandelkaarten

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!