Ga naar content

Rosengarten

Dolomieten - Velen kennen de gastvrijheid van de Oostenrijkers: warm, hartelijk en ongecompliceerd. Maar ook de gastronomie en mentaliteit van de Italianen hebben wereldfaam: pure smaken, hoge kwaliteit en Italiaanse flair. En er is een plek waar deze twee werelden elkaar ontmoeten: in de prachtige coulissen van een stukje werelderfgoed. Het droomhuwelijk tussen Oostenrijk en Italië; ontdek Zuid-Tirol en haar "rozentuin": het Rosengarten bergmassief in de Dolomieten.

Natuur Rosengarten

De meeste mensen hebben wel eens foto's gezien van de Rose Garden in de Dolomieten: grillige bergpieken, roze gekleurd in een ondergaande zomerzon. Dit typische beeld is hoe dit bergmassief, dat in een gebied ligt wat tegenwoordig weer tot Noord-Italië behoort, aan zijn naam komt. Het gesteente heeft van zichzelf al een rossige gloed, en dit wordt door de ondergaande zon nog verder versterkt. Foto's van dit fenomeen zijn te vinden in bladen als National Geographic en Planet Earth.

Bergmassief in de Dolomieten

Het bergmassief, dat tot de Italiaanse Dolomieten behoort, strekt zich uit tussen het Eggertal en Tiersertal. Begrensd wordt het door de Trentiner Val di Fassa en de Costalungpas, die het scheidt van het Latemar massief. De Kesselkogel vormt, met 3.002 m, de hoogste top van de Rosengarten. Echter is dit niet de hoofdtop. Deze eer valt de Rosengartenspitze ten deel, die met 2.981 m tot net onder de Kesselkogel reikt.

Wandelen in Rosengarten

Door het compacte, maar erg gevarieerde karakter van het Rosengarten gebied, is het een zeer aantrekkelijk oord voor wandelingen van verschillende niveaus. Van prachtige dagtochten, tot unieke huttentouren. Alles is mogelijk in deze uitdagende omgeving. Combineer dit met geweldige hutten, waar gastvrijheid en gastronomie hand in hand gaan, en je bent verkocht! Hieronder een greep uit interessante wandelingen en trektochten in dit prachtige gebied:

1. Bletterbachschlucht - mini-grand canyon avontuur

Een schlucht, oftewel een kloof, is niet alleen interessant om te lopen vanwege het gevarieerde pad. In dit geval biedt de kloof ook unieke geologische informatie, zelfs voor diegenen die er minder verstand van hebben. Tijdens de afdaling in de Bletterbachschlucht doorloop je als het ware de verschillende geologische lagen die een stukje uit de geschiedenis van onze aarde vertellen. Na het afdalen sta je op de bodem van de kloof en loop je stroomopwaarts naast de kleine rivier onderin.

Mooiste plekken Rosengarten
Deel op Pinterest

Prachtige indrukwekkende rotsformaties en gekleurde gesteentes rijzen aan beide kanten omhoog. Hierna volgt een klim de kloof weer uit. Dit is voor vrijwel iedereen goed te doen. Start- en eindpunt van deze dagtocht is het bezoekerscentrum "Bletterbachschlucht". Dit centrum is te bereiken via Aldein, waar helmen geleend worden en informatie over de Bletterbachschlucht te vinden is. De gehele wandeling heeft een hoogteverschil van ongeveer 250Hm en duurt ongeveer 3 uur. Let wel op: tijdens of na regenval is de kloof mogelijk gedeeltelijk of geheel gesloten om de veiligheid te waarborgen. 

2. Rondwandeling Tschafonhütte en Völseggspitze

Een geweldige trektocht die ook geschikt is voor minder ervaren avonturiers. De tocht start bij Gasthaus Schönblick. Een schotterweg loopt vanaf het hotel richting Tschafon, tot dat een smal bospad rechtsaf buigt. Vanaf hier slingert het wandelpad zich door het heerlijk geurende dennenwoud aan de noordkant van de Völseggspitze omhoog. Het pad mondt uit op de weide bij de Tschafonhütte, de perfecte plek voor een pauze!

Deze hut is een uniek pareltje, aangezien hij geheel biologisch gerund wordt. De groenten komen uit eigen moestuin, en de omelet met brandnetel en Parmezaanse kaas is iets wat je simpelweg moet proberen! Nadat de energievoorraad weer is aangevuld, start de afdaling via het pad recht voor de hut. Je verdwijnt direct in het dennenwoud en daalt snel, waarbij er regelmatig uitzicht is op de Rosengarten en Latemar groepen.

Verderop tijdens de afdaling passeer je nog een klein meer, waar een prachtige weerspiegeling van de Rosengarten te bewonderen is. Wanneer weer een straat wordt bereikt, passeer je St. Sebastian-Kirchlein en kom je weer bij het startpunt. De totale wandeling bij Rosengarten neemt ongeveer 4 uur in beslag en bevat een hoogteverschil van 700Hm, zowel omhoog als omlaag. Een leuk extraatje voor wie nog energie heeft: beklim de Völseggspitze vanaf de Tschafonhütte in een kwartiertje en geniet van het prachtige uitzicht!

3. Wandelen in het Tschamintal

Een lichte, maar geweldige wandeling vanuit het romantische Weißlahnbad bij de start van het Tschamintal. Het doel is het "Rechter Leger": een grote weide met een geweldig uitzicht op de Grasleiten Spitzen en de Valbonkogel. De wandeltocht start bij het Naturhaus aan de ingang van het Tschamindal. Een plek waar je ook interessante informatie over de omgeving en natuur kan vinden. Na de Tschaminschwaige begint de weg eerst steil over de hellingen van het dal. Na de klim vanuit de bodem van het dal, draait de weg naar links het bos in. Je loopt langs de bron Schwarzen Lettn en steekt dan de rivier de Tschamin over.

Wandelen Rosengarten
Deel op Pinterest

Hierna wordt het weer wat steiler en doorkruist men een open plek, om daarna over een brug nogmaals de rivier te kruisen, op weg naar het Rechter Leger. Deze grote weide is de perfecte plek voor een uitgebreide picknick en een paar uur relaxen en ontdekken. De natuur is hier adembenemend mooi! Na de pauze volgt de terugweg. Dezelfde route als de heenweg wordt gevolgd, tot dat de afslag naar Weißlahnbad wordt bereikt. Hier kan je de route richting St. Zyprian volgen, over ruime almweides verder bergafwaarts. Een prachtig uitzicht over het Tierser dal is hier te bewonderen. Via de route met nummer 12 wordt het startpunt in Weißlahnbad weer bereikt. De gehele wandeling, zonder picknick natuurlijk, duurt ongeveer 3 uur en bevat een hoogteverschil van 450Hm.

4. Rond de Rosengarten

Een hike voor ervaren bergwandelaars met goede conditie, die rond de Rosengarten groep voert. De dag start bij de Paolinahütte, die met de bergbaan te bereiken is. Vanaf hier loopt de wandeling via wegnummer 539 en 549 naar de Rotwandhütte. Het pad loopt over de westelijke helling van de Rosengarten, waarbij prachtige uitzichten de wandeling bepalen. Ook worden verschillende bergbeken overgestoken. De Rotwandhütte is natuurlijk een prima plek voor een pauze en een lekkere maaltijd. Hierna vervolgt de route zich over de paden met nummer 549 via de Cigolade bergpas op 2.550 m hoogte.

Hierna wordt route 541 nog verder gevolgd, om daarna over te gaan op route nummer 550 richting het Tschager Joch (2.630 m). Dan volgt de afdaling. De tweede hut tijdens de tocht, de Kölner Hütte, vormt het perfecte decor voor een frisse versnapering. Om daarna via Laurins Lounge en de routes 549 en 552 terug te keren naar de Paolinahütte. Met een duur van ruim 5 uur zonder pauzes en het pittige hoogteverschil van bijna 800 hm, is het een trektocht voor gevorderden met een goede balans. Tip: indien er gebruikt wordt gemaakt van de bergbaan, controleer bij vertrek dan hoe laat de laatste lift naar beneden gaat. Zodat er geen onvoorziene verrassingen op je pad komen!

5. Huttentocht Rosengarten

Als laatste niet een dagtocht, maar een meerdaagse huttentocht! Deze tour loopt dwars door een paar van de mooiste etappes in de Rosengarten. Hij start in Weißlahnbad waar je de auto eenvoudig kan parkeren. Het eerste gedeelte van de wandeling lijkt op de terugweg van de Tschafon-Völseggspitze. Je loopt via het bospad in de warmte van de Italiaanse zon naar de Tschafonhütte, wat de eerste overnachtingsplek is. Geniet van een super diner met verse salades uit eigen tuin, en het heerlijke ontbijt met verse kruidenthee en huisgemaakte kaas.

Huttentocht Rosengarten
Deel op Pinterest

Op de tweede dag start je natuurlijk bij de Tschafonhütte en loop je via de Prügelsteig naar het Schlernhaus, een berghut met bergstijgers-alure. Op deze tweede dag verloopt een gedeelte van de route door een kloof, waar de kracht van water in de bergen te bewonderen is. Een klein uur voordat je het Schlernhaus bereikt, loont het zich zeker om nog een stop te maken bij de kleine alm waar verse melk en eigen gemaakte yoghurt met bosvruchten geserveerd worden. Vanaf het Schlernhuis is het nog zeker de moeite waard de kleine klim naar de Monte Pez te maken, waarvan je een prachtig uitzicht over de omliggende dalen van de Dolomieten hebt. Op het Schlernhuis is het bergstijgersatmosfeer puur! En als er weinig bewolking is, dan kan je de dag hier afsluiten met het kijken naar de zonsondergang op de Rosengarten groep, een uitzicht wat wereldberoemd is! 

Na vertrek van het Schlernhaus op de derde dag, verloopt de huttentocht eerst over het Schlernplateau waar goed de verschillende oceanische gesteentes te zien zijn. Eens was dit de bodem van de oceaan, nu torent het plateau hoog boven de omliggende dalen uit. Via een dalend pad met enkele trappen en gezekerde passages, en wellicht Edelweiß op de berghellingen, bereik je de Tierser Alp. Een super mooie plek voor een uitgebreide lunchpauze in Italiaanse stijl. Perfecte pasta's, heerlijke wijnen en huisgemaakt gebak maken deze hut tot een juweeltje.

Voldaan word de route vervolgd richting de Grasleitenhütte over de Molignon Pass. Aan de andere kant van deze pas sta je ineens in een andere, ruige wereld vol gesteente en grillige vergezichten. Via een afdaling over los gesteente en een pad over de eerste groene stukken aarde, bereik je dan de Grasleitenhütte. Een traditionele, meer Oostenrijkse stijl hut met een warme atmosfeer en geweldige uitbaters. Geniet van de laatste huttenmaaltijd en overnachting, met uitzicht op de Moglinonspitze en Seekogel.

De laatste dag start met de afdaling in het Tschamindal. Via rivierbeddingen, naald- en loofbos, prachtige bergweides die uitnodigen voor een laatste pauze en picknick, komt het eindpunt langzaam in zicht. Als afsluiting kan je het Naturhaus bij de ingang van het Tschamindal bezoeken en een heerlijke cappuccino bij de naastgelegen stube nuttigen, voordat het laatste stukje naar Weißlahnbad gelopen wordt. Het perfecte einde van een perfecte trektocht!
Heb je interesse in deze heerlijke wandelingen? Of deze geweldige huttentour? Holiday Hikes is aanbieder van deze, en vele andere, prachtige tochten. Op pad met een ervaren, Nederlandse berggids, of een super geregelde, zelf-gegidste tour, alles is mogelijk!

6. Seiser Alm

De Seiser Alm is de grootste alpenweide met ruim 150 kilometer aan wandelpaden. Prachtig bedekt met bloemen in de lente en de zomer! Een wandelgebied waar je eindeloos kunt hiken. De contouren van het Schlerngebergte vormen bijna altijd het decor tijdens een wandeling over de Seiser Alm. 

Schlern Rosengarten
© Gonnie van Nellestijn
Deel op Pinterest

Nieuwe ‘King Laurin’ gondel

Een gloednieuwe "onzichtbare" 10-persoons gondel wordt gebouwd. Een bijzonder architectonisch bergstation dat niet gezien zal worden, omdat het in de berg gebouwd wordt. De ‘King Laurin’ gondel is een volledige lift van 1807 meter lang die je veilig en comfortabel in 6,5 minuten van beneden naar de kliffen van Rosengarten brengt. Omdat het landschap onderdeel is van UNESCO, zal alleen de in- en uitgang van de gondels zichtbaar zijn.

Veelgestelde vragen

Geschreven door
Gabriela Andrei
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!