Ga naar content

Südtirol in Italië

Zuid-Tirol, ook bekend onder de Duitse naam Südtirol, de Italiaanse naam Alto Adige (gebied boven de rivier Adige) of kortweg Bolzano, naar de hoofdstad van de regio. Südtirol is een van de mooiste en best uitgeruste wandelgebieden in Italië. Tijd voor ons dus om eens te kijken wat de natuur in Südtirol te bieden heeft.

Mooiste gebieden in Südtirol

Wat zijn de mooiste plekken in Sudtirol? Waar kan je mooi wandelen en waar verblijven? Met name het immense Stelvio Nationaal Park bevindt zich deels in Südtirol. Veel toeristen (zowel Italianen als buitenlanders) zoeken de natuur hier op om te wandelen.

Verder is Zuid-Tirol een populair gebied voor skiërs, mountainbikers en bergbeklimmers. Ook de gastronomie en goede wijnen trekken toeristen van over heel Europa. Natuurreizen organisaties als SNP bieden tal van actieve vakanties, maar er zijn ook andere mogelijkheden, zoals een busrondreis of wandelvakantie.

1. Bergen in Südtirol

Südtirol ligt in een van de mooiste regio's van de Italiaanse Alpen. In het gebied bevinden zich meerdere gebergtes en bergmassieven, waaronder de prachtige Dolomieten (met de Drei Zinnen) en het Ortlermassief (de Ortler is met 3905 meter de hoogste berg in Südtirol). Ook populair bij toeristen is het Rosengartenmassief, een schitterend berggebied.

Rosengarten
Deel op Pinterest

2. Bergpassen en dalen

Enkele passen maken het mogelijk om tot diep in de bergen door te dringen met de auto. De Stelviopas en Gaviapas liggen boven de 2500 meter en zijn hiermee twee van de hoogste bergpassen in Europa. De Gardenapas of Grödnerjoch is een van de mooiste plekken van Zuid-Tirol en schitterend om te hiken.

Daarnaast zijn er ook vele mooie dalen, die een mooie afwisseling vormen op het wandelen in de bergen: Val d'Ega, Valle Isarco, Val Gardena, Val Pusteria, Val Badia en Val Venosta. 

Gardenapas
Gardena
Deel op Pinterest

3. Ortler

De Ortler is de hoogste berg van de Dolomieten. Een imposante bergreus van 3.905 meter. Een tocht voert om de Ortler heen. Dit is een van de mooiste huttentochten in de regio.

4. Rosengarten

Rosengarten is een bergmassief in de Dolomieten, dat wordt omsloten door het Eggental en het Tierser Tal. In het zuiden ligt de Costalungapas. De bijzondere vormen en kleuren van het Rosengarten gebergte maken het tot een van de mooiste plekken in Südtirol: rond zonsondergang kleuren de rotsen vaak in een dieprood licht. Een van de mooiste formaties in de Rosengarten zijn de spitse Torri del Vajolet, die lijken te waken over de berghut en prachtig weerspiegelen in een meertje. De Kesselkogel is de enige berg die de 3000 meter overschrijdt.

5. Stelvio Nationaal Park

Stelvio Nationaal Park is een van de grootste, maar ook oudste nationale parken in Europa. Het is een enorm uitgestrekt beschermd natuurgebied, met bergen tot bijna 4.000 meter hoog. Het noorden van de Stelvio ligt in Südtirol. Het zuidelijke deel van de Stelvio ligt in Trentino. Omdat dit gebied niet geschikt is voor skivakantiegangers is het een stuk betaalbaarder dan andere regio's in de Dolomieten.

Vanwege het ongerepte karakter en de mooie natuur is Stelvio vooral populair om te wandelen in Südtirol. 1000 km aan gemarkeerde wandelroutes en tal van goed uitgeruste berghutten maken het tot een paradijs voor wandelaars: van een dagtocht tot meerdaagse huttentocht. Tijdens het wandelen maak je kans op het zien van dieren als gemzen, vossen, alpenmarmotten, steenbokken en reeën.

6. Mooie meren in Südtirol

Naast hoge bergpaden met mooie wandelpaden vind je in Alto Adige ook prachtige meren. Het bekendste meer is de Reschensee, waar een gebied kunstmatig onder water is gezet. Het oude dorp Graun is toen onder water gelopen, nu is nog alleen de kerktoren zichtbaar: deze steekt boven het water uit.

Reschenmeer Zuid-Tirol
© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

De Bödenseen zijn wellicht de meest gefotografeerde meertjes: dit zijn drie meertjes bij de Drei Zinnen. De Karersee, aan het einde van het Eggental, is een van de mooiste meren: helder groen water, omgeven door dichte naaldbossen, met daarachter de bergtoppen van de Latemar.

7. Bolzano en omgeving

Het centrale deel van Zuid-Tirol is de regio van de stad Bolzano en omgeving. Zowel met de auto als de trein is de regio makkelijk bereikbaar en een goede uitvalsbasis om de Italiaanse Alpen te verkennen. Fietsen en wandelen in de omgeving van Eppan of genieten van een glas wijn in de wijngemeente Kaltern an der Weinstrasse, de mogelijkheden in de natuur bij Bolzano zijn eindeloos.

Erg leuk is het om te overnachten bij de boer in Zuid-Tirol. Onze reporter Sara bezocht Roter Hahn en liet zich rondleiden door lokale boeren die met veel passie vertellen over de biologische teelt en hun harde werk. 

Rondleiding bij lokale boer
© Naturescanner
Deel op Pinterest

8. Merano en omgeving

Merano / ook Meran genoemd, is een kleine, beetje mondaine plaats ten noorden van Bolzano. Bezienswaardig zijn de tuinen van Schloss Trauttmansdorff. Dit is het kasteel waar keizerin Sisi van Oostenrijk enkele winters doorgebracht heeft. De botanische tuin is fraai aangelegd en rolstoelvriendelijk. 

Tuinen Kasteel Trauttmansdorff
© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

Wandelen in Südtirol

Italianen uit de drukke steden in Noord-Italië (lees Venetië, Milaan, Turijn) trekken in de vakantie graag de natuur in. Zowel in de winter als de zomer zoeken ze de bergen van Südtirol, Trentino en Lombardije op.

De Italianen zelf willen dus dat alles hier prima geregeld is en men zet dus alles in het werk om te zorgen voor goede infrastructuur, comfortabele overnachtingen (ook op grote hoogte) en goed gemarkeerde wandelpaden. Er zijn tal van mooie wandelroutes in Zuid-Tirol aangelegd, zoals de Dolomietenweg, die vanuit het Eggental naar Cortina d'Ampezzo voert.

Villanderer Alm
© G. van Nellestijn
Deel op Pinterest

De Alta Via 1 is een van de mooiste en bekendste wandelroutes in Südtirol, maar het is slechts 1 van de 10 Dolomieten Höhenwegen (Alta Vias) Het 150 kilometer lange pad voert door de oostelijke Dolomieten, van het Lago di Braies naar Belluno. Lees meer over wandelen in de Dolomieten.

Fietsen in Südtirol

Vanuit Bolzano verken je de omgeving op de fiets. Geen hoge beklimmingen, maar heerlijk fietsen in het dal en voldoende tijd om te genieten van de bergen om je heen. Op deze pagina vertellen we je meer over fietsen in de Dolomieten, van leuke routes tot gave fietsevenementen!

Wintersport in Südtirol

Wanneer de bergen bedekt zijn onder een idyllisch laagje sneeuw is het zeker een aanrader naar Zuid-Tirol af te reizen! Daal af op de piste met uitzicht op de iconische kalkstenen pieken, maak een mooie winterwandeling (met en zonder sneeuwschoenen) of waag je aan een van de loipes. Onze reporter Sandra bezocht Alta Badia in de winter en genoot van een mix aan winterse activiteiten en gastronomie. 

wintersport Südtirol
© Naturescanner Sandra
Deel op Pinterest

Herfst in Zuid-Tirol

In de herfst heeft men in Südtirol de traditie van het "törggelen". Van eind oktober tot begin november wordt jonge rode wijn geproefd en dat gaat samen met de nodige feesten en typische gerechten, waaronder kastanjegerechten, gepofte kastanjes, zuurkool en spek. Beleef het zelf in Eisacktal, Valle Isarco! Het beperkt zich echter niet tot wijn en kastanjes. Men organiseert ook ieder jaar een mooie wandeling door Zuid-Tirol, de Keschtnweg of kastanjeroute. Het is een romantische herfstwandeling, met bomen die warm rood, oranje en goud kleuren. De wandeling leidt langs burchten, ruïnes en schitterende watervallen. Op de route kun je wijn proeven en fruit kopen bij boeren.

Duurzaam reizen naar Zuid-Tirol

Zuid-Tirol is prima bereikbaar met de trein. Op NS International kan je een ticket boeken naar Bolzano. De trein voert via München en Innsbruck en de Brennerpas naar Bolzano. Tot Innsbruck kan je reizen met de NightJet.

Reis je zelf met de auto, dan kan je prima je wagen ter plekke in een parkeergarage zetten en de hele vakantie gebruik maken van het openbaar vervoer, dat hier prima geregeld is.

De accommodaties in Südtirol zetten zich ook steeds meer in voor het milieu. Diverse hotels en resorts zetten in op refill, waarbij men er naar streeft zo weinig mogelijk plastic afval te hebben. Evenementen kunnen een Green Event Label krijgen als ze voldoen aan het minimaliseren van afval en plastic.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!