Ga naar content

Dolomieten in Italië

Mooiste plekken Italië - De Dolomieten vormen een waanzinnig mooi gebied in Italië. De enorme rotsformaties, grillige bergen en met bloemen bezaaide alpenweiden maken het tot - voor velen - de mooiste bergen van Europa. De Dolomieten maken deel uit van de Oost-Alpen en liggen verspreid over Zuid-Tirol, Trentino en Belluno.

Vakantie Dolomieten Italië

De Dolomieten in Italië zijn een fantastisch mooie bestemming voor een natuurvakantie in de bergen. Het gebied is drukker dan bijvoorbeeld Oostenrijk, de bergen en natuur zijn nog imposanter. Zowel in de zomer, herfstvakantie als wintervakantie zijn de Dolomieten bijzonder mooi, en je kan er prima fietsen of wandelen. Zowel voor volwassenen, koppels als voor gezinnen met kinderen is het een fraaie vakantiebestemming in de bergen.

We hebben de mooiste vakanties naar het gebied geselecteerd bij onze partners; gerenommeerde en betrouwbare reisorganisaties met aandacht voor natuur en actief buiten zijn. SNP Natuurreizen bijvoorbeeld biedt diverse actieve vakanties in de Dolomieten, waarbij wandelen en fietsen in de natuur centraal staan.

Natuur Dolomieten

De natuur in de Dolomieten is bijzonder indrukwekkend. De bergen kenmerken zich door het zachte dolomietgesteente en de hoge witte rotstorens van de Drei Zinnen. Grillige rotsformaties contrasteren tegen de groene alpenweiden en weerspiegelen in de glasheldere meren van het gebied.

Mooiste plekken Dolomieten

Meren, gletsjers, bergen en enorme rotspieken, je vindt het allemaal in het noorden van Italië. Wat zijn de mooiste plekjes in de Dolomieten? Vooral in het oosten is de natuur bijzonder mooi. Een overzicht van mooie plekjes:

1. Brenta Dolomieten en Adamello

Ten oosten van Trento bevinden zich 2 totaal verschillende formaties binnen 1 gebied. De Brenta Dolomieten is een kalkgebergte. De Adamellogroep is een granieten gebergte. Op een gebied van 20 kilometer breedte kan je hier dus wandelen in compleet diverse berglandschappen. Uitvalsbasis voor dit gebied is de mondaine plaats Madonna di Campiglio, in het Val Rendena. Hier komen vooral gefortuneerde Italianen op skivakantie, maar in de zomer wint wandelen en mountainbiken aan populariteit.

2. Drei Zinnen

De Drei Zinnen of Tre Cime rotsformatie is de bekendste bezienswaardigheid van de Dolomieten. De uit drie pieken bestaande bergtop bevindt zich tussen Trentino-Süd-Tirol en de Veneto, in de Sextener Dolomieten. Een prachtig plekje! Foto © Gonnie van Nellestijn

3. Geislergroep

De Geislergruppe is een massief in het noordwesten van de Dolomieten, dat tot 3.152 meter hoogte reikt. De bekendste toppen zijn de Sass Rigais en de Furchetta. Andere bergen zijn de Seekofel, de Wasserkofel, de Fermeda en de Feislerspitz. Er zijn tal van goede klimroutes en via ferrata, waaronder de Sass Rigais2. 

||© Gonnie van Nellestijn

4. Meren in de Dolomieten

Niet alleen de bergen zijn bijzonder, ook de heldere meren in de Dolomieten zijn van een ongelooflijke schoonheid. Een van de mooiste plekken is het Lago di Braies (Pragser Wildsee in het Duits), een smaragdgroen meer, ten noorden van het natuurpark Fanes-Sennes-Braies en temidden van imposante bergen. Meer naar het zuidoosten (op een half uurtje rijden) ligt een ander glashelder meer, in welk de bergen prachtig weerspiegelen: het Lago di Landro (in het Duits Dürrensee).

5. Val Venosta

Val Venosta of Vinschgua is een dal die het westelijke gebied van Zuid-Tirol omvat. De Adige rivier ontspringt in dit gebied. Het is de droogste regio in de Alpen. Bekend trekpleister is de Sonnenberg. Bekender nog voor velen is het Reschenmeer, het Lago di Resia. Dit stuwmeer ontstond rond 1950 en het oorspronkelijke plaatsje Graun kwam daarmee onder water te staan. Vandaag de dag steekt de kerktoren van het oude dorp nog steeds boven water uit. De Val Venosta biedt spectaculaire gletsjers. De Alta Via Val Venosta of Vinschger Höhenweg, van Reschen naar Juval, is een van de mooiste meerdaagse wandeltochten in de Alpen. Een week lang wandel je door de mooiste berglandschappen, met uitzicht op de toppen van het Ortler-Massief en de Alpen van het Ötztal.

6. Marmolada

De beroemde Marmolada is met een hoogte van 3342 meter het hoogste punt van de Dolomieten. Tijdens een tocht naar het Sellamassief geniet je van een schitterend uitzicht over de Marmolada, de Langkofel en het Bindlgebergte.

76. Gardenapas of Grödnerjoch

De Gardenapas is een mooie pas om te rijden vanaf de plaats Sëlva. Het is een tamelijk brede weg die de verbinding vormt tussen het Val Gardena en het Val Badia. Meestal combineert men een rit over de Grödnerjoch met andere passen rond het Sellagebergte: de Pordoipas, de Campolongopas (die begint in Corvara) en de Sellapas. In principe is de pas het hele jaar door open. Foto © Gonnie van Nellestijn

Wandelen en fietsen in de Dolomieten

Lees informatie over wandelen in de Dolomieten en bekijk leuke wandelreizen.
Lees informatie over fietsen in de Dolomieten en bekijk de leukste fietsreizen.

Wintersport Dolomieten

Skiën in de Dolomieten, werelderfgoed van de UNESCO, is een waar genot voor elke wintersportliefhebber. Er zijn 12 skioorden en -pistes voor snowboarders, skiërs en andere wintersporters. Val Gardena, Alta badia, Val Badia, Val di Fassa, Arabba en Alpe di Siusi zijn allen toegankelijk met slechts 1 skipas. Alles bij elkaar zijn er meer dan 1200 km aan skipistes in het Italiaanse gebied, maar de bekendste skitocht is de 26 km lange Sella Ronda. Deze gemarkeerde skitocht kan ook door onervaren skiërs afgelegd worden. De zwartste route is de Herrnegg skipiste. Ben je echter op zoek naar een unieke beleving, dan moet je denken aan nachtskiën bij Obereggen. Ontdek tenslotte de rodelbaan van Croda Rossa en maak een arrensledetocht bij Seiser Alm. 

Beste tijd Dolomieten

Wat is de beste periode voor een vakantie in de Dolomieten? Het skiseizoen in de Dolomieten sluit in april. In de maand mei sluiten veel hutten. Het wandelseizoen vangt half juni weer aan en duurt tot half september. Soms valt er in juni nog sneeuw, het is dan handig om advies te krijgen van een reisorganisatie.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!