Ga naar content

Fietsen in de Dolomieten

De Dolomieten worden in de volksmond soms nog "Bleke bergen" genoemd, naar de naam die het gebergte in Noordoost-Italië vroeger had. Het ligt in de regio Zuid-Tirol en Trentino, en is onderdeel van de Alpen. De natuur in de Dolomieten is groen en ruig. Met een aantal van de beruchtste Alpentoppen en goed onderhouden fietspaden, is fietsen in de Dolomieten een droom voor actieve vakantiegangers.

Fietsvakantie Dolomieten

De fietsroutes in de Dolomieten voeren door adembenemende landschappen, zijn goed gemarkeerd en er zijn tal van routekaarten beschikbaar om een fietsvakantie in de Dolomieten te organiseren. Wil je niet alles zelf uitstippelen, dan zijn er vele volledig verzorgde fietsvakanties in de Dolomieten te boeken, bekijk dus zeker onze tips voor een individuele fietsvakantie of een groepsreis op de fiets.

4 tips voor een fietsvakantie in de Dolomieten:

Met de vele kilometers aan fietspaden in Trentino en de Dolomieten vind je altijd een geschikte route. Voor recreatieve fietsers worden er vanuit hotels vaak shuttlebussen ingezet, die je naar het gewenste startpunt kunnen brengen. Je kan een fietsreis ook laten regelen door een reisbureau. Diverse reisorganisaties bieden compleet verzorgde fietsvakanties naar de Dolomieten aan. 

Zuid-Tirol fietsvakantie
Deel op Pinterest

1. Fietsen in het Sellagebergte

Een van de mooiste en bekendste fietsroutes is de Sella Ronda, die alleen of onder begeleiding van een gids te fietsen is. Het traject is ca. 58 kilometer lang en er moeten ongeveer 3.400 hoogtemeters overbrugd worden. De tocht voert door allerlei passen en dalen en kent letterlijk en figuurlijk veel hoogtepunten. Je kan ook kiezen voor een korte rit rond het Sellagebergte, de ideale kennismaking met fietsen in de Dolomieten. De korte fietstocht gaat over de Passo di Gardena, Passo di Sella, Passo Pordoi en de Passo di Campolongo.

2. Fietsen in de Zuidelijke Dolomieten

Fiets door idyllische landschappen, met wijngaarden, mooie kerken en heldere meren. Er zijn ook ruige stukken natuur, waar fietsen wat zwaarder is. De beklimming van de Manghenpas is voor veel fietsers de mooiste pasbeklimming in de Dolomieten. Ook rond de San Martino toppen is het prachtig fietsen. In die omgeving kan je fikse beklimmingen maken.

3. Fietsen bij de Marmolada

De Marmolada of "Koningin van de Dolomieten" is een van de indrukwekkendste en mooiste bergen van de Dolomieten. Langs de gletsjer en het gletsjermeer kan je zeer mooie fietsen in de Dolomieten. Fiets over verscheidene pittige bergpassen. De Marmolada heeft diverse toppen die hoger zijn dan 3.000 meter. Vanaf de bergtoppen geniet je van een mooi vergezicht. Ook hier veel geschiedenis: tijdens WWI lag de berg op de frontlinie.

4. Fietsen in het noordoosten van de Dolomieten

Bij de grens met Oostenrijk en Slovenië bevindt zich het noordoostelijke deel van de Dolomieten. Hier kan je mooi fietsen in de Sextener Dolomieten en de Dolomieten van Friuli (een iets zuidelijker gelegen nationaal park). In beide delen van de Dolomieten vind je mooie meren, zoals het turquoise Saurismeer en haar stuwdam en het meer van Misurina.

Beklim oogverblindende passen, zoals de Kreuzbergpass, de San Antonio, Maurio- en Purapas en de Sella Ciamigotto. De echte bikkels kunnen de Monte Zocolan bedwingen, met 13 kilometer aan gemiddeld 9%! De Tre Cime di Lavaredo is eveneens een ontzettend steile berg, voor de zeer getrainde fietser. Vanaf Cortina d'Ampezzo kan je fietsen over de Passo tre Croci, voorbij het Misurinameer naar de Tre Cime di Lavaredo. 

Fietsen in de Dolomieten - fietsroutes

Er zijn veel interessante fietstochten in de Dolomieten: van rustige dagtochten tot intensieve mountainbiketochten in de bergen. De meeste routes zijn goed bewegwijzerd, maar toch is een goede fietsgids en/of fietskaart van de Dolomieten geen overbodige luxe. Om een overzicht van alle fietsroutes te hebben, zijn er verscheidene routekaarten beschikbaar om een tocht tot in de details te plannen. Je kan veel verschillende fietsgidsen vinden bij Reisboekhandel De Zwerver. Daarnaast hebben ze ook handige fietskaarten.

Het gebied herbergt een grote verscheidenheid aan dier- en plantensoorten. De Dolomieten worden getekend door steile rotswanden en ruige pieken, die zijn ontstaan door het omhoogkomen van de vroegere zeebodem, die bestond uit koraal en algenriffen. Het gesteente steekt scherp af tegen het omliggende groene landschap. Daardoor noemde men het vroeger de "Monti Pallidi", wat letterlijk "bleke bergen" betekent.

Puez Odle
Deel op Pinterest

Bij zonsondergang vertonen de bergen een prachtig schouwspel, waarbij grote delen rood of oranje kleuren door het licht dat er op schijnt. En wist je dat er in de Dolomieten ook veel cultureel erfgoed te vinden is: er werd hevig gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Wissel een fietsvakantie dus af met een bezoek aan musea, zoals het Groot Oorlogsmuseum op de Falzaregopas en het openluchtmuseum op de Piccollo Lagazuoi. Aan de voet van de Cinque Torri kan je ook overblijfselen bezoeken uit de Eerste Wereldoorlog.

Fietsevenementen in de Dolomieten

Naast de leuke fietstochten die je het hele jaar door kunt maken in de bergen, zijn er ook een aantal leuke evenementen die je wellicht in je agenda wilt zetten! 

1. Dolomites Bike Day

In juni vindt deze fietsdag in de Dolomieten plaats, waarbij een route van 51 km over 3 passen afgesloten is voor auto's. Deze autoloze dag kan je dus ongeremd fietsen in de mooiste berglandschappen. Lees meer over dit fietsevenement.

2. Dolomieten Marathon

Eén van de mooiste en zwaarste fietstochten voor liefhebbers is de Maratona de les Dolomites, de Marathon van de Dolomieten. De Marathon vangt aan in het dorpje La Villa bij Pedraces. Deze wielerwedstrijd vindt ieder jaar plaats op de eerste of tweede zondag van juli.

3. Giro delle Dolomiti

De Giro delle Dolomiti is een evenement voor fietsliefhebbers en amateurs, dat al meer dan 40 jaar georganiseerd wordt. Fiets langs de mooiste routes in 6 etappes. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!