Ga naar content

Vulkaanreizen

Vulkanen vormen als het ware een toegangspoort naar het binnenste van de aarde en maken ons nieuwsgierig naar wat er onder de aardkorst borrelt. Steeds meer reizigers willen dit beleven en zoeken naar een beklimming van een vulkaan. Wie een vulkaan trektocht maakt voelt de natuurkrachten van dichtbij, een unieke ervaring!

Vulkaanvakanties

Vulkaanuitbarstingen zijn verwoestend en spectaculair. Wanneer massa’s kolkende lava, vuur en as de lucht ingeblazen worden voelen we ons als mens nietig en klein. Vulkanen behoren tot de mooiste bezienswaardigheden in de natuur, maar de stempel die ze nalaten op de omgeving en de onoverwinnelijke, vaak vernietigende natuurkracht die er mee samengaat zijn overweldigend. Vulkaanreizen winnen nochtans aan populariteit. Steeds meer mensen willen een vulkaan beklimmen of vertoeven in een mooi vulkanisch gebied. De risico's zijn vaak miniem, de reis naar een vulkaan onvergetelijk.

Populaire vulkaanvakanties:

Trektocht op een vulkaan

Door de fascinerende werking en fraaie omgeving van vulkanen zijn ze erg geliefd bij natuurreizigers: velen dromen ervan om een vulkaan te trotseren tijdens een beklimming of een excursie te maken naar vulkanische activiteiten, waar je de woeste kracht van het binnenste van de aarde met eigen ogen kan aanschouwen. Vaak vind je bij vulkanische gebieden ook kuuroorden en sauna’s, zodat je na een lange dag hiken kunt ontspannen in een van deze wellness centra. Trektochten op vulkanen zijn bijzonder populair in IJsland, in Indonesië, in Costa Rica, op de Canarische Eilanden en in Italië.

Mooiste vulkanen

Vulkanen worden omringd door een fascinerend vulkanisch landschap van borrelende modderpoelen, kokend water spuitende geisers, rokende fumaroles, felgekleurde warme bronnen en poelen. Waar vind je vulkanische gebieden en waar staan de mooiste vulkanen ter wereld? En wat zijn de leukste vulkanen om te beklimmen? Bekijk per vulkanisch gebied onze tips voor een vulkaanbeklimming of bijzondere trekking.

1. Vulkanen in Europa

In Europa zijn er mooie voorbeelden van vulkanische landschappen. Gedoofde vulkanen zoals in de Vulkaaneifel of de Auvergne. Of actieve vulkanische gebieden die je o.a. vindt in de natuur van IJsland, waar modderpoelen, geisers en dampende bronnen overal zichtbaar zijn. Met name Myvatn is een bijzonder vulkanisch gebied dat je niet mag missen op IJsland. Ook de vulkanen op de Azoren zijn de moeite waard. Wellicht wat minder activiteit dan op IJsland, maar op de verschillende eilanden kan je van alles zien. En Pico is wellicht de mooiste vulkaan van Europa.

Mooiste vulkanen
Vulkaanuitbarsting
Deel op Pinterest

Verder zijn er ook nog zuidelijker gelegen en dus zonnigere bestemmingen, zoals de Canarische Eilanden of Sicilië die erg de moeite zijn.

Vulkanen op de Canarische Eilanden

De Canarische eilanden zijn een geliefde zonvakantie bestemming. Wat veel toeristen niet weten is dat de eilanden prachtige vulkanische gebieden hebben, waar je kunt hiken, fietsen, klimmen en meer. Bijvoorbeeld Tenerife, dat gedomineerd wordt door de Teide vulkaan, maar met tal van andere hotspots. Of de kloven en canyons op Gran Canaria, of het maanlandschap van Lanzarote. Natuurliefhebbers komen ogen te kort op de eilanden! 

Vulkaan op de Canarische Eilanden
Teide vulkaan
Deel op Pinterest

2. Vulkanische landschappen - verre reizen

Wil je de meest spectaculaire vulkaangebieden zien en een pittige beklimming van een vulkaan maken, dan ben je haast aangewezen op een verre reis. In de Andes bijvoorbeeld vind je perfect gevormde stratovulkanen, maar ook aan de andere kant van de wereld, zoals in Japan.

En wat dacht je van de vulkanengordel in Centraal-Amerika? Guatemala, San Salvador en Costa Rica, ze hebben allemaal prachtige vulkanen die beklommen kunnen worden. 

Op NatureScanner vind je over ieder gebied informatie en de leukste tips voor reizen, zowel groepsreizen, individuele reizen als reizen op maat.

Onze top 10 bestemmingen van mooiste vulkanische bestemmingen en mooiste vulkanen op aarde zijn:

Vulkaanmeren

Weinig mensen denken aan een reis naar een vulkaanmeer. Vulkaanmeren of caldera’s zijn grote verzakkingen van een gebied als gevolg van een uitbarsting: het Crater Lake in de VS, Mono Lake, Paaseiland, de oude vulkanen in Lazio, Santorini in Griekenland en Katmai in Alaska zijn enkele voorbeelden van vulkaanmeren. Dit zijn stuk voor stuk mooie natuurgebieden. 

Vulkaanmeer
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!