Japan natuur

Japan natuur

Direct naar onze reistips

Van het subarctische Hokkaido tot aan het subtropische Okinawa loopt een vulkanische eilandenketen die we kennen als Japan. Een rondreis in Japan staat veelal voor cultuur. Dat er naast de unieke cultuur ook imposante natuurgebieden voorkomen is bij velen onbekend. Reis daarom eens mee met Naturescanner van noord naar zuid en ontdek alles over de natuur in Japan.

Mooiste plekken in Japan

Wat zijn de mooiste plekken in Japan en welke gebieden moet je zeker zien tijdens een natuurreis in Japan? Wij geven je alvast enkele tips voor mooie plekjes, op basis daarvan kan je een groepsreis uitzoeken of een rondreis in Japan op maat voor je laten uitwerken bij een van onze partners.

Mooiste eiland van Japan

Laten we eens kijken naar de verschillende eilanden van Japan. Wat is het mooiste Japanse eiland en hoe is het landschap en de natuur in het noorden en het zuiden van Japan?

1. Hokkaido eiland

Het noordelijkste grote eiland van Japan is Hokkaido. De natuur in deze regio is indrukwekkend en je vindt er enkele van de mooiste gebieden in Japan... Een alpien landschap met toppen boven de tweeduizend meter. ’s Winters geteisterd door koude landwind uit Siberië, maar zomers uitnodigend warm voor bijvoorbeeld een bezoek aan het Lake Akan National Park. Het Akan meer bevindt zich in het Akan National Park en is bekend geworden als groeiplaats van de vreemde "Marimo balls" of mosbollen, een draadvormig groenwier (Aegagropila linnaei) dat de gehele meerbodem bedekt met 10 centimeter grote ballen. Rond het meer komt de enorme Blakiston’s visuil voor, net iets groter dan de Europese oehoe en daarmee één van de grootste uilensoorten ter wereld. Mount Oakan vormt een fraai decor van het meer. Zuidelijker bevindt zich de stad Kushiro. Een bezoek loont vooral de moeite vanweg het moeras ten noorden van deze plaats: het Kushiro National Park is het grootste moeras van Japan. Het was in de vorige eeuw de laatste strohalm voor het behoud van de Japanse Kraanvogel. Nu dansen er elke winter weer 600 paar kraanvogels.
Ook in het westen van Hokkaido vind je bijzonder mooie natuur. Vanuit Sapporo is het Shikotsu-Toya National Park gemakkelijk bereikbaar. De bijzondere kratermeren van dit nationale park trekken grote aantallen bezoekers.
Wil je nog hoger het gebergte in dan is het Daisetsuzan National Park in het centrale deel van Hokkaido een goede keus. Vulkanen boven de 2.000 meter, alpenweiden en naaldbossen zijn thuisbasis voor de laatste Japanse bruine beren. De natuur op het Japanse eiland heeft veel te bieden voor liefhebbers van een natuurreis. Dimsum biedt een leuke bouwsteen om kennis te maken met de prachtige natuurparken in Hokkaido.

2. Honshu eiland

Honshu is het Japans eiland waar Tokyo zich bevindt. Grote delen van Honshu zijn zeer dicht bevolkt en er lijkt weinig ruimte te zijn voor natuur. Maar het is juist hier, bij de warme bronnen van Toyoka, dat de laatste Zwartsnavelooievaar in 1971 gered werd voor uitsterven. Nu leven er weer vijftig van deze prachtige vogels in de velden rond Kinosaki. Net als alle grote Japanse eilanden wordt de ruggengraat van Honshu gevormd door hoge vulkanen. In het uiterste noorden zijn op de hellingen van de Shirakami bergen nog uitgestrekte bossen met Siebolds Beuk te vinden. Japanse bosgemzen, Japanse makaken en Aziatische Kuifarenden kunnen hier gezien worden.

  • Fuji Hakone Izu National Park

Bijzonder mooi is het Fuji-Hakone-Izu National Park op Honshu. Het National Park omvat een grote oppervlakte met tal van mooie natuurgebieden die de moeite zijn om te bezoeken, sommigen liggen honderden kilometers van elkaar verwijderd. Natuurlijke warmwaterbronnen, mooie kustlijnen, bergen, meren en meer dan 1000 vulkanische eilanden maken er deel van uit. Het Nationaal park wordt onderverdeeld in vier gebieden. Het Mount Fuji gebied (Mount Fuji, Shiraito Watervallen, Fuji Five Lakes, Aokigahara en Lake Tanuki) - Hakone gebied (Old Tokaido Road, Botanische Tuinen van Hakone, Lake Ashi en de Great Boiling Vallei) -  Het Izu Schiereiland (Mount Amagi, Atami hot springs, Atagawa Tropical & Alligator Garden en de kust van Jogasaki) - en de Izu Eilanden, tevens populaire bestemming om te duiken in Japan.

  • Toyama Bay

Tussen maart en juni kan je een bijzonder natuurspektakel waarnemen in Toyama Bay, waar de Watasenia scintillans of Firefly Squid komt kuitschieten. Deze pijlinktvis is net als vuurvliegjes in staat om licht te produceren. In deze maanden komen de lichtgevende inktvissen massaal tot dicht bij de kust om eieren te leggen. Deze enorme reünie zorgt voor een fenomenaal lichtspektakel van blauwe lampjes in het water. Toyama Bay staat tevens bekend om haar fata morgana's.

  • Bamboebos

Nabij Kyoto bevindt zich Arahiyama, met een uniek bamboebos wat tevens de moeite is om te bezoeken tijdens je reis naar Japan.

  • Hitachi Seaside Park

Wie van bloemen houdt moet tijdens een natuurreis naar Japan zeker een bezoek brengen aan Hitachi Seaside Park in Ibaraki, ten noorden van Tokyo. Het bloemenpark bevindt zich bij de kust, nabij het Ajigaura strand en is een populaire bezienswaardigheid. Het hele jaar door kan je er genieten van bloemen in alle kleuren. Vanaf de bloemenvelden kijk je uit over de Stille Oceaan. Vooral de lente is bijzonder, omdat dan meer dan 4,5 miljoen blauwe nemophilas bloeien, de zogenoemde "Nemophilia Harmony". Meer dan een miljoen narcissen, 170 tulpensoorten en vele andere bloemen verwelkomen je in dit park, waar je kan rondwandelen en fietsen.

  • Wandelen op Honshu

Het eiland Honshu biedt enkele uitstekende gelegenheden om te wandelen. Meerdaagse routes voeren door prachtige landschappen. Vanaf het dorpje Niekawa begint een schitterende wandelroute door de Kiso Vallei. Je kunt overnachten in minshuku's, oude herbergen in Japanse stijl. De pelgrimsroute Kumano op het schiereiland Kii is ook de moeite. De tocht voert door ruige bergen en bossen met overnachtingen in traditionele minshuku’s. Dit is nauwelijks bekend bij buitenlandse toeristen. Alle paden van de route leiden naar het schrijn Kumano Hongu Taisha. Voor informatie vraag een reis aan bij Iki Travels of bekijk de Kumano Kodo Pelgrimsroute bouwsteen bij Dimsum.

3. Kyushu eiland

Op onze Japan reis van noord naar zuid zijn we op het zuidelijkste grote eiland Kyushu aangekomen. Hier ligt de grootste, en volgens velen mooiste, krater ter wereld: de Aso. Naka-dake, als één van de vijf pieken in de Mount Aso krater, is nog steeds actief. Wanneer je een reis naar Japan boekt zit een wandeltocht bij Mount Aso vaak in het programma, maar ook andere vulkanen worden vaak beklommen. Nog verder zuidelijk, voor de kust bij de plaats Kagoshima, ligt Yakoshima. Feitelijk een voortzetting van de bergen van Kyushu en door een zeestraat van het hoofdeiland afgesneden. In een gordel tussen de 800 en 1600 meter groeien hier de oudste bomen van Japan, de Japanse Ceder. Mogelijk zou de oudste meer dan 1000 jaar geleden gekiemd zijn. Het oosten van Kyushu kenmerkt zich door ruige kusten. In het binnenland is Takachiho een bezoek waard. Deze plaats staat bekend om de Takachiho Gorge, een bijzonder mooie kloof met de Manai waterval, waar je op romantische bootjes doorheen kunt varen.
Reistip: Compleet Japan incl. Mount Aso in 28 dagen (Iki Travels).

4. Iriomoto en Ogasawara eilanden

Als kleine pareltjes in de oceaan zijn zowel Iriomoto (één van de Rioekioe Eilanden) en Ogasawara (de Bonin eilanden) zeer bijzonder. Op het westelijke Iriomoto werd pas in 1964 een alleen hier voorkomende kattensoort ontdekt. Veel van de endemische vogels van Ogasawara zijn helaas verdwenen maar de Boninhoningeter komt nog op alle drie eilandjes voor.

Kersenbloesems in Japan

Klein tipje voor het plannen van je reis: begin april vindt het Kersenbloesemfeest plaats in Japan. De roze bloesem zorgt voor idyllische foto's van de natuur in Japan. In sommige regio's kan het zijn dat de kersenbomen al eerder bloeien: in het zuiden van Japan vanaf januari, in het noorden kan de Cherry blossom nog zichtbaar zijn in mei. Bekende plekken om de kersenbloesem te bekijken zijn Mount Yoshino (ca. 30.000 bomen), Tokyo (Shinjuku Gyoen, Ueno Park en Sumida Park), vijf meren en Chureito Pagoda bij Fuji, Akagi Senbonzakura (tegelijkertijd roze mossen).
Bekijk de sakura lentereis naar de beste plekken voor de kersenbloesem op Iki Travels.

Vliegtickets Zaventem - Japan

Vliegen naar Japan wordt goedkoper. De Japanse luchtvaartmaatschappij ANA (All Nippon Airways) heeft een rechtstreekse verbinding met Japan tussen Zaventem (Brussel) en Tokio. De vliegtickets van Brussel naar Tokio zijn de goedkoopste rechtstreekse tickets, waardoor een individuele rondreis of groepsreis naar Japan betaalbaar wordt voor iedereen. Losse tickets van ANA kan je boeken via Vliegtickets.be.

Japan natuur
Japan natuur
Japan natuur Japan natuur (Takachiho) Toyama Bay Japan reis Mount Aso Hitachi Seaside Park


Tips rondreis Japan

Bekijk ook

Mooiste plekken in Japan - Jouw tips?

Wiebe

10-03-2016 om 13:22 uur

Ervaring
Je kunt rondgeleid worden door een vrijwillige gids. Deze mensen doen dit om hun Engels te oefenen of omdat ze het leuk vinden. Zie: http://www.jnto.go.jp/eng/arrange/travel/guide/guideservice.html. Het is ook mogelijk om een kijkje te nemen bij mensen thuis. Zie: http://www.city.narita.chiba.jp/english/welcome/question_homevisit.html

* Natuur
Wandelen
Rust
Dieren
Bevolking
Weer en klimaat
* Totale beleving