Ga naar content

Japan

Van het subarctische Hokkaido tot aan het subtropische Okinawa loopt een vulkanische eilandenketen die we kennen als Japan. Een rondreis in dit bijzondere land staat veelal in het teken van steden. Want Japan staat bekend om de unieke cultuur en veel toeristen reizen van stad naar stad. Dat er naast de unieke culturele bezienswaardigheden ook imposante natuurgebieden voorkomen, is bij velen nog onbekend. Reis in onderstaand artikel mee met Naturescanner van noord naar zuid en ontdek alles over de natuur in Japan.

Mooiste plekken in Japan

Wat zijn de mooiste plekken en welke gebieden moet je zeker zien tijdens een natuurreis? Uiteraard kan je niet om de steden heen. Het leven hier is zo anders dan wat wij gewend zijn en het is heel bijzonder om bijvoorbeeld in Tokyo of Kyoto over straat te lopen. Maar ontdek toch zeker ook de natuur in Japan, want er zijn hier vele prachtige gebieden te ontdekken.

We geven alvast enkele tips voor mooie plekjes, op basis daarvan kan je een groepsreis uitzoeken of een rondreis in Japan op maat voor je laten uitwerken bij een van de betrouwbare partnerorganisaties waar wij mee samenwerken.

Natuur en mooiste eiland

Laten we eens kijken naar de verschillende eilanden. Wat is het mooiste Japanse eiland? En hoe is het landschap? Hoe ziet de natuur in het noorden- en het zuiden van Japan eruit?

1. Hokkaido eiland

Hokkaido is het meest noordelijke, grote eiland. De natuur op dit eiland is waanzinnig; je vindt er enkele van de mooiste gebieden in Japan. Een berglandschap met toppen boven de tweeduizend meter, vulkanen, watervallen en kliffen. ’s Winters is het er vaak guur en koud, maar zomers heerlijk warm. 

Bekende nationale parken zijn het kleurrijke Daisetsuzan, Lake Akan Nationaal Park met haar merkwaardige bolle algen, de moerassen van Kushiro Nationaal Park met haar vele kraanvogels en de kratermeren van Shikotsu-Toya Nationaal Park. Hokkaido staat ook bekend om haar vele "Onsen" of warmwaterbronnen waar je heerlijk in kan baden.

2. Honshu eiland

Honshu in Japan is het eiland waarop steden als Tokyo en Kyoto gelegen zijn. Grote delen van het eiland zijn dichtbevolkt en er lijkt weinig ruimte voor natuur. Toch zijn er uitgestrekte natuurgebieden en prachtige gebergtes. Net als alle grote eilanden van Japan, liggen ook hier imposante vulkanen, waaronder Mount Fuji, de hoogste berg van het land. 

In het noorden liggen de Shirakami bergen, met uitgestrekte bossen en een rijke dierenwereld. Het Fuji-Hakone-Izu National Park omvat niet alleen de bekende Fuji berg. Het gebied is enorm groot en telt talrijke natuurparken, hot springs, bergen, meren en vulkanische eilanden. 

Sneeuwapen in JapanDeel op Pinterest

Hitachi Seaside Park, ten noorden van Tokyo, is een prachtig bloemenpark. Het hele jaar kan je hier genieten op de kleurrijke bloemenvelden, met uitzicht op de Stille Oceaan. Bij Toyama Bay kan je van maart tot juni de lichtshow van pijlinktvissen waarnemen: blauwe lichtjes kleuren het water in deze baai.

Net buiten Kyoto kan je een mooie wandeltocht maken door het bamboebos van Arashiyama. Wil je langere wandelingen of trektochten maken, reis dan naar het schiereiland Kii, waar je de pelgrimsroute Kumano kan wandelen. Voor informatie vraag een reis aan bij Iki Travels of bekijk de Kumano Kodo Pelgrimsroute bouwsteen bij Dimsum. In deze omgeving kun je ook goed fietsen. Huur bijvoorbeeld in Kyoto een fiets, deze stad is ook goed te verkennen op de fiets.

Ook de Kiso Vallei verdient een speciale vermelding. Hier ben je omringd door de Japanse Alpen en zet je een stap terug in de tijd. Je bereikt de vallei in 3,5 uur met de trein vanuit Tokio. Stadjes zoals Magome en Tsumago zijn goed onderhouden zodat ze er nog precies zo uitzien als vroeger.

Neem zeker een dag of 5 de tijd om deze regio te leren kennen. Vooral in de zomer heb je hier tal van opties voor actieve uitjes. Ga een dag kajakken, wandelen of fietsen. Een aanrader is de bijzondere eeuwenoude wandelroute Nakasendo Trail die je meeneemt door de geschiedenis. De totale trail is honderden kilometers lang. Als je daar geen tijd voor / zin in hebt (begrijpelijk) dan is het een aanrader het traject tussen Magome en Tsumago van nog geen 8 kilometer te wandelen. Deze hike voert over bospaadjes, langs watervallen en door oude dorpjes met theehuizen en heerlijke restaurantjes.

De sneeuwapen van Jigokudani zijn een andere belangrijke bezienswaardigheid op Honshu. Iedere winter komen de Japanse makaken heerlijk baden in de warmwaterbronnen. De beste maanden om de apen te zien genieten van het warme water zijn de maanden januari en februari.

3. Kyushu eiland

Kyushu in Japan. We zijn nu op het zuidelijkste grote eiland Kyushu aangekomen. Hier ligt de grootste, en volgens velen mooiste, krater ter wereld: de Aso. Naka-dake, als één van de vijf pieken in de Mount Aso krater, is nog steeds actief. Wanneer je een reis naar Japan boekt zit een wandeltocht bij Mount Aso vaak in het programma, maar ook andere vulkanen worden vaak beklommen. 

Nog verder zuidelijk, voor de kust bij de plaats Kagoshima, ligt Yakoshima. Feitelijk een voortzetting van de bergen van Kyushu en door een zeestraat van het hoofdeiland afgesneden. In een gordel tussen de 800 en 1600 meter groeien hier de oudste bomen van Japan, de Japanse Ceder. Mogelijk zou de oudste meer dan 1000 jaar geleden gekiemd zijn. 

Takachiho Gorge
Takachiho Gorge
Deel op Pinterest

Het oosten van Kyushu kenmerkt zich door ruige kusten. In het binnenland is Takachiho een bezoek waard. Deze plaats staat bekend om de Takachiho Gorge, een bijzonder mooie kloof met de Manai waterval, waar je op romantische bootjes doorheen kunt varen.

4. Iriomoto en Ogasawara eilanden

Als kleine pareltjes in de oceaan zijn zowel Iriomoto (één van de Rioekioe Eilanden) en Ogasawara (de Bonin eilanden) zeer bijzonder. Op het westelijke Iriomoto werd pas in 1964 een alleen hier voorkomende kattensoort ontdekt. Veel van de endemische vogels van Ogasawara zijn helaas verdwenen maar de Boninhoningeter komt nog op alle drie eilandjes voor.

Om de natuur van het land volledig in je op te nemen is het aanbevolen om een speciale reis te boeken die zich daar op richt. Veel reizen bieden namelijk een cultuur-natuur mix, omdat de Japanse steden ook erg bijzonder zijn om te bezoeken. 

Bloesem in Japan

Klein tipje voor het plannen van je reis: begin april vindt het Kersenbloesemfeest plaats in Japan. De roze bloesem zorgt voor idyllische foto's van de natuur in Japan. In sommige regio's kan het zijn dat de kersenbomen al eerder bloeien: in het zuiden van Japan vanaf januari, in het noorden kan de Cherry blossom nog zichtbaar zijn in mei. 

Kersenbloesem met Fuji op de achtergrond
Deel op Pinterest

Bekende plekken om de kersenbloesem te bekijken zijn Mount Yoshino (ca. 30.000 bomen), Tokyo (Shinjuku Gyoen, Ueno Park en Sumida Park), vijf meren en Chureito Pagoda bij Fuji, Akagi Senbonzakura (tegelijkertijd roze mossen).

Bekijk de sakura lentereis naar de beste plekken voor de kersenbloesem op Iki Travels en lees meer over kersenbloesem in Japan op onze website.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!