Ga naar content

Kyushu in Japan

Mooiste plekken in Japan - Ten zuiden van Honshu ligt Kyushu, het op twee na grootste eiland van Japan. Kees van Berkel van Blue Elephant natuurreizen vertelt ons meer over de natuur op Kyushu en geeft ons zijn tips om vogels te zien op het eiland.

Mooiste plekken en bezienswaardigheden

Wat zijn de mooie plekjes op Kyushu en wat kan je er zien? Voor natuurliefhebbers en met name vogelaars heeft Kyushu veel te bieden!

1. Kraanvogels op Kyushu

Zie het voor je, duizenden kraanvogels met hun welluidende trompetroep, overvliegend, foeragerend op de braakliggende rijstvelden, gewoon rustend of juist opvallend dansend. Dat is Arasaki op het eiland Kyushu, een van de drie hoofdeilanden van Japan. Bij Arasaki overwinteren al vele jaren ca. 8000 monnikskraanvogels en zo’n 2000 van de onwaarschijnlijk elegante witnekkraanvogels. 

Kraanvogels op Kyushu
Deel op Pinterest

Vaak worden er andere kraanvogels waargenomen, zoals een enkele Siberische kraanvogel, Canadese kraanvogel, jufferkraan en gewone kraanvogel. Het betrekkelijk zachte zeeklimaat maakt van deze omgeving een ideaal overwinteringsgebied voor vele vogelsoorten. De kraanvogels zijn ook de lievelingen van de lokale bevolking, die ze met rust laat op hun land en ook van extra voedsel voorziet. Ook is er een groot kraanvogelcentrum neergezet waar veel informatie te vinden is en goed zicht is op een afgesloten deel van het gebied. Dat afgesloten deel is exclusief voor de kraanvogels en de plek waar ze worden bijgevoerd. Dat is geen probleem, want de kraanvogels zitten overal in het gebied en zijn buitengewoon vertrouwelijk en zeer dicht te benaderen.

Daarnaast zien we er de Japanse ondersoort van de roek, dikbekkraaien, kieviten, roodkopmus, verschillende soorten piepers enzovoorts. Altijd zijn er oostelijke zwarte wouwen (Milvus lineatus) aanwezig, alert om wat voer voor de neus van de kraanvogels weg te kapen.

Kyushu is een vulkanisch oergebied, met natuurlijke stoombaden, een enorme vogelrijkdom én een rijke samurai geschiedenis.

2. Japanse vogels

Naast de fantastische sfeer en beeld dat de kraanvogels bieden is Kyushu een plaats om vele Japanse vogels te zien. Het zachte weer en de gevarieerde natuur bieden een welkom overwinteringsgebied voor tal van Siberische soorten. Weidegorzen zingen hier al in hun winterbiotoop. Bosgors, maskergors, blauwstaart, bruine lijster, Daurische roodstaarten zijn er nog volop. Maar ook de Japanse broedvogelsoorten als Kizukispecht, Japanse groene specht, maskerdikbek (Japanse Grosbeak), Chinese buidelmees, Chinese groenling, buffelkopklauwier zijn gemakkelijk te zien.

3. Watervogels

In de rivieren en stromen zijn bronskopeend, mandarijneend, Oosterse vlekbekeend, Japanse bontbekplevier en op een enkele plaats soms Chinese zaagbekken te zien. Langs de rivieren zijn de Japanse kwikstaart, grote gele en witte kwikstaart algemeen, met af en toe een ijsvogel op een tak of steen. Groene fazant en in de bossen koperfazant zijn wat moeilijker te zien. In de wateren en slikvelden langs de kust zijn altijd wel kleine lepelaars aanwezig, een soort die je ’s zomers alleen in Rusland en ’s winters alleen in Taiwan kunt zien. Verder zijn de Siberische taling, maar ook Saunder’s meeuw en vertrouwde soorten als bergeend een uitstekende reden om de slikvlakten en ondiep kustwateren bij Izumi te bezoeken.

4. Aso vulkaan

Mount Aso is een 1592 meter hoge vulkaan op Kyushu. De caldera, waarin Aso stad en 2 andere plaatsen liggen, is een van de grootste ter wereld. De vulkaangroep heeft 5 toppen, waarvan Taka-dake de hoogste is. De Naka-dake is een actieve vulkaan, waar continue nog rook uitkomt.

Kyushu mooiste plekken
Deel op Pinterest

De krater is bereikbaar via een route naar de westkant. Via verscheidene platformen kan je de caldera bewonderen. Er was een kabelbaan in gebruik die toeristen tot bij de rand van de Naka-dake krater voerde, maar deze is door een aardbeving in 2016 verwoest en nog niet heropgebouwd.

5. Takachiho Gorge

Ten zuiden van Mount Aso is de Takachiho kloof zeker een bezoek waard tijdens een rondreis op Kyushu. Met kleine bootjes kun je hier varen over het turquoise water dat door de kloof stroomt. Onderweg kom je prachtige watervalletjes tegen. 

6. Warmwaterbronnen bij Beppu

In Beppu bevindt zich het grootste kuuroord van Japan, met bijna 3.000 warme bronnen! Tal van fumarolen en modderpoelen vormen een magisch en zelfs een beetje onheilspellend geheel. De Jigoka bloedvijver bevat rode modder vermengd met kokend water. 

Kyushu natuur
Deel op Pinterest

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Kees van Berkel
Geschreven door
Kees van Berkel
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!