Ga naar content

Vogezen

In het oostelijke deel van Frankrijk, op slechts 450 km van Maastricht, ligt een fraai middelhoog gebergte. Een ideaal gebied om enkele dagen of langere tijd te vertoeven in mooie natuur en dat op slechts enkele uurtjes rijden.

Natuur in de Vogezen

Met 4.200 km² aan natuurgebieden, waaronder het Regionaal Natuurpark Ballons des Vosges en het Regionaal Natuurpark Vosges du Nord, is het Franse Vogezen departement een walhalla voor de natuurreiziger en biedt het voldoende bescherming voor de kwetsbare flora en fauna. Herten, reeën, gemzen, everzwijnen, maar ook bedreigde soorten als lynx en auerhoen komen hier voor.

Zoek je bergen op korte afstand van Nederland of België? De Vogezen liggen relatief dicht bij huis en hebben toch meer dan 20 toppen boven de 1.000 meter, met daartussen idyllische valleien en mooie dorpen. Bekende bergpassen zijn de Col de la Schlucht en de Col de Bramont. Ten oosten van de bergen ligt de Elzas, met de Route des Vins en prachtige plaatsen zoals Colmar, Mulhouse en Belfort. Ook meren liggen verspreid over de hele regio en zorgen voor afwisseling, vertier rond en op het water.

Actieve vakanties

Mooiste plekken in de Vogezen

Het gebergte kan grofweg opgedeeld worden in 4 regio's: de Vosges du Nord, de Vosges centrales, de Hautes-Vosges en de Vosges du Sud, elk met hun eigen landschap en tradities. Wat zijn de voornaamste bezienswaardigheden en mooie plaatsen in de Vogezen? Op uitnodiging van het lokale verkeersbureau en onder begeleiding van ervaren gidsen trokken we de natuur van de Vosges in, op zoek naar de hoogtepunten en de minder bekende plekjes om te ontdekken.

1. Les Ballons

Het landschap van de Vogezen kenmerkt zich vooral door de ronde bergtoppen, die men in het Frans "Ballons" noemt. De bekendste toppen zijn de 1.247 meter hoge Ballon d'Alsace en de 1.424 meter hoge Grand Ballon. Boven de 1.000 meter groeien nog weinig naaldbomen. Kenmerkend op deze hoogte zijn de beukenbossen, met meerdere kleine stammen in plaats van één dikke stam zoals de meeste beuken.

Actief in de Vogezen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Tal van wandel- en fietsroutes liggen verspreid over het golvende landschap. Wij gingen fietsen in de Vogezen met gids Olivier. In het begin leek een elektrische mountainbike een beetje suf, maar toen ik de hellingen van de Ballon d'Alsace op reed, was ik toch blij met mijn stoere fiets. En zelfs met behulp van de batterij, kostte het alsnog moeite om de toppen te bedwingen. Heel gaaf om te doen.

2. Route des Crêtes - Roadtrip tip

Met stip een van de hoogtepunten in de Vogezen is de 88 km lange Route des Crêtes; de "bergkamroute", die sinds de Eerste Wereldoorlog alle toppen met elkaar verbindt. De weg voert over de bergrug van de Vogezen en levert de fraaiste vergezichten over het landschap. De met bossen begroeide hellingen en vredige Franse dorpjes in de valleien lijken uit een schilderij te komen.

Mooiste plekken Vogezen
Deel op Pinterest

Heb je zelf geen zin om te rijden? Een pendelbus verbindt alle mooiste plekken met elkaar. Parallel aan de weg ligt ook de GR5 wandelroute, waarbij je kan wandelen van hut naar hut. Een van de bekendste stopplaatsen is de berghut boven op de Hohneck, waarvandaan je zicht hebt op de hele omgeving. Lees meer over wandelen in de Vogezen

Bijzondere overnachtingen in de Vogezen

3. Gérardmer

Het is heerlijk ontspannen bij en op het Meer van Gérardmer. Het hele jaar door is er rond de Parel van de Vogezen (la Perle des Vosges) van alles te beleven.

In de zomer kan je bootjes huren, windsurfen en relaxen op een van de twee aangelegde strandjes. Als de winter streng genoeg is, kan je op het ijs schaatsen. De lokale bevolking gaat dan ook ijsvissen op het meer. Bij het Lac de Gérardmer ligt één camping, er zijn diverse hotels en je kan ook een chalet huren. Kijk op Booking.com voor een volledig overzicht van accommodaties bij het meer.

Lac de Gérardmer
© Naturescanner
Deel op Pinterest

In Gérardmer vindt om de twee jaar in april een bekend folklorefeest plaats, het Narcissenfestival, oftwel la "Fête des Jonquilles". Een bloemencorso trekt dan door de straten. De praalwagens zijn prachtig versierd met narcissen.

4. Meren in de Vogezen

Het Lac de Gérardmer is niet het enige meer waar het heerlijk vertoeven is. Ook het Lac de Longemer en het Lac de Kruth-Wildenstein zijn mooie meren in de Vogezen, lang geleden gevormd door een gletsjer. Rondom de binnenzeeën is er altijd van alles te doen, voor natuurliefhebbers zijn er diverse wandelroutes uitgezet. Nabij Saulxures-sur-Moselotte biedt het Lac de la Moselotte allerhande activiteiten voor jong en oud. In het zuidelijke deel van de Vogezen ligt het Plateau des Mille Etangs, een uniek geologisch erfgoed.

5. Ferme auberge

Typisch voor de Vogezen zijn de traditionele boerderijen, waar je een "repas marcaire" kunt nuttigen. De fermes-auberges maken uitsluitend gebruik van hun eigen ambachtelijke producten, waarbij de lokale Bargkass of Munsterkaas een belangrijk ingrediënt is. Rond de boerderij grazen Vosgienne koeien, met hun typische witte streep op de rug en zwarte vlekken rond de ogen. Een overzicht staat op de officiële site van de Fermes-auberges, meestal dien je telefonisch te reserveren. 

Vogezen boerderij
© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Fête de la Transhumance

Wil je kennismaken met de lokale folklore en cultuur, plan je vakantie in de Vogezen dan in rond het Fête de la Transhumance. Dit volksfeest vindt twee keer per jaar op meerdere plekken en data plaats. Het eerste festival vindt plaats in mei als de koeien de bergen intrekken. Het tweede feest vindt plaats in oktober, op het moment dat de koeien van de bergen naar de groene weiden in vallei terugkeren om hier de wintermaanden door te brengen.

© Naturescanner
Deel op Pinterest

Met veel gerinkel komen de runderen het dorp binnen, aangemoedigd door in klederdracht getooide locals en fotograferende toeschouwers. Duizenden mensen bezoeken jaarlijks dit traditionele feest, genietend van lokale lekkernijen en ambachten. 

7. Munster

Munster is een van die bijzondere plekjes in de Vogezen, die je niet mag missen. Een gezellig, knus stadje met pittoreske gebouwen en kneuterige winkeltjes. De plaats staat in eerste instantie bekend om haar heerlijke kaas en in het lokale museum kom je alles te weten over de productie en tradities die hiermee gepaard gaan.

Wat voor natuurliefhebbers nog leuker is aan Munster, is de ooievarenpopulatie die hier leeft. Op de daken van de huizen zie je overal nesten. Met name in de zomer zie je hier tientallen ooievaars. Vanaf augustus vliegt een aantal naar West-Afrika om hier de winter door te brengen, maar verscheidene ooievaars blijven ook gewoon in de Vogezen.

Mooie plaatsen Vogezen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

8. Markstein

De Markstein is een veelzijdig gebied in de Vogezen, waar je het hele jaar door actief kunt zijn. Er zijn een 30-tal wandelroutes te ontdekken, waaronder de GR5, de langeafstandsroute van Hoek van Holland naar Nice. Bij het Pannenkoekenrestaurant is een rodelbaan. Ontdek ook het recent geopende Bike Park, met 7 downhill mountainbike routes. 

Doen in de Vogezen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

9. Watervallen in de Vogezen

Ongeveer 15 km ten westen van Gérardmer liggen de Tendon watervallen. De grote waterval is met 35 meter de hoogste van de Vogezen en je kunt zowel onderaan als bovenaan de waterval komen. De kleine waterval bereik je na een wandeling van 20 minuten door het bos, waar je in de zomer heerlijke verfrissing kunt vinden door even te pootjebaden in het natuurlijke zwembad.

Tendon
Deel op Pinterest

Ten westen van Gérardmer liggen de Retournemer waterval en de Cascade de Charlemagne. Aanrader: wandel een rondje om het Lac de Retournemer en bezoek beide watervallen onderweg.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!