Ga naar content

Wandelen in de Vogezen

Wandelen in Frankrijk - De ronde toppen van de Vogezen vormen een prachtige setting om te wandelen en de batterijen weer op te laden. Trek de natuur in en geniet van de mooie vergezichten over de bergen, ontmoet gemzen, herten en reeën of ontspan in een van de vele bossen.

Mooiste wandelroutes in de Vogezen

Wat zijn de mooiste wandelgebieden in de Vogezen en welke dagwandelingen of langeafstandsroutes zijn de moeite? Wij trokken zelf een aantal dagen de wandelschoenen aan en verbaasden ons over de prachtige routes in de natuur.

De ronde toppen van het middelgebergte zijn erg toegankelijk voor gezinnen met kinderen.

1. Wandelen bij de Ballon d'Alsace

Rondom de Ballon d'Alsace liggen meerdere mooie wandelroutes. De Sentier des Cascades du Rummel et du Saut de la Truite is een mooi voorbeeld van wat de natuur hier te bieden heeft. De route voert langs de rivier La Savoureuse. Over een lengte van 220 meter stroomt deze naar beneden in verscheidene watervalletjes. Granieten rotsen, omgeven door een weelderige groene begroeiing zorgen voor schitterende plaatjes. Op de top aangekomen geniet je bij mooi weer van een adembenemend uitzicht. Vanaf het Hotel Saut de la Truite is het ca. 1u15 minuten wandelen naar de top van de Ballon d'Alsace.

De GR 533 voert door het westen van de Vogezen: de trail vangt aan in Sarrebourg, voert langs Saint-Dié, Gérardmer, La Bresse en de Ballon d'Alsace. 

2. Wandelen bij Hohneck

De 1.363 meter hoge Hohneck - het dak van de Vogezen - is een van de hoogste toppen van de Vogezen. Het is een ideaal vertrekpunt van allerlei wandelingen en fietstochten. Bovenop de top bevindt zich een berghut, waar je terecht kunt om te overnachten of om een hapje te eten na een flinke trektocht. Ook de GR5, een langeafstandsroute van Hoek van Holland naar Nice, voert over de top van de Hohneck. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. GR5 langeafstandsroute

Zoals we hierboven al aangaven voert de GR5 route door de Vogezen. Deze bekende wandelroute loopt parallel aan de Route des Crêtes en biedt hier zicht over de hele omgeving. Het langeafstandspad kan ook in etappes gelopen worden. Wie een langer stuk van de hike wil doen kan van hut naar hut wandelen. Overnachten in een berghut is een unieke ervaring. Laat in de avond en vroeg in de ochtend heerst er totale stilte en geniet je nog meer van al dat moois om je heen.

4. Lac de Gérardmer

In de omgeving van het Meer van Gérardmer liggen enkele mooie routes. La Roche du Renard is een pad vanaf hotel Les Bas Rupts naar het meer en terug. Ook de andere meren in de Vogezen zijn geliefd om te wandelen. De combinatie van water en natuur heeft een rustgevend effect en het is heerlijk om af en toe even uit te rusten op een bankje aan het water.

5. Burchtentrail

Historische trail! Treed in de voetsporen van ridders en kasteelheren en volg de hiking trail langs forten en burchten van de Vogezen. De route voert van Belfort naar Giromagny en Fort Dorsner, langs Bessoncourt en Fort Sénarmont en langs Fort Ordener in Vézelois.

Wandelvakantie

Trek jij ook de wandelschoenen aan om deze mooie Franse regio te verkennen? Check dan ook onze overige vakantietips. Een wandelvakantie kan je leuk afwisselen met fietsen bijvoorbeeld.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!