Ga naar content

Culinair genieten in de Vogezen

De Vogezen, een Departement én gebergte in het noordoosten van Frankrijk, is een fantastische regio om er even lekker tussen uit te zijn. Laat je verwennen tijdens een gastronomisch welness weekend, of kies voor een actieve vakantie met gastronomische diners. De Fransen eten twee keer per dag warm eten; zowel tijdens de lunch als bij het diner wordt er uitgebreid getafeld. Na afloop dus even niet op de weegschaal staan!

Heerlijk eten in de Vogezen

Wat is er typisch aan de keuken van de Vogezen? Tijdens een culinair weekje in hart van de streek werden we verwend met tal van heerlijke gerechten. Een overzicht van de gastronomische kenmerken:

1. Repas marcaire

In de Hoge Vogezen dragen een 50-tal boerderijen het label "Ferme Auberge". Dit betekent dat men er bijna uitsluitend gebruik maakt van eigen producten. Het rund- en varkensvlees, de groenten en aardappelen komen van de eigen boerderij en vaak maakt men ook zijn eigen kaas. Een repas marcaire is een traditioneel gerecht wat men hier serveert. Bij deze "melkmaaltijd" horen aardappelen die erg lang op het vuur hebben gestaan (met boter, spek en ui), een stuk vlees en groenten. Als toetje krijg je fromage blanc met Kirsch of een heerlijk stukje blauwebessentaart.

  2. Kazen in de Vogezen

  In de regio kun je niet om kaas heen. Een van de specialiteiten van de Vogezen is Munsterkaas. Bezoek zeker de gelijknamige stad Munster, waar zich een interessant museum bevindt over de productie van deze kaas en de eeuwenoude vakkennis die hiermee gepaard gaat. Munster is ook een gezellig plaatsje, waar de heerlijkste streekproducten staan uitgestald in de winkeletalages. Kijk ook goed om je heen, op de daken in Munster leven talrijke ooievaars. 

  Deel op Pinterest

  Niet alleen Munsterkaas staat op de menukaart. In de meeste plaatsen zal je Bargkas voorgeschoteld krijgen. Dat is lokaal gemaakte kaas. Het woord vindt zich oorsprong in het Duits en betekent eigenlijk gewoon bergkaas.

  3. Wijn en likeur

  Wie geen tijd heeft om de Route des Vins in de Elzas te rijden kan in ieder geval zijn of haar smaakpapillen verwennen met de vele lekkere wijnen uit de regio. Proef Sylvaner, Riesling, Muscat, Pinot Blanc, Noir en Gris of Gewurztraminer. Men produceert daarnaast allerlei heerlijke likeuren en brandewijn.

  Culinair genieten in toprestaurants

  De regio heeft enkele bijzonder goede restaurants. Zelf bezochten we Les Bas Rupts, een hotel ten zuiden van Gérardmer met een uitmuntende menukaart. Zowel het hotel als het restaurant hebben een prijskaartje, maar hier dineren is een onvergetelijke ervaring voor wie eens echt lekker uit eten wil.

  Ook in het stadscentrum van Gérardmer hebben wij zeer lekker gegeten bij L'Hors du Temps. Hier vind je de lokale bevolking!

  Meer naar het noorden verbleven we in een kleinschalig hotel, gerund door een Vietnamees stel. Wat eenvoudiger dan voorgaande restaurants, maar de keuken was hier ook zeer goed: Le Saut de la Truite.

  Tot slot aten wij in het Hotel Verte Vallée in Munster en ook hier was niets op aan te merken, zij het dan dat het interieur minder karakter had dan de hiervoor genoemde locaties. Eveneens een gastronomisch pareltje!

  Accommodatietips

  Afbeelding van Cindy Theunissen
  Geschreven door
  Cindy Theunissen
  Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!