Ga naar content

Fietsen in de Vogezen

Fietsen in Frankrijk - Wij bezochten de regio in de herfst en dat zorgde voor een fietsvakantie vol prachtige kleuren. Bomen waren getooid in warme gele, groene en wijnrode tinten. De struik van de blauwe bes kleurde de bergen donkerrood. Verder naar het noorden was het hele landschap geel door de wijnranken van de Route des Vins. Erg mooi om te zien.

Mooiste fietsgebieden in de Vogezen

Waar vind je mooie fietspaden, uitdagende downhills en vlakke routes, wat zijn de mooiste gebieden om te fietsen in de Vogezen? De meeste wielrenners fietsen op de bochtige wegen die door het hele departement voeren en waarvan sommige bekend zijn van de Tour de France. Mountainbikers zoeken hun heil in de bergen, waar een uitgebreid netwerk van paden te vinden is. Hieronder onze tips voor fietsroutes en -gebieden in de Vosges.

1. Fietsen bij de Ballon d'Alsace

Een van de bekendere bergtoppen van de Vogezen is de Ballon d'Alsace. Tijdens een fietstocht op en rond de berg geniet je van de mooiste vergezichten; bij helder weer kan je zelfs de Mont Blanc zien. Chaumes bike was destijds de enige verhuurder van fietsen op de Ballon d'Alsace. Onder begeleiding van onze gids Olivier maakten wij een tocht van ca. 3 uur op de elektrische mountainbike.

Het was schitterend fietsen in een mistig landschap, langs verscheidene uitzichtpunten. We konden niet altijd even veel zien, maar zodra de mist plaats maakte voor de zon doemden de mooiste valleien op rond de berg. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. La Planche des Belles Filles

Treed in de voetsporen - of moeten we zeggen in het wiel - van professionele wielrenners en fiets op een van de populaire etappes van de Tour de France. De op 1.147 meter hoogte gelegen bergtop biedt drie klimpartijen; de Chevrères bergpas, de Ballon de Severance en La Planche des Belles Filles. 

3. Fietsen bij de Grand Ballon

Of test je skills bij het recent opgerichte Lac Blanc Bike Park, een mountainbike park in de buurt van de Grand Ballon, geopend van mei tot oktober. 7 Downhill routes, freeride, north shore, wall ride, step up, four cross: 250 kilometer aan gemarkeerde paden zijn er uitgezet in het park. Met een kabelbaan kunnen fietsen mee de hoogte in genomen worden. In de vallei liggen nog eens 13 circuits.

4. Col du Wettstein

De Col du Wettstein is een pittige beklimming in de Vogezen. De fietsroute is 8 km lang en overbrugt een hoogteverschil van 327 meter. Het gemiddelde stijgingspercentage is 4.1%, maar op het steilste gedeelte stijgt de route maar liefst 8.1%.

5. Fietsen bij Lac de Gérardmer en Longemer

In het stadscentrum van Gérardmer en bij diverse hotels kan je fietsen huren. In de omgeving van beide meren zijn tal van mooie plekken om te fietsen en te mountainbiken. Voor wie houdt van vlakke routes is de 6 kilometer lange tocht rond het meer van Gérardmer een aanrader; rijd tegen de klok in om het meer. Maar je kan ook gaan mountainbiken naar de Haut de Mérelle is een aanrader; wel zo fijn als je een elektrische mountainbike huurt, want het is een fikse klim. Het laatste stuk stijgt de trail 200 meter op een relatief kort stuk. Eens je boven bent kan je genieten van een schitterend uitzicht op het meer en de stad vanaf de uitkijktoren. 

© Naturescanner
Deel op Pinterest

6. Voie Verte des Hautes Vosges

Deze 54 kilometer lange groene fietsroute verbindt Cornimont en Bussang. Je fietst over een motorvrije oude spoorlijn door de natuur. Langs het pad liggen verscheidene overnachtingsplekken. Wil je meerdere dagen fietsen, dan kan je ook nog de aansluiting maken op het Voie Verte van Remiremont naar Épinal. Het traject kan je fietsen met een gewone recreatiefiets of een mountainbike.

Bij Saulxures-sur-Moselotte kan je mooi overnachten op een camping of in een hotel bij het Lac de la Moselotte. Het meer biedt tal van leuke activiteiten voor jong en oud. Als je overigens de mogelijkheid hebt om langs de rivier te fietsen naar de Gorges de Crosery, dan is dat zeker ook een aanrader.

Fietsvakantie

Zelf op fietsvakantie in de prachtige Vosges? Een handige fietsgids of -kaart kan je helpen bij het uitwerken van je vakantie.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!