Ga naar content

Noord-Frankrijk

Natuur in Frankrijk - Een weekend uitblazen, de natuur in, niet te ver, maar wel buiten de Benelux? Wat dacht je van een weekend of weekje op vakantie in de natuur in Noord-Frankrijk? Net over de Belgische grens verblijf je in de schilderachtige dorpjes van Frans-Vlaanderen en Nord-pas de Calais, verder naar het oosten vind je mooie gebieden zoals de Elzas.

Vakantie Noord-Frankrijk

Noord-Frankrijk staat garant voor een vakantie vol verrassende natuur en cultuur. Het is een ideaal gebied om, niet te ver van huis, van een goedkope, maar vooral rustige vakantie te genieten, te ontspannen en te fietsen of te wandelen in een groen landschap.

Top 3 vakantietips Noord-Frankrijk

Mooiste plekken Noord-Frankrijk

Wat zijn de mooiste plekjes in het noorden van Frankrijk? De natuur kenmerkt zich door glooiende, lieflijke en groene heuvels, afgewisseld met wijngaarden en typische dorpjes. Het is deze verscheidenheid die het gebied zijn charme geeft. Ook voor culinaire liefhebbers een eldorado, want je kunt er op alle tijdstippen van de dag terecht voor een heerlijke gastronomische maaltijd. Wil je volledig een zijn met de natuur, zoek dan een leuke camping, maar reserveer tijdig! Frankrijk is en blijft het populairste vakantieland van Europa. 

||Maas

1. Pas-de-Calais

Na iets meer dan 3 uur rijden vanaf Utrecht sta je in Calais. Een mooie afstand voor een korte vakantie of weekendje weg. Net onder Calais ligt Parc naturel régional des Caps et Marais d'Opale. Aan de kust zijn de Engelse kliffen te zien. De kust tussen Calais en Boulogne-sur-Mer wordt de Opaalkust genoemd.

Op het land liggen uitgestrekte vlaktes met weideland en landbouwgronden. Ook die horen bij het park. Het land is er heuvelachtig en levert mooie vergezichten op. Hier bevindt zich een heus moeras: Audomarois. Door dit gebied in de buurt van Saint-Omer kronkelen allerlei kleine riviertjes waar je ook op kunt varen. Wandelroutes voeren je langs de mooiste plekjes van Noord-Frankrijk.

2. Picardië

Picardië, de bakermat van de Gotische kunst, is een vredige streek met goede wandelpaden door weilanden, langs rivieren, dorpen, kerken en kastelen. Daarnaast staat de streek van Picardië bekend om haar mooie tuinen: rozentuinen, parken, groententuinen en kruidentuinen. In de landschapsparken kom je tot rust bij een van de vele prachtige fonteinen. In dit deel van Noord-Frankrijk bevinden zich ook vele mooie bossen.

Combineer in Amiens een bezoek aan de prachtige Gotische kathedraal met een boottocht vanaf het Maison des Hortillonages; vaar langs verbluffend gekleurde bloementuinen over een wirwar aan kanalen, met uitzicht op vele mooie plekjes. In de vallei van de Nonette rivier ligt het fraaie Kasteel van Chantilly

||Château de Chantilly

3. Champagne

De Champagnestreek - de streek Champagne-Ardenne- is het meest Noordelijke wijngebied van Frankrijk. Natuur en champagne combineren in 1 reis? Boek dan een wijnvakantie of boek een fietsvakantie in de Champagne bij TUI. Naast wijngaarden vind je in dit gebied vele mooie bossen en heuvels in een vredig landschap. Het Lac de la Fôret d'Orient is een merengebied, waar je kan zwemmen, surfen, watersporten en zelfs duiken.

Vogelaars duiken hier massaal op in de herfst, wanneer er ruim 50.000 kraanvogels een stop maken tijdens hun trektocht naar het zuiden. Cultuurliefhebbers zullen genieten van de middeleeuwse stad Troyes, met vakwerkhuizen en een oud centrum. Ook de hoofdstad Reims is de moeite waard: de kathedraal is een hoogtepunt, en je kan er ook diverse champagnehuizen en proeverijen bezoeken.

4. Elzas Lotharingen

De Elzas en Lotharingen spreiden zich uit over het noorden van Frankrijk en een deel van Duitsland; de Rijn vormt voor een groot deel de grens tussen beide vakantielanden. De natuur in de Elzas wordt voornamelijk gekenmerkt door de Vogezen, maar er zijn ook tal van andere mooie bezienswaardigheden. Ook in het Zuiden van Lotharingen vormen de bosrijke Vogezen een groene bestemming.

Wintersport en skiën zijn mogelijk bij St.-Maurice-sur-Moselle, la Bresse-le-Hohneck, Bussang en Gérardmer. Op de hellingen van de Grand Ballon (1424 m) in de Elzas liggen wijnroutes. Tussen Nancy en Metz kronkelen glinsterende rivieren door het mooie heuvellandschap van het Parc Naturel Régional de Lorraine. Vergeet niet de "Choucroute", hemelse zuurkool met worst uit te proberen!

Natuurgebieden Noord-Frankrijk

Vlakbij bij de Belgische grens ligt het natuurpark Scarpet-Escau. Het landschap wordt bepaald door twee rivieren: de Scarpe en de Schelde. Het gebied leent zich voor heerlijke wandelingen. Een start punt voor een wandeling is bijvoorbeeld te vinden in Condé. 

Iets meer naar het zuid-oosten, ook vlak bij de Belgsche grens, ligt Parc Naturel Régional de L’Avesnois. Het gebied heeft glooiende heuvels en bossen, watermolens en uit leisteen opgetrokken boerderijen. De Helpe Majeure en Helpe Mineure zijn de riviertjes waarlangs mooie wandelingen zijn uitgezet.

Wandelen en fietsen in Noord-Frankrijk

Reizen naar Noord-Frankrijk

Met de auto ben je in enkele uren al in Noord-Frankrijk. Je kan natuurlijk ook met de trein. Een enkeltje naar Lille kun je boeken vanaf € 48 bij NS International.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Feedback geven