Ga naar content

Picardië

Picardië ligt in Noord-Frankrijk en strekt zich uit van de kust tot aan het groene binnenland. Met highlights als de Baai van de Somme, witte krijtkliffen, tuinen en mooie kathedralen en kastelen kijk je hier je ogen uit. De regio is heuvelachtig en dankzij het geleidelijke hoogteverschil ook zeer geschikt om te wandelen en fietsen.

Picardië bestaat uit de departementen Somme, Aisne en Oise. Samen met Nord-Pas-de-Calais vormt het de regio Hauts-de-France.

Natuur in Picardië

Of je nu houdt van een mooie kust met ruige kliffen en getijdenverschil, gigantische bossen met kastelen of uitgestrekte graanvelden en groene weilanden, deze Franse streek heeft veel te bieden aan de natuurliefhebber. En dat met ongeveer vijf uur rijden vanuit Nederland een stuk minder ver dan Normandië of Bretagne. De regio is ook prima te bezoeken in combinatie met een stedentripje Parijs, dat net ten zuiden hiervan ligt.

Waar vind je natuurgebieden in Picardië? We tippen de mooiste plekken en bezienswaardigheden als de fraaiste kathedralen en tuinen.

Tips voor verblijf

1. Baai van de Somme

Aan de kust van Picardië ligt de Baai van de Somme, waar de monding van de rivier een prachtig natuurgebied vormt. De getijden zijn hier een van de sterkste ter wereld. Het water stijgt dan ook zeer snel als het vloed wordt, iets om rekening mee te houden als je aan de oevers staat als fotograaf of vogelaar. In het gebied komen veel watervogels voor, als ganzen, kluten en ooievaars.

Baie de Somme
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

Er zwemt verder een flinke kolonie zeehonden in de baai. Bij eb kun je 'wadlopen' met een gids om ze te bewonderen. Je steekt in twee uur de hele baai over, van Saint-Valery naar Le Crotoy. Of ga het water op met een motorbootje of kajak.

St. Valerie
Deel op Pinterest

Het stadje Saint-Valery-sur-Somme heeft een middeleeuws centrum en is zeer pittoresk. Bewonder de stadswallen en gezellige straatjes. Le Crotoy, aan de zuidkant van de baai, heeft een mooi zandstrand voor een ontspannen dag aan het water. In het zand zijn ook krabbetjes, zandwormen en veel schelpen te vinden, leuk voor kinderen.

2. Vogels spotten

In het noorden van de Baai van de Somme ligt Parc de le Marquenterre, een walhalla voor vogelspotters. Het gebied bestaat uit duinen, moeras en kwelders. Vooral trekvogels komen hierlangs, die in het voorjaar naar Scandinavië trekken en in het najaar naar het warme zuiden. Van allerlei soorten ganzen en eenden, zoals de brandgans en toendra-eend, tot aan de witte lepelaar en de kleine zilverreiger. En ook kraanvogels, de havikarend en visarend worden regelmatig gezien.

Marquenterre trekvogels
Deel op Pinterest

In het gebied ligt 6 kilometer aan wandelpaden en vanuit kleine houten hutjes kun je de vogels ongestoord observeren. Bij laag water kun je om het hele gebied heenlopen, deels over het strand.

Bij het bezoekerscentrum, dat het hele jaar is geopend, vind je informatie over de ruim driehonderd soorten vogels die hier zijn gespot en zijn verrekijkers te huur. In de volière worden zieke en zwakke vogels verzorgd, soms ook zeldzame soorten.

Ook in het reservaat Hâble d'Ault, tussen de kustplaatsen Ault en Cayeux-sur-Mer, zijn honderden soorten trekvogels te spotten. Het bestaat uit een gevarieerd landschap van grasland, moeras, kiezeldijken en enkele duinen. 

Gidsjes

3. Krijtrotsen

De kust van Picardië staat ook bekend om de prachtige witte krijtkliffen, de falaises. Tussen de dorpjes Cayeux-sur-Mer en Ault kun je ze van dichtbij bewonderen. Het strand van Ault met de rechte, witte kliffen betoverde Victor Hugo indertijd al. 

Ault falaises
© Janneke Kaim
Deel op Pinterest

4. Stranden

Picardië heeft een aantal stranden die de moeite waard zijn. Naast het zandstrand bij Le Crotoy ligt er bij de Baai van de Somme ook het Fort Mahon Plage met een prachtig stuk duinen. Hier wordt vaak aan strandzeilen en windsurfen gedaan.

Cayeux-sur-Mer
Deel op Pinterest

Het langste strand is te vinden bij Cayeux-sur-Mer. Deze bestaat wel uit kiezelstenen, toch is het er goed toeven dankzij de vlonders met kleurrijke strandhuisjes. Er zijn in het plaatsje allerlei lekkernijen verkrijgbaar, waaronder uiteraard een plateau met fruits de mer. 

5. Bossen

Het Forêt de Compiègne is met bijna 15.000 hectare een van de grootste bossen van Frankrijk. Er zijn veel ronde 'pleintjes' te vinden, waar vandaan rechte wegen weer naar andere pleintjes lopen. Dit herinnert nog uit de tijd dat Franse koningen dit bos gebruikten als jachtgebied, vanuit het naastliggende kasteel Pierrefonds.

Forêt de Compiègne
Deel op Pinterest

Andere bezienswaardigheden zijn een 900 jaar oude taxus en 750 jaar oude eik, de kloosterruïnes van Mont Saint-Pierre-en-Chastres en uitkijkpunt Beaux-Monts. Het bos staat verder bekend om het jaarlijkse Festival des Forêts met klassieke muziek in de zomer.

Tussen Amiens en Laon ligt het Bos van Saint-Gobain, met veel vijvers en wilde herten. Een mooie wandelroute is La Route Serpentine (zigzagroute) met halverwege het dorpje Fresnes-sous-Coucy. De abdij van Prémontré is deels voor publiek geopend met een kapel, mooie tuinen en monumentale trap.

6. Tuinen

Picardië staat bekend om de fraaie tuinen, zoals de Tuinen van Valloires. Deze zijn ingedeeld in vijf secties, waaronder een rozentuin die op z'n mooist is in de maand juni. En altijd heb je zicht op de abdij uit de twaalfde eeuw, met een kloostergang van coniferen.

Valloires
Deel op Pinterest

De plantenverzameling bestaat uit ruim vijfduizend soorten, uit Azië tot aan Noord-Amerika. In elk seizoen bloeit er wel weer iets, zoals dahlia's, asters, krokussen, magnolia's of irissen. Pak bij de ingang zeker de (Nederlandstalige) beschrijving van alle soorten mee om er nog iets van op te steken.

7. Kathedralen

Er zijn in Picardië een aantal prachtige kathedralen te vinden, waaronder die in Beauvais. Maar een stuk bekender is de Nôtre-Dame van Amiens, die zelfs tot UNESCO Werelderfgoed behoort en de hoogste gotische kathedraal van Frankrijk is. Het interieur is bijna twee keer zo groot als de gelijknamige kathedraal in Parijs. Je raakt niet uitgekeken op de talloze versieringen op de buitenpoorten en glas-in-loodramen. 

Amiens
Deel op Pinterest

In de bovenstad van Laon staat een kathedraal die vooral opvalt vanwege de lichte bakstenen en meerdere torens. De zuidelijke toren is 60 meter hoog, terwijl de oostelijke toren nooit is voltooid. Van buiten is er veel te zien, zoals standbeelden van dieren, maar de inrichting is juist sober.

Laon
Deel op Pinterest

Wandelen in Picardië

In dit stuk Frankrijk kun je gevarieerde wandelingen maken. In heel Hauts-de-France is maar liefst 180.000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden te vinden. Of je nu over de witte kalkrotsen wandelt of juist door de uitgestrekte bossen in het binnenland, voor natuurliefhebbers is er veel om te voet te verkennen. 

Vanuit kustplaats Ault wandel je bijvoorbeeld richting Bois de Cise (een mondain badplaatsje met villa's), waar de kliffen het mooiste zijn en maar liefst honderd meter hoog. Boven het vakantiedorp bevindt zich ook een uitzichtpunt. 

Bij de Baai van de Somme kun je een rondje lopen om Pointe du Hourdel of volg een stuk van het Douanepad, de GR120. Nogmaals: hou altijd het getij goed in de gaten als je over het strand loopt, want vloed komt hier erg snel op! Een boswandeling maak je in eerder genoemde Compiègne of in het bos van Mormal of Raismes/Saint-Amand. 

Meer inspiratie opdoen voor wandelingen in Picardië, bestel dan de Rother Wandelgids

Fietsen in Picardië

Fietsen langs de kust, door de duinen of het bos. Langs graanvelden en weilanden. In Picardië kan het allemaal! Het landschap is licht glooiend, dus voor iedereen goed te doen. En stap regelmatig even af om een mooie kerk, abdij of kathedraal te bewonderen.

Fietsen in Picardië
Deel op Pinterest

Langs de Baai van de Somme en in Hâble d'Ault is het fijn fietsen voor het hele gezin. Kijk uit naar vogels en zeehonden en verken de leuke stadjes langs de baai. Ook het platteland bij Favières, het meer van Foraines St. Firmin en Bos van Crécy zijn prima te verkennen op de pedalen. In een fietsgidsje doe je nog meer ideeën op! 

Fietsvakantie Picardië

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Janneke Kaim
Geschreven door
Janneke Kaim
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!