Ga naar content

Franse Ardennen

In het noorden van Frankrijk liggen de Franse Ardennen. Bij de naam Ardennen denk je waarschijnlijk meteen aan de Belgische Ardennen en misschien ook de Luxemburgse Ardennen, maar het Franse deel is zeker net zo mooi voor de natuurliefhebber!

De Ardennen in Frankrijk zijn wat ruiger en wilder dan het gedeelte in België en kenmerken zich door bossen, heuvellandschap en rivier de Maas (in het Frans: la Meuse), met daarlangs mooie steden en dorpen als Charleville-Mézières, Monthermé, Revin, Fumay en Givet.

Natuur in de Franse Ardennen

Het Regionaal Natuurpark van de Ardennen kent zeven natuurlijke habitats. Er ligt meer dan 1000 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden en 400 km aan mountainbike-routes. Er is veel bijzondere flora en fauna te vinden, zoals zonnedauw en veenmosorchidee in de veenmoerassen en dieren als de oehoe, zwarte ooievaar, weidebeekjuffers, ruigpootuil en Europese bever. 

Weidebeekjuffer
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

De natuur van de Ardennes leent zich perfect voor een actieve vakantie. Wandelen, fietsen, genieten op het water of je sportief uitleven in een klimbos, het kan hier allemaal. Naturescanner reporters Peter en Janneke bezochten deze Franse Ardennen en geven je de beste tips voor een heerlijke natuurvakantie.

1. Wandelen in de Franse Ardennen

Vanuit de verschillende plaatsjes aan de Maas starten vele wandelroutes de omliggende heuvels op. In het fraaie stadje Monthermé mondt de rivier Semois (in het Frans ook Semoy) uit in de Maas. Hier start je panoramawandeling langs verschillende mooie uitkijkpunten met namen als La Roche à Sept Heures en Longue Roc

Uitkijkpunt Statue du Chevalier Dardennor
Standbeeld van Chevalier Dardennor
Deel op Pinterest

In het begin is het een flinke klim, maar dan word je wel getrakteerd op de beste uitzichten op de mooie lus van de Maas.

Les quatre fils Aymon
De vier Heemskinderen
Deel op Pinterest

Verdiep je eens in de sage van De Vier Heemskinderen over strijdlustige ridder Aymon en zijn zonen Ritsaert, Writsaert, Adelaert en Reinout, waarnaar het uitzichtpunt Les quatre fils Aymon is vernoemd, met een wit standbeeld. Ze werden achtervolgd door Karel de Grote en verscholen zich in de bossen van de Maasvallei. 

2. Wandelen met een ezel

Heb je altijd al eens willen wandelen met een ezel? Ook dat kan in de Franse Ardennen! Maak een dagtocht of meerdaagse wandeling langs de mooiste plekjes met een van de ezels van Emmanuel Crametz van Un Âne En Ardennes

Wij gaan op stap met ezel Bertin, die goed wordt vertroeteld door Emmanuel. Voordat we vertrekken, wordt de flinke hengst van 230 kilo uitgebreid geborsteld, behandeld met een natuurlijke spray tegen vliegen en zijn hoeven gekrabd. Dan is het tijd om de bagage op te laden. Een ezel mag een kwart van zijn gewicht dragen, dus die paar tassen van ons zijn geen enkel probleem. 

Ezel borstelen
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

We leren allerlei feitjes over ezels, bijvoorbeeld dat ze het gewend zijn om urenlang te lopen, onderweg niet hoeven te drinken en ze eigenlijk constant eten. Dit merken we dan ook tijdens de wandeling, want Bertin grijpt elke kans om te grazen van het gras langs het pad, verse klaver en weegbree.

Ezelwandeling
© Naturescanner Peter
Deel op Pinterest

Het is belangrijk om de ezel altijd voor te blijven. Je houdt 'm vast aan een touw, dat je gewoon kunt laten vieren. Maar haalt de ezel je in, dan heb je niets meer te vertellen en gaat hij zijn eigen weg! En soms kom je een uitdaging tegen, zoals een kapotte brug waar de ezel dan langs moet. 

Hou je pauze, dan vervang je het korte touw door een langere, bind je hem vast aan een boom en zadel je de bagage af. Zo kan de ezel heerlijk blijven grazen en rollen door het zand, wat hij graag doet. En ondertussen zelf genieten van een picknick.

Wandelen met ezel
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Wij maken een wandeling van ongeveer 12 kilometer naar de Cabane. Dit blijkt een schattig chaletje te zijn middenin de natuur langs een riviertje. Wat een rust! We 'parkeren' Bertin in de schaduw, hij blijft de hele nacht bij ons staan. En genieten zelf van de hangmat, een heerlijke maaltijd bij het kampvuur en een goede nachtrust in het trekkershutje. 

3. Fietsen langs de Semois

La Trans-Semoysienne is een relatief nieuwe fietsroute van 20 kilometer langs de Semois, waar je geen last hebt van overig verkeer. Je geniet van de groene vallei met rotsformaties en pittoreske dorpjes langs de rivier. De route start in Monthermé en eindigt in Hautes-Rivières aan de grens met België. Daar vind je aansluiting met de bekende RaVelroutes. 

Semoy
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Onderweg kom je langs bezienswaardigheden als abdij Laval-Dieu, la Fontaine Ruha, uitzichtpunt Roc la Tour en Chateau de Linchamps. 

4. Klimmen en tokkelen

Wie van een actieve en avontuurlijke vakantie houdt, kan zich goed uitleven in de Franse Ardennen. Er zijn verschillende klimparken te vinden. Wij mochten een parcours testen in Signy-l'Abbaye. Hier kun je op elk niveau klimmen in de heerlijke bossen. Bijzonder is de tokkelbaan, die start vanaf de oude watertoren.

Klimpark Franse Ardennen
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Het klimpark zet zich in voor een milieuvriendelijke aanpak. Ze respecteren en beschermen het bos met de aanwezige dieren als eekhoorns, sprinkhanen en uilen. De paden zijn aangelegd met houtsnippers van takken die in de winter zijn gesnoeid en worden afgezet, zodat niet alles in het bos vertrapt wordt. En er wordt gebouwd aan een insectenhotel. 

In het park kun je ook slapen in een boomhut! Lees meer hierover op onze pagina Bijzonder overnachten in de Franse Ardennen.

Deel op Pinterest

Bij Fumay vind je het leuke avonturenpark Terraltitude met als letterlijk hoogtepunt de Fantasticable. Deze zipline start 110 meter boven de Maas en is 1,2 kilometer lang. De waaghalzen nemen 'm voorover liggend, want dan haal je een snelheid tot 100 km/uur. Wij deden het iets rustiger aan en gingen zittend, zodat we ook nog konden genieten van het mooie uitzicht. De keuze is aan jou.

5. Watersport in de Franse Ardennen

De Ardennen in Frankrijk zijn ook uitstekend vanaf het water te verkennen. Bij het meer Lac des Vieilles Forges kun je een waterfiets, sup of kano huren bij Cap Ardennes Events en je kunt er ook goed zeilen en skiffen. Dit meer is 150 hectare groot, omgeven door veel groen en er is een leuk strandje, waar je op warme dagen verkoeling kunt vinden. Als je op zoek bent naar mooie plekjes, weet je waar je zijn moet.

Lac des Vieilles Forges
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Natuurliefhebbers vinden waarschijnlijk nog meer van hun gading tijdens een kajaktocht op rivier de Semois. Dit is o.a. mogelijk vanaf Domaine d'Haulmé. Je wordt afgezet in Les Hautes Rivières en peddelt met de stroom mee terug naar de camping in ongeveer 2,5 uur tijd. Onderweg geniet je van de rust en de fraaie natuur langs de rivier. Wij zagen zelfs een beverdam en vele knalblauwe weidebeekjuffers.

Kajakken Semois
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

6. Kastelen langs de Maas

In de Franse Ardennen zijn er veel mooie kastelen en forten te bewonderen. Rij een stuk van de route des fortifications, die alle bouwwerken met elkaar verbindt. Van het fortkasteel en Château du Faucon in Sedan, via Chateau Hierges naar Givet met de citadel.

Chateau Hierges
© Naturescanner Janneke
Deel op Pinterest

Wij bezochten de Franse Ardennen op uitnodiging van Ardennes Tourisme. We hebben enorm genoten van de mooie regio, de activiteiten en bijzondere overnachtingen.

TIP - Lees ook meer over Noord-Frankrijk en bekijk een overzicht van alle streken in Frankrijk.

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!