Ga naar content

Ardennen in Luxemburg

Luxemburg - De bovenste driehoek van Luxemburg wordt gevormd door de Éislek, in de volksmond ook vaak de Luxemburgse Ardennen genoemd. Het gebied is misschien minder bekend dan andere delen van het land, zoals Klein Zwitserland, toch is de natuur hier zeker ook het verkennen waard. De vele hoogteverschillen en dichtbegroeide bossen van de Ardennen in Luxemburg nodigen uit tot urenlange wandelingen en spannende mountainbiketochten en het water van het Boven-Sûre meer is dé plek om watersport te beoefenen!

Mooiste plekken in de Éislek

Wat zijn de bezienswaardigheden en mooie plekjes om te zien in de Ardennen van Luxemburg? Naturescanner mocht op uitnodiging van Visit Luxemburg en Visit Éislek enkele dagen de regio in het noorden van het land verkennen om kennis te maken met een verrassend natuurgebied. We delen graag onze tips voor niet te missen hoogtepunten tijdens jouw vakantie:

1. Lac de la Haute-Sûre

Het stuwmeer dat een groot deel van Luxemburg in water en elektriciteit voorziet: het Lac de la Haute-Sûre. Niet alleen een belangrijke levensader voor het land, het is ook een trekpleister voor outdoor liefhebbers. Want op en rond het meer is van alles te beleven voor natuurliefhebbers. 

Stand up paddling Luxemburg
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Kanoën en kajakken, suppen of varen met een ongemotoriseerd bootje, het kan allemaal. Bij de lokale Jeugdherberg - de YHA - kan je terecht voor de verhuur van kano's en sups. Niet alleen actievelingen weten het meer te vinden. Bij goed weer komen locals en toeristen er om neer te ploffen op een van de zandstrandjes, zoals het strand bij Insenborn of het Plage de Burfelt.

Lac de la Haute-Sûre
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De beboste hellingen rond het meer vormen een mooie uitdaging voor mountainbikers en wandelaars. Een hiking route voert helemaal vanaf Insenborn langs het water naar het Belvédère de Burfelt. Vanaf dit iconische uitzichtpunt heb je zicht op het stuwmeer en geniet je van een van de mooiste panorama's van Luxemburg! 

Belvedere de Burfelt
© Naturescanner
Deel op Pinterest

2. Esch-sur-Sûre

Niet ver daarvandaan ligt het toeristische plaatsje Esch-sur-Sûre. Zeker een bezoekje waard, al is het maar om hier lekker te lunchen of te dineren op een van de terrasjes. Het dorp is omgeven door beboste hellingen en wordt gedomineerd door de ruïnes van een oud kasteel. 

Esch-sur-Sûre
© Naturescanner
Deel op Pinterest

3. Clervaux

Clervaux is een mooie uitvalsbasis voor verschillende wandel- en fietsroutes. De Escapardenne bijvoorbeeld, een langeafstandsroute die helemaal tot in het Belgische La-Roche-en-Ardenne voert. Vanuit Clervaux kan je van start gaan met de wandeling, en dankzij de vele treintjes kun je ook makkelijk weer naar deze plaats terugkeren. 

Er zijn ook een aantal culturele bezienswaardigheden in Clervaux, waaronder de Benedictijnenabdij van St-Maurice en St-Maur, het Kasteel van Clervaux met oorlogsmuseum, de middeleeuwse burcht, de kerk in Romaans-Rijnlandse stijl en nog enkele andere interessante gebouwen.

4. Vianden

Wie kent niet het historische aangezicht van het Kasteel van Vianden, voor velen een van de highlights van Luxemburg? De historische ruïne werd gerestaureerd en is te bezichtigen. Het kasteel en de hoger gelegen gebieden van Vianden zijn bereikbaar met een stoeltjeslift

Vianden Eislek
Deel op Pinterest

Ook het lager gelegen centrum van Vianden is prachtig. Alleen al de ligging aan de rivier de Our, die haar weg baant tussen de steile berghellingen. De stad heeft nog tal van andere culturele hoogtepunten in petto; het klooster van de Trinitariërs en de Trinitariërskerk uit de 11e eeuw, de Broederschapskapel, de Sint-Rochuskapel en Sint-Niklaaskerk, het Victor Hugohuis, de Hockelstoren, en andere restanten van oude stadsmuren. 

Ook leuk is de Notenmarkt, die elke tweede zondag van oktober plaatsvindt in Vianden. Koop hier de lekkerste ambachtelijke streekproducten op basis van walnoten; van cognac en likeur tot vers gebak.

Wandelen in de Luxemburgse Ardennen

Heb je zin in een stevige hike? De bekendste wandelroute door het noorden van Luxemburg is de Escapardenne. Deze grensoverschrijdende langeafstandwandeling voert voor twee derde door de Ardennen in Luxemburg en het laatste deel door de Belgische Ardennen om te eindigen in La-Roche-en-Ardenne. De totale afstand is 159 kilometer, waarvan ca 106 kilometer door de Éislek. 

Je kunt wandelen van hotel naar hotel, of je kunt gebruik maken van de goede treinverbindingen (en gratis OV in Luxemburg). Deze maken het mogelijk om steeds een stukje te wandelen en in de avond weer naar je hotel te reizen met de trein. Clervaux is wat deze optie betreft een prima uitvalsbasis. 

Veelgestelde vragen

Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!