Ga naar content

Minett

Luxemburg - Een vakantie in dit kleine land wordt vaak geassocieerd met een bezoek in het noorden aan de Luxemburgse Ardennen, ofwel de Éislek. Of juist in het oosten, tegen de Duitse grens aan, het Mullerthal, ook wel Klein Zwitserland genoemd.

Minett – Het land van de rode aarde

Veel minder bekend is het gebied in het zuiden, de Minett. Door velen het land van de rode aarde genoemd.

Natuur en historie

De Minett is een prachtig gebied dat zich kenmerkt door gedeeltes met rode rotsen en rode zandpaden, afgewisseld met bossen, beekjes en waterplassen. De ijzerertshoudende bodem is verantwoordelijk voor de rode kleur.

Deze ijzererts leverde Luxemburg dan ook een wijdverspreid succes in de mijn- en staalbouw industrie. Het verleden van de mijnbouw is nog zichtbaar als je langs roestige stalen masten en oude rails wandelt of fietst.

Oude mijnen in de Minett
Oude mijnen
Deel op Pinterest

In het ‘Centre Nature et Forêt Ellegron’ in Esch-sur-Alzette vind je veel informatie over verleden en heden van dit gebied. De mijnen hebben vandaag de dag een andere bestemming gekregen, zo is bovenstaande Mine Prince Henri nu vooral de woonplaats van vleermuizen. 

Natuurcentrum Ellegron
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Mooiste plekken in de Minett

Het samenspel van industrieel erfgoed uit het verleden en de natuur, die zich hier heeft herpakt met een grote biodiversiteit, heeft de Minett het label “UNESCO-Man and Biosphere” opgeleverd. De combinatie van de industriële cultuur en beschermde natuur leverde het hele gebied met Esch-sur-Alzette als belangrijkste plaats ook de titel ‘Culturele hoofdstad van Europa’ in 2022 op.

1. Wandelroutes in de Minett - Minett Trail en Natura 2000 trails

‘Moien’ of te wel ‘goedendag’, de Luxemburgse groet zal je meermaals horen tijdens je wandeling door deze bijzondere regio.

Het gebied van de Minett heeft een groot aantal uitgezette wandelpaden, waaronder de Minett Trail. Deze bestaat uit 10 etappes, die verschillende dorpen en steden waar je kunt overnachten met elkaar verbindt, zoals o.a. Schifflange, Bergem en Esch-sur-Alzette. 

Onze ontdekkingstocht begon in Esch-sur-Alzette, waar een bezoek aan het Centre nature et forêt Ellergronn en het Cockerill Mijnmuseum een goed inzicht geven in het belang van de staalindustrie in het verleden en de rol van de natuur vandaag de dag

Cockerill Mijnmuseum
Cockerill Mijnmuseum
Deel op Pinterest

Vanaf het museum zijn diverse trails te doen én te combineren. De afstanden variëren hier van 2,5 tot 4,5 km of, als je enkele trails met elkaar verbindt 12 km. Het is een bosrijk gebied met hier en daar een open plek met water, waar de reiger doodstil staat te turen in het water. Dan weer loop je langs een pad met oude roestige elektriciteitspalen, overblijfselen uit het mijn-tijdperk. 

Park Esch sur Alzette
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Natuurlijk kom je hier ook door het kenmerkende rode-aarde landschap, vooral in het vroege ochtendlicht of juist de lage namiddagzon prachtig van kleur. Er zijn verschillende startpunten voor de trails vanuit Esch-sur-Alzette. Informeer vooraf bij het toerismebureau wat voor jou het beste vertrekpunt is.

2. Mountainbike trails in de Minett

De regio staat vooral bekend als hotspot onder mountainbikers. 167 kilometer aan RedRock MTB trails liggen hier op je te wachten. Er zijn verschillende bloedstollende routes die je meevoeren door het verleden en heden van het Ellergronn natuurreservaat. Tijdens de enerverende ritten passeer je allerlei overblijfselen van de mijnen, zoals oude mijnwagons, rails en ijzerovens. Op rustmomenten word je beloond met gave uitzichten op Dudelange of Esch-sur-Alzette. 

RedRock MTB
© Naturescanner
Deel op Pinterest

De Ellergronn, de Haard Black, de Haard Red, de Weiler-La-Tour, de Belvaux-Differdange tour en de Lalléngerbierg - Gaalgebierg; race over een van de zes MTB-routes, langs rode rotswanden en slinger tussen grote rotsblokken over de smalle trails. Te gek voor adrenalinejunks!

3. Esch-sur-Alzette

De tweede stad van Luxemburg is dé uitvalsbasis voor de Minett. Een cultureel trekpleister met tal van bezienswaardigheden. Op de Galgenberg vind je een oase van rust in het mooie park, met fiets- en wandelpaden, rozentuin en fonteinen. Met kinderen is een bezoek aan het dierenpark en de speeltuin een must. 

Recent opende er een nieuwe jeugdherberg vlak bij het station. De brug over het spoor verbindt het centrum en deze YHA direct met de natuur van de Galgenberg. 

Esch-sur-Alzette
© Naturescanner
Deel op Pinterest

4. De ‘Kabaisercher’ – bijzondere overnachtingsplekken

Niet alleen is de natuur en de voormalige industrie met elkaar verweven in de Minett, ook over de overnachtingsplekken is nagedacht. Onder de noemer “Kabaisercher” vind je in de verschillende plaatsen bijzondere onderkomens. Industriële gebouwen, omgetoverd tot comfortabele slaapplek en passend in het plaatje van de Minett. Of nieuwe onderkomens, maar ook geheel passend in het concept “industrie en natuur”.

Wat te denken van een trekkershut van gerecycled karton in Bergem? 24 lagen karton bewerkt tot degelijke wanden van deze bijzondere hut. Of een verblijf in Fond-de-Gras in een oude treinwagon op een voormalig mijnstation. Nu geheel geïntegreerd in de natuur.

Ons verblijf in Dudelange was een nieuw, drijvend huis, de ‘floater’, een heel bijzonder plekje om te slapen! Het is gelegen in een voormalige koelvijver van de staalindustrie. Het staal vind je terug aan de buitenkant van dit drijvende huis, terwijl de binnenkant bestaat uit onbewerkte houten wanden.

Floater-Dudelange
©Henneke van Schaik
Deel op Pinterest

De uniforme kleurstelling van de inrichting, inclusief het prullenbakje en de handdoeken, is heel rustgevend. Eén heel groot raam geeft uitzicht op het water en op de mooi gerestaureerde watertoren aan de overkant, die ’s avonds verlicht is. Vanaf het kuiltje in de vloer kijk je hierover uit.

Floater - Dudelange
Floater - Dudelange
Deel op Pinterest

Zo zijn er nog enkele originele overnachtingsplekken en is men nog volop bezig met nieuwe, bijzondere ‘hotelkamers’. Bekijk zeker ook onze overige tips voor bijzondere overnachtingen in Luxemburg.

Minett - een bezoek meer dan waard!

Denk je dat Luxemburg maar een klein landje is, waar je zó doorheen bent? Zeker niet, er is oneindig veel te ontdekken, zoals de Eislek en het Mullerthal.
Voor wie Luxemburg al wel heeft ontdekt in het noorden en het oosten: neem je rugzak en wandelschoenen mee óf pak de mountainbike en ga in het zuiden op ontdekkingstocht in het prachtige gebied van de Minett!

Fietsen in de Minett
©Naturescanner
Deel op Pinterest

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door Visit Luxemburg.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Henneke van Schaik
Geschreven door
Henneke van Schaik
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!