Ga naar content

Fietsen in Luxemburg

Vakantietips Luxemburg - Van de beboste Ardennen tot het lieflijke Gutland en Luxemburg Stad met zijn imponerende vestingwerken; het kleine, maar veelzijdige Luxemburg heeft veel afwisseling te bieden voor een fietsvakantie. Je fietst er over een uitgebreid netwerk met goed onderhouden paden. Fietsjournalist Bram de Vrind verkent voor NatureScanner ultieme fietsplekken over de hele wereld en deelt zijn tips over fietsen in Luxemburg.

Mooiste fietsroutes in Luxemburg

Luxemburg, het enige nog bestaande groothertogdom ter wereld, heeft een netwerk van 600 kilometer aan fietspaden en 700 kilometer aan mountainbikepaden. Er wordt gewerkt aan uitbreiding van het fietspadennetwerk in Luxemburg tot een totale lengte van 1500 kilometer. Wil je een overzicht van goede fietsgidsen en fietskaarten, neem dan een kijkje bij Reisboekhandel De Zwerver. Hieronder Bram's tips voor een fietsvakantie in Luxemburg:

1. Fietsen op de Vennbahn in Luxemburg

De Vennbahn was tot begin 20ste eeuw een toevoerlijn van kolen tussen Duitsland en Luxemburg. Tegenwoordig is de oude spoorlijn een fietsroute van 125 kilometer die dwars door de Eifel en de Ardennen voert. De Vennbahn werd uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar 2014.

Als je de route fietst, wekt dat geen verbazing. Je rijdt over een afwisseling van goed onderhouden asfaltpaden en onverharde wegen door rustieke beekdalen, tunnels en over bruggen. Op je pad vind je uitmuntende bewegwijzering en het ene na het andere informatiepaneel dat de route en zijn historie tot leven wekt.

Vanaf Sankt-Vith in Duitstalig België voert een traject van 37 kilometer naar Troisvierges in Luxemburg. De route leidt er langs een beek en komt via een tunnel uit in het Ourtal, een van de meest ongerepte valleien van de Ardennen. Na het passeren van het stadje Reuland met zijn burchtruïne gaat het richting de tunnel op de grens met het Groothertogdom.

Deze tunnel is echter afgesloten ten faveure van de bewoners die er ondersteboven aan het plafond hangen: een beschermde vleermuizenkolonie. Een pittig klimmetje leidt je naar de grens met Luxemburg. Daar schampt de route het onofficiële hoogste punt van het groothertogdom. De Burgplatz (558,35 meter) is te herkennen aan zijn watertoren met plaquette. Voorts daal je geleidelijk naar het station van Troisvierges dat het eindpunt van de Vennbahn vormt.

2. Fietsen over de PC 15

Het plaatsje Ettelbrück geldt als de 'Poort van de Ardennen'. Vanuit dit stadje leidt de PC 15, ofwel 'Piste Cyclable de l'Alzette' naar het Gutland. De route voert net als de Vennbahn geheel over vrijliggende fietspaden en is zeer goed uitgepijld. In tegenstelling tot de 'ruige' Ardennen fiets je er door liefelijk heuvelland.

Vlakbij het punt waar de rivieren Alzette en Attert samenvloeien, staat het slot van Colmar-Berg, waar de Groothertog van Luxemburg resideert. Het imposante slot uit 1911 is opgetrokken in Duitse stijl. Vanaf de route zie je de witte toren van het kasteel boven het groen uitsteken. Vanuit het plaatsje Mersch loopt de PC 15 verder langs de rivier de Alzette naar Luxemburg Stad.

3. Fietsen in Luxemburg Stad

Luxemburg-stad is met zijn compacte Altstad, imponerende vesting en weelderige parken prima te verkennen per fiets. Je kunt er zelf op uit trekken of de stad bekijken met een fietsgids, zoals bijvoorbeeld Monique Goldschmitt van Velosofie.

- Altstad
Gevestigd op een rotsachtig plateau werd de oude stad met zijn vestingwerken ook wel het Gibraltar van het Noorden genoemd. Je fietst langs de vestingwerken met vergezichten op de boogbruggen die het centrum met andere stadsdelen verbinden.

- Plateau van Kirchberg
De parken die de oude stad omringen bruisen op zonnige dagen met hardlopers, luierende stelletjes en spelende kinderen. Steek vooral over naar het plateau van Kirchberg, het moderne deel van de stad met zijn bankgebouwen, Europese instanties, concertzaal en musea. Het MUDAM museum voor moderne kunst en aanpalende historische museum Dräi Eechelen vormen een mooi eindpunt van je tocht.

4. Fietsen over de PC3

Piste cyclable des trois rivières. Een fietsroute langs drie rivieren; de Moezel, de Sûre en de Our. Onderweg verken je afwisselende landschappen en interessante steden, zoals Schengen. Hier kwam in 1985 het Schengenakkoord tot stand waardoor wij nu vrij door Europa kunnen reizen. Ook Mondorf-les-Bains en Remerschen staan op het programma. De volledige route is 89 kilometer lang en brengt je van Schengen naar Vianden. 

5. Minett Tour

De mijntrail is een 90 km lang traject langs het industrieel erfgoed van Luxemburg. Diverse oude mijnen en musea dompelen je onder in de staalindustrie en geschiedenis van dit gebied in het zuiden van het land. Vandaag de dag zijn de oude mijnen bijzonder interessant, omdat de natuur er weer de overhand heeft genomen. Er komen bijvoorbeeld zeer veel vlindersoorten voor. Route langs Dudelange, Esch-sur-Alzette en Belval.

Fietsreis Luxemburg

Luxemburg is een super fietsvriendelijk land. De voorzieningen voor fietsers zijn dan ook geweldig. Je kan heel gemakkelijk je fietsreis zelf plannen. In het land vind je campings, hotels en hostels met het Bed and bike label, wat betekent dat deze accommodaties hebben gedacht aan extra voorzieningen voor fietsers. Bijvoorbeeld een bewaakte fietsenstalling of een extra energie- en vitaminerijk ontbijt zodat je er de hele dag tegenaan kan. Bovendien is bagagevervoer in Luxemburg heel gemakkelijk te regelen. Zo hoef je niet elke dag je fiets vol te laden maar wordt je bagage naar je volgende hotel gebracht. Regel het via Movewecarry.lu.

Fiets meenemen in de trein in Luxemburg

Tijdens je fietsreis in Luxemburg is de trein een prima vervoermiddel. Het openbaar vervoer is in Luxemburg gratis (m.u.v. eerste klas)! Neem je fiets dus lekker mee in de trein en geniet van voordelig vervoer. Reguliere treinen zijn uitgerust met speciale fietscoupés.

Vel'oh! fiets huren in Luxemburg-stad

De stad Luxemburg telt 75 Vel'oh! stations waar je eenvoudig met je betaalpas een fiets huurt. Het eerste half uur is een Vel'oh! fiets gratis en daarna kosten ze een euro per uur.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Fietsjournalist Bram de Vrind
Geschreven door
Fietsjournalist Bram de Vrind
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!