Ga naar content

Fietsen in België

De mooiste plekken in België verken je niet met de auto of het openbaar vervoer. Stap op de fiets en trek er een dagje op uit om het Vlaamse platteland of het Waalse heuvelland te verkennen. Of boek een georganiseerde fietsvakantie in België, waarbij je zelf niets meer hoeft te regelen!

Mooiste fietsgebieden in België

Wat zijn de mooiste plekken om te fietsen in Vlaanderen en Wallonië? Het hele land heeft een goed onderhouden netwerk van fietspaden in verschillende niveaus. Net als in Nederland zijn er fietsknooppunten die de verschillende fietsbestemmingen met elkaar verbinden.

Vlaanderen heeft in 2021 hard gewerkt aan het verbeteren van het fietsnetwerk. Inmiddels zijn de negen nieuwe icoonfietsroutes gelanceerd. Deze vervangen de oude LF-fietsroutes. Elk van de icoonroutes heeft een bepaald thema en neemt je via fietsvriendelijke wegen mee dwars door Vlaanderen. Handig is dat je ze twee kanten op kan fietsen.

Georganiseerde fietstochten

Voor de actieve fietser en mountainbiker biedt Wallonië (Franstalig België) de beste routes. Rustige fietsliefhebbers kiezen vaker voor het Vlaamse gedeelte. Langs de kanalen en bossen in Vlaanderen voeren vele vlakke fietsroutes langs mooie natuur en gezellige cafés. Want fietsen in België gaat gepaard met veel pauzes, om te genieten van een speciaal biertje of een ambachtelijk gebakje.

1. Fietsroutes in de Ardennen

De Ardennen zijn het terrein voor de avontuurlijk ingestelde fietser. Vele mountainbikeroutes leiden door de prachtige bossen en langs eeuwenoude kastelen. Onderweg kan zomaar een wild zwijn of een hert je pad kruisen. Wie het wat rustiger aan wilt doen, heeft keuze uit een uitgezet fietsnetwerk, waaronder een aantal bekende routes in Wallonië. Lees meer over fietsen in de Ardennen

MTB België
Deel op Pinterest

2. Icoonfietsroutes

Wie graag langere afstanden fietst, kan kiezen uit een van de 9 icoonfietsroutes in Vlaanderen. 85 kilometer langs de Belgische kust, 63 kilometer langs de Maas, een Frontroute langs de verhalen van de Eerste Wereldoorlog, een afwisselende langeafstandsroute door de Kempen, een cultuur- en natuurtocht langs de Schelde, de Groene Gordel rond Brussel, de Kunststedenroute langs de Vlaamse kunststeden, de Heuvelroute door Zuidelijk Vlaanderen of de Vlaanderenroute langs alle hoogtepunten van Vlaanderen. Lees meer over deze iconische fietsroutes in Vlaanderen.

3. Fietsen in West-Vlaanderen

West-Vlaanderen is een veelzijdige provincie om te fietsen in België.
Tijdens een fietsvakantie bij de Belgische kust fiets je over de lange dijken. Op de terrassen van de vele eetcafés en tavernes is het zoeken naar een plekje. Bij de grens met Nederland ligt het vogelrijke natuurgebied Het Zwin. Aanraders zijn de route langs Verdwenen Zwinhavens en de recent gelanceerde Kustroute van 93 kilometer. Verder het binnenland in liggen de mooie kunststeden zoals Brugge en Kortrijk en het historisch beladen Ieper.

Fietsen in West-Vlaanderen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Een bezoek aan een van deze steden kan je prima combineren met een dagje fietsen over de fietspaden in de omgeving. Zo ontdek je het mooiste van de Vlaamse kust, het West-Vlaamse platteland en het Brugse Ommeland!

Een van de mooiste fietsroutes hier is de Groene Gordel Brugge, een 53 km lange route, die je prima kan afleggen in een of twee dagen. Vanaf Brugge cirkelt deze route in twee lusvormen door de prachtige natuur; de Groene Gordel West en de Groene Gordel Oost. Op beide etappes val je van de ene in de andere verbazing, met tal van bezienswaardigheden, waaronder diverse historische kastelen en de daarbij horende tuinen en bossen.

Fietstochtje
Deel op Pinterest

Op de Oostelijke route fiets je door het Ryckevelde bos, om vervolgens ten noorden van Brugge, langs de Damse Vaart te rijden. De stilte is er hoorbaar en overal heerst rust. Weilanden met koeien en imposante populieren schuiven eindeloos aan je voorbij. Op de Westelijke Route word je getrakteerd met prachtige kastelen, slingerende weggetjes en een loodrecht stuk langs het kanaal.

Bulskampveld
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Ook in het Bulskampveld kan je een veelzijdige 50 km lange tocht met e-bike rijden. Verken je graag de stad op het zadel, bekijk dan ook de georganiseerde fietstours in Brugge bij Baja Bikes.

4. Fietsen rond Brussel

Rond de Belgische hoofdstad werd een fietsparcours van ca. 100 kilometer aangelegd, de zogenaamde Gordelroute. Op deze bewegwijzerde fietsroute in de Groene Gordel rond Brussel kan je het hele jaar door heerlijk fietsen. Het overwegend verharde fietspad voert langs leuke dorpjes, zoals Overijse, Hoeilaart, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Dilbeek, Meise, Grimbergen, Zaventem en Tervuren.

Enkele stukken voeren over onverhard terrein en over paden door de Vlaamse velden. Bekijk zeker ook eens onze tips over parken en bossen in Brussel. Er zijn veel verrassende plekken om te wandelen of te fietsen.
Bekijk ook de georganiseerde fietstochten in Brussel bij Baja Bikes.

5. Fietsen in de Kempen

Ook de Belgische Kempen zijn een fietsgebied bij uitstek. Net over de Nederlandse grens ligt Oud-Turnhout, waar je fietst langs rietmoerassen, heide, vennen en dennenbossen. Zuidelijker kan je fietsen langs de Nete.

6. Fietsen in en rond Antwerpen

Zoek je leuke plekken om te fietsen in Vlaanderen? Naast natuur en routes langs rivieren en kanalen kan je leuk fietsen in de gave steden. Antwerpen, de diamantstad van Vlaanderen, is de meest veelzijdige stad van België. Fiets over de winkelstraat de Meir, het Steen, de oude haven met haar hippe jongeren, de prachtige Groenplaats, het monumentale station van Antwerpen en de minder bekende wijken van de stad. Er worden zelfs biertochten op de fiets georganiseerd. Architectuur, cultuur, winkelen en uitgaan, er is altijd wat te beleven.
Bekijk georganiseerde fietstours in Antwerpen bij Baja Bikes.

7. Fietsen in provincie Limburg

Voor een echt unieke fietservaring wil je zeker eens naar Belgisch Limburg. Want heb jij weleens een fietspad gevolgd dwars door een vijver heen? Of een boomkroonpad afgelegd op de fiets? Het eerste kan in Bokrijk, het laatste in Nationaal Park Bosland. Daarbij komt dat Limburg zich uitstekend leent voor een fietsvakantie dankzij het uitgebreide knooppuntennetwerk.

Hoge Kempen op de fiets
© Naturescanner
Deel op Pinterest

Letterlijk én figuurlijk hoogtepunt is Hoge Kempen Nationaal Park, een van vier nationale parken van het land. Hier zijn tal van mooie routes uitgezet in ieder niveau. 

8. Fietsroute dwars door België

De EuroVelo 5-route Via Francigena is een lange afstands fietsroute die loopt van Canterbury (Engeland) naar Brindisi (Italië). Onderweg kom je door heel België van west naar oost door zowel Vlaanderen als Wallonië. 

Het soort paden is afwisselend, van voormalige spoorbanen en jaagpaden langs het water tot aan fietspaden en rustige autowegen. Ook de omgeving is zeer divers, zo geniet je van de natuur onderweg, zoals de graanvelden in Haspengouw, de oevers van de Maas en de vallei van de Ourthe, maar ook door steden als Brussel en Namen en langs Dinant.

De route is prima bewegwijzerd met veel infoborden en onderweg vind je volop mogelijkheden voor een pauze, in de vorm van bankjes en picknickbanken.

Het Belgische gedeelte van deze EuroVelo 5-route is uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar 2023

Fietsen langs kunststeden

België heeft heel wat mooie historische steden, dus deze bijzondere fietsroute mag niet onvermeld blijven. De Kunststedenroute voert langs Brussel, Leuven, Mechelen, Antwerpen, Gent, Brugge en Oostende. Dit historische erfgoed is verbonden met elkaar door een netwerk van waterwegen en oude spoortrajecten.

Je rijdt door het typisch Vlaamse platteland en pauzeert bij kerken, kastelen en kunst. Ook aan natuur geen gebrek, onderweg staan het Zoniënwoud bij Brussel, de Scheldepolders, het Bulskampveld en de Kalkense Meersen op het programma. De totale route is 332 kilometer lang.
Vertrekpunt
: Bergstraat 2 in Brussel. 

Fietskaarten België

Uiteraard zijn bovenstaange gebieden slechts enkele voorbeelden, over het hele Vlaamse en Waalse gebied liggen tal van fietsroutes verspreid. Gedetailleerde fietskaarten van België zijn verkrijgbaar bij Reisboekhandel De Zwerver. Steeds meer reisorganisaties, zoals TUI, organiseren individuele fietsvakanties in Vlaanderen, bekijk onze reistips voor meer info.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!