Ga naar content

Fietsen in België

De mooiste plekken in België verken je niet met de auto of het openbaar vervoer. Stap op de fiets en trek er een dagje op uit om het Vlaamse platteland of het Waalse heuvelland te verkennen. Of boek een georganiseerde fietsvakantie in België, waarbij je zelf niets meer hoeft te regelen!

Mooiste fietsgebieden in België

Wat zijn de mooiste plekken om te fietsen in Vlaanderen en Wallonië? Het hele land heeft een goed onderhouden netwerk van fietspaden in verschillende niveaus. Net als in Nederland zijn er fietsknooppunten. Voor de actieve fietser en mountainbiker biedt Wallonië (Franstalig België) de beste routes. Rustige fietsliefhebbers kiezen vaker voor het Vlaamse gedeelte. Langs de kanalen en bossen in Vlaanderen voeren vele vlakke fietsroutes langs mooie natuur en gezellige cafés. Want fietsen in België gaat gepaard met veel pauzes, om te genieten van een speciaal biertje of een ambachtelijk gebakje.

1. Uitdaging in de Ardennen

De Ardennen zijn het terrein voor de avontuurlijk ingestelde fietser. Vele mountainbikeroutes leiden door de prachtige bossen en langs eeuwenoude kastelen. Onderweg kan zomaar een wild zwijn of een hert je pad kruisen. Wie het wat rustiger aan wilt doen, heeft keuze uit een uitgezet fietsnetwerk, waaronder een aantal bekende routes. Lees meer over fietsen in de Ardennen

2. Fietsen rond Brussel

Rond de Belgische hoofdstad werd een fietsparcours van ca. 100 kilometer aangelegd, de zogenaamde Gordelroute. Op deze bewegwijzerde fietsroute in de Groene Gordel rond Brussel kan je het hele jaar door heerlijk fietsen. Het overwegend verharde fietspad voert langs leuke dorpjes, zoals Overijse, Hoeilaart, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Dilbeek, Meise, Grimbergen, Zaventem en Tervuren. Enkele stukken voeren over onverhard terrein en over paden door de Vlaamse velden. Bekijk zeker ook eens onze tips over parken en bossen in Brussel. Er zijn veel verrassende plekken om te wandelen of te fietsen.
Bekijk ook de georganiseerde fietstochten in Brussel bij Baja Bikes.

3. Fietsen in en rond Antwerpen

Antwerpen, de diamantstad van Vlaanderen, is de meest veelzijdige stad van België. Fiets over de winkelstraat de Meir, het Steen, de oude haven met haar hippe jongeren, de prachtige Groenplaats, het monumentale station van Antwerpen en de minder bekende wijken van de stad. Er worden zelfs biertochten op de fiets georganiseerd. Architectuur, cultuur, winkelen en uitgaan, er is altijd wat te beleven.
Bekijk georganiseerde fietstours in Antwerpen bij Baja Bikes.

4. Fietsen in West-Vlaanderen

West-Vlaanderen is een veelzijdige provincie om te fietsen in België.
Bij de Belgische kust fiets je over de lange dijken. Op de terrassen van de vele eetcafés en tavernes is het zoeken naar een plekje. Bij de grens met Nederland ligt het vogelrijke natuurgebied Het Zwin. Verder het binnenland in liggen de mooie kunsteden zoals Brugge en Kortrijk en het historisch beladen Ieper. Een bezoek aan een van deze steden kan je prima combineren met een dagje fietsen over de fietspaden in de omgeving.

Een van de mooiste fietsroutes hier is de Groene Gordel Brugge, een 53 km lange route, die je prima kan afleggen in twee dagen. Vanaf Brugge cirkelt deze route in twee lusvormen door de prachtige natuur; de Groene Gordel West en de Groene Gordel Oost. Op beide etappes val je van de ene in de andere verbazing, met tal van bezienswaardigheden, waaronder diverse historische kastelen en de daarbij horende tuinen en bossen. Op de Oostelijke route fiets je door het Ryckevelde bos, om vervolgens ten noorden van Brugge, langs de Damse Vaart te rijden. De stilte is er hoorbaar en overal heerst rust. Weilanden met koeien en imposante populieren schuiven eindeloos aan je voorbij. Op de Westelijke Route word je getrakteerd met prachtige kastelen, slingerende weggetjes en een loodrecht stuk langs het kanaal.

Bekijk ook de georganiseerde fietstours in Brugge bij Baja Bikes.

5. Fietsen in de Kempen

Ook de Belgische Kempen zijn een fietsgebied bij uitstek. Net over de Nederlandse grens ligt Oud-Turnhout, waar je fietst langs rietmoerassen, heide, vennen en dennenbossen. Zuidelijker kan je fietsen langs de Nete.

Fietskaarten België

Uiteraard zijn bovenstaange gebieden slechts enkele voorbeelden, over het hele Vlaamse en Waalse gebied liggen tal van fietsroutes verspreid. Gedetailleerde fietskaarten van België zijn verkrijgbaar bij Reisboekhandel De Zwerver. Steeds meer reisorganisaties, zoals Kras, organiseren individuele fietsvakanties in Vlaanderen, bekijk onze reistips voor meer info.

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!