Ga naar content

De Kempen

Mooie plekken in België - De Kempen, dat is de Belgische regio waar ik ben opgegroeid. Waar ik kampen bouwde in de bomen en sprinkhanen verzamelde in een potje. Waar mijn liefde voor natuur ontstond, wat dus uiteindelijk geresulteerd heeft in de site waar jij je nu op bevindt. Grappig toch? Om die reden vertel ik je graag meer over de mooiste bezienswaardigheden in de Kempen en de fijnste plekjes in de natuur.

De natuur in de Kempen

De Vlaamse Kempen strekken zich uit over de provincies Antwerpen, een deel van de Belgische provincie Limburg en het meest noordelijke deel van Vlaams-Brabant. De Kempen gaan verder over de grens met Nederland en reiken tot de Groote Peel.

Hét landschapskenmerk van de Kempen is de zanderige bodem, wat er tot einde 19de eeuw voor zorgde dat de regio vooral bestond uit bossen, vennen, heide en veengebied. Helaas heeft veel Kempense natuur moeten wijken voor lintbebouwing en landbouw, maar de afgelopen decennia zien we steeds meer initiatieven ontstaan om de natuur weer te beschermen. Op sommige plekken zijn duinen ontstaan in het landschap, zoals het Gruitroderbos in Opglabbeek en de Lommelse Sahara. 

Natuur Kempen
Deel op Pinterest

Mooiste plekken in de Kempen

Er is altijd wat te beleven in de Kempen. De inwoners zijn gezellige, sociale mensen en houden van bijeenkomsten. Evenementen vinden het hele jaar door plaats, want er valt altijd wel wat te vieren voor een Kempenaar. Van concerten en festivals tot braderij of kermis. Maar ook rustzoekers vinden genoeg plekjes om de zinnen even op iets anders te zetten. Een overzicht van mooie plekjes in de natuur:

1. Nationaal Park Hoge Kempen

In het Limburgse deel van de Kempen ligt het enige nationale park van België. Het Kempens Plateau of "Hoge Kempen" is een soort afzetting uit de IJstijd en vormt een groot hoogteverschil met de hiernaast gelegen Maasvallei. Tussen Opoeteren en Gellik zijn deze hoogteverschillen gemiddeld 45 meter, wat toch wel bijzonder is in het overwegend vlakke landschap van Vlaanderen. 

Het nationaal park Hoge Kempen is overkoepelend voor diverse beschermde natuurgebieden en Natura 2000-gebieden. Zo behoren onder meer het Bergerven, het Gruitroderbos en -heide, de Klaverberg, het Mechelse Bos en Heide tot het natuurpark. Het hoofdbezoekerscentrum is Connecterra, gevestigd in Eisden bij de oude Steenkoolmijn. Het maakt onderdeel uit van het recreatiegebied Terhills. Vanaf het bezoekerscentrum kan je wandelen over vier bewegwijzerde routes, variërend in lengte van 1,4 km tot 10,9 km. Fietsen mag niet, maar er is een klein parcours voor mountainbikers.

2. Grote Netewoud bij Meerhout

In de 17de eeuwse watermolen in Meerhout bevindt zich het bezoekerscentrum van het Grote Netewoud. Dit "woud" is eigenlijk een reeks van aaneengesloten natuurgebieden langs de Grote Nete rivier. Het Bels Broek, Griesbroek, de Vennen en het Malesbroek zijn natuurreservaten in de plaatsen Balen, Olmen, Hulsen, Meerhout en Bel. Stuifzand, heide, vennen en gras, het is er allemaal. Maar meest bijzonder zijn de zogeheten broekbossen, een vrij uniek natuurfenomeen in Europa. 

Tips Kempen België
Deel op Pinterest

De natuur in het Grote Netewoud wordt goed beschermd, met het oog op het behoud van biodiversiteit. Dit werpt zijn vruchten af, want zo zijn er weer bevers actief en werd de zwarte ooievaar weer gespot.

Wandeltip: Natuurgebied de Kwacht, route van Kwacht naar Keyfheide (12,5 km). Vertrek en gratis wandelkaart bij het bezoekerscentrum. Er zijn in totaal 9 bewegwijzerde wandelingen, waaronder ook een meerdaagse rondwandeling van 43 km.

Voor kinderen begint er bij de watermolen een uitdagende wandelroute van 2 kilometer, het Totterpad. Bewaar je evenwicht op een boomstambrug, of val in de modder. Totteren betekent niet voor niks "vallen" in het lokale dialect!

3. Natuur bij Mol

Bij de gemeente Mol bevinden zich de Molse Meren. Vanuit het Ecocentrum de Goren vertrekken diverse wandelroutes door de natuur in dit gebied. Langs het water, langs akkers, over heide en door bossen. Het landschap is verrassend gevarieerd. Trekpleister hier is het Zilvermeer, een fantastisch zwemmeer met strand. 

Zilvermeer Mol
© Naturescanner Ellen
Deel op Pinterest

Extra leuk: de wandeling van het jaar 2023 in provincie Antwerpen is Molse Meren – Schansheide geworden! Deze moet je zeker eens gelopen hebben. Het startpunt bevindt zich bij het Zilvermeer vanwaar je op pad gaat langs de vele meren en kanalen rond Mol. Je steekt meerdere keren het water over, geniet van panoramische uitzichten en wandelt over de heide. De route is 9,5 km lang en gemarkeerd met rood-witte borden. Ontdek zelf waarom de route Molse Meren - Schansheide de publieksfavoriet is!

4. Natuur bij Olen

Tussen de Kleine Nete, de Kempense Heuvelrug en het Langendonk natuurgebied ligt een pareltje. Het Olens Broek is een natuurgebied dat de afgelopen decennia goed herstel heeft doorgemaakt en waar vandaag de dag weer vele wilde planten en dieren voorkomen. Vanaf de Roerdompstraat 2 in Olen voert een 7 kilometer lange wandeling door het gebied.

5. Natuur bij Kalmthout

Een prachtig grensoverschrijdend heidegebied in de buurt van Kalmthout. Het hele jaar door kan je hier wandelen in een mooi en vooral stil heidegebied. Eind augustus kleurt de heide prachtig paars. Lees meer over de Kalmthoutse Heide.

Natuur Kalmthout
Deel op Pinterest

6. Natuur bij Ravels

Een aanradertje vlakbij de Nederlandse grens. Een van onze favoriete hikes in de Kempen is de 10 km lange Bruggeskeswandeling, die aanvangt bij het Boshuis, op de Jachtweg 27 in Ravels. Wandel over de bruggetjes door de prachtige natuur bij dit dorp. Naald- en loofbossen wisselen elkaar af, en soms zal je ook drassige gebieden moeten oversteken. Goede laarzen of hoge wandelschoenen zijn dus wel aanbevolen.

7. Natuur rond Turnhout

Enkele van de mooiste gebieden in de Kempen bevinden zich bij Turnhout: het Turnhouts Vennengebied en Landschap de Liereman

Natuur rond Turnhout
Ivan Dalen
Deel op Pinterest

Langs de A21 is het recreatiedomein de Lilse Bergen een leuke plek om te kamperen, te zwemmen in de zwemvijver en te spelen of te luieren op het strand.

8. Natuur bij Kasterlee

Kasterlee is niet alleen een mooi dorp om te zien, er is ook van alle te zien en te doen. Het recreatiegebied Kabouterberg, in de glooiende duinen van natuurdomein De Hoge Mouw, is een trekpleister voor jong en oud. In natuurdomein De Hoge Rielen kom je heerlijk tot rust. Ook attractiepark Bobbejaanland ligt in deze omgeving en dat maakt het interessant voor gezinnen om natuur en plezier te combineren tijdens een vakantie in eigen land of een weekendje weg in de Kempen.

Sportieve natuurliefhebbers kunnen hier naar hartenlust genieten op een uitgestrekt netwerk aan wandelroutes, fietspaden, mountainbiketrails en ruiterpaden. Ook kajakken en kanoën is hier mogelijk.
Vertrekpunten voor MTB routes: Sportcentrum Duineneind 15, 2460 Kasterlee

Er zijn 9 hotels in Kasterlee, deze zijn allemaal te boeken via Booking.com. Daarnaast nog een aantal natuurhuisjes en campings.

9. Natuur bij Westerlo - Herselt

Landschapspark de Merode bevindt zich op het grenspunt van drie provincies. Hier bevindt zich een van de grootste groengebieden van de Kempen. In de bossen leven vossen, reeën en tal van andere kleine dieren. Naast natuur liggen hier ook abdijen en kastelen die een bezoek waard zijn. In het bos zijn erg leuke routes met spellen uitgezet voor kinderen. Kruip op een reuze houten stoel, los raadsels op of spring door bakken met allerlei natuurlijke materialen.
Vertrekpunt: Mie Maan - Diestsebaan 28, 2230 Herselt.

Natuur Kempen
© Naturescanner
Deel op Pinterest

10. Natuur bij Heist-op-den-Berg

Ik ben opgegroeid in Heist-op-den-Berg. Het wandelbos de Averegten was als mijn achtertuin; mijn moeder kan de keren niet tellen dat ik vol modder thuis kwam uit het bos. Nog steeds als ik bij mijn familie op bezoek ga, ga ik graag even wandelen. Het bos is inmiddels beter aangelegd. Voor kinderen is er de super gave natuurspeelplaats Hobbeldonk. Met natuurlijke materialen, zoals takken, water en vruchten kunnen ze de leukste spellen bedenken. Ook de nieuwe speeltuin bij Het Boshuisje is bijzonder leuk voor de kleinsten.

Boven op "de Berg" van Heist is er ook nog het Bergbos. Een fijn bos om verkoeling te zoeken op warme dagen. Midden in het loofbos staat een water- en uitkijktoren, die met 138 trappen kan beklommen worden, om vervolgens te genieten van een prachtig panorama.

Leuk om te weten als je een weekend weg wil. Elke zondagochtend is er een grote rommelmarkt (voddemet) in Heist, waar je naast oude spulletjes ook diverse eetkraampjes vindt.

11. Natuur bij Lier

Een van de pareltjes van de Kempen is het stadje Lier, verrassend mooi, gezellig en groen. Struin langs middeleeuwse gevels en verken het prachtige Begijnhof. Het bekende monument van de stad is de Zimmertoren, maar ook het Gotische Belfort kan bezocht worden. Ook de "Bon vivant" kan in diverse restaurants terecht in Lier, voor lekkere streekgerechten of een Belgische Moules Frites. Tip: probeer ook eens een Liers Vlaaike.

Natuur bij Lier
Deel op Pinterest

Schrijver Felix Timmermans schreef zijn boek over de altijd optimistische Pallieter, die in Lier woonde. Hij bracht zijn dagen door langs de Nete. Treed in Pallieter's voetsporen en geniet van de mooie natuur langs de rivier tijdens een wandel- of fietstocht. Na afloop genieten op een terrasje met een streekbier, zoals Caves of de Liter van Pallieter.

Op ca. 8 km fietsen vanaf Lier ligt de Kesselse Heide, met een gevarieerd landschap van heide, bossen en vennen.

12. Natuur bij Vorselaar

Sprookjesachtig Kasteel Borrekens vormt het middelpunt van de natuur rond Vorselaar. Hoewel het kasteel zelf niet bezocht kan worden, zijn de bossen en de omgeving ook mooi om te verkennen. Nog zo'n verrassende bestemming!

Fietsen in de Kempen

Er zijn uiteraard veel fietsroutes in de hele omgeving. Een van onze favoriete fietstochten is de Pallieter tocht langs de Nete.

Kajakken in de Kempen

Tussen Retie en Grobbendonk kan je al peddelend de natuur verkennen. Er zijn 5 opstapplaatsen en de afstand bepaal je zelf. Peddel even stevig door met die roeispanen en rust uit op een leuk plekje langs de kant. Met kinderen kan je een leuke tussenstop maken bij Ark van Noë in Lichtaart. Hier is een kinderboerderij met speeltuin, en een terras voor volwassenen.

Het klimaat kan erg schommelen in de Kempen. Niet alleen de hoogste temperatuur werd hier gemeten in de zomer, ook de laagste temperatuur in de winter. 

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!