Ga naar content

Natuur in de Provincie Antwerpen

België natuur - Onze zuiderburen hebben tal van natuurgebieden die veel dichterbij huis zijn dan we denken. Voor een lang weekend weg of een midweek wandelen biedt België een fantastische uitkomst. Waar kan je nou fijn wandelen in de provincie Antwerpen? Mag de hond mee in de natuurgebieden in de provincie Antwerpen? Wij zetten het op een rijtje.

Mooiste plekken in de Provincie Antwerpen

Naast culturele hoogtepunten, zoals de steden Antwerpen, Lier en Mechelen, is er in de provincie veel mooie natuur te vinden. Wat zijn de mooiste gebieden om te bezoeken in de Provincie Antwerpen? We nemen je mee in een overzicht van fraaie natuurreservaten, bossen en heide. 

Bekijk leuke excursies in en bij Antwerpen.

1. De Kempen

De Kempen liggen voor het grootste deel in de Provincie Antwerpen. Een kleiner deel strekt zich uit over de Belgische Provincie Limburg en de Nederlandse Provincies Noord-Brabant en Limburg. Typerend aan dit gebied is de zanderige bodem, waardoor het tot eind 19de eeuw vooral bestond uit heide, eikenbossen en vennen. Vandaag de dag is er nog weinig over van al die natuur, maar verspreid liggen nog een aantal mooie gebieden, zoals de Kalmthoutse Heide, het Turnhouts Vennengebied, De Teut, de Lommelse Sahara en het Hageven.

2. Mechels Rivierengebied

Zoek een mooi plekje in een van de vogelkijkhutten. Spot ooievaars, slechtvalken en vele andere vogels. Wandel of fiets over de paden langs kleurrijke bloemenvelden, grazende koeien en kijk hoe de vlinders hun vleugels uitslaan in het zonnetje.

2. Landschap de Liereman

Met de kinderen op pad kan het beste in de Liereman. Het gebied is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens, en staat garant voor een hele middag speel- en ontdekplezier. De heide, bossen, zandverstuiving, bloemenweides, vennen en graslanden zorgen voor een bonte verzameling aan planten, bloemen en vogels. De natuur is een echte speeltuin in dit gebied. Honden mogen hier niet naar binnen. 

3. Turnhouts Vennengebied

Het Turnhouts Vennengebied is een belangrijk heidegebied met vennen, heide en graslanden. Het ligt tussen Turnhout, Merksplas, Ravels en Baarle-Hertog. Vanaf de uitkijktoren, gelegen tussen het Zwart Water en Hoogmoerheide, kan je een grote hoeveelheid vogels spotten. 

© Erwin Vissers||Turnhouts Vennengebied

4. Kleine Netevallei

De rivier de Kleine Nete stroomt door deze vallei vanaf zijn oorsprong op de grens tussen de provincie Antwerpen en de provincie Limburg. De rivier is erg bepalend voor de begroeiing in de omgeving en het aanzicht varieert van moeras tot broekbossen, tot zelfs kleurrijke bloemenweides. Je kunt hier heerlijk wandelen of fietsen met de hond, als deze is aangelijnd.

5. Vallei van het Merkske

Enorm toegankelijk is dit gebied in de regio Baarle-Hertog. Met de kinderwagen of rolstoel wandel je langs een kabbelend riviertje door de vallei omgeven door bloemen, vogels en het geluid van de boomkikker. Ga op eigen houtje op weg of wandel of fiets met een gids. De hond mag hier mee, mits hij aangelijnd is. 

6. Stappersven - Kalmtshoutse Heide

Het Stappersven is een van de grootste heidevennen van heel Vlaanderen. Voor wie ultieme rust zoekt tijdens de wandeling is de Kalmthoutse Heide de uitgelezen plek. Spot vogels of kijk hoe de insecten te werk gaan tussen de bloemen en geniet vooral van alle natuurgeluiden om je heen.

7. Averegten

In Heist-op-den-Berg vind je het provinciaal domein de Averegten. Mooie bossen, met veel open ruimten en prachtige plekken om te vertoeven in de natuur en te picknicken of te spelen. Brede paden voeren door het bos en bij goed weer komen mensen uit de omgeving hier graag naar toe om te wandelen of te sporten. Bij het bos zit tevens een kinderboerderij en een cafetaria met prachtige vernieuwde speel- en kruidentuin.

8. Zilvermeer in Mol

Bij Mol ligt het recreatiegebied van het Zilvermeer. Erg druk in de zomer, maar heerlijk om te wandelen in het voor- of najaar.

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!