Ga naar content

Natuur in de Provincie Antwerpen

België natuur - Onze zuiderburen hebben tal van natuurgebieden die veel dichterbij huis zijn dan we denken. Voor een lang weekend weg of een midweek wandelen biedt België een fantastische uitkomst. Waar kan je fijn wandelen in de provincie Antwerpen? Mag de hond mee in de natuurgebieden? Onze collega Cindy is zelf afkomstig uit deze regio en samen zetten we al het moois op een rijtje.

Mooiste plekken in de Provincie Antwerpen

Naast culturele hoogtepunten, zoals de steden Antwerpen, Lier en Mechelen, is er in de provincie veel mooie natuur te vinden. Wat zijn de mooiste gebieden om te bezoeken in de Provincie Antwerpen? We nemen je mee in een overzicht van fraaie natuurreservaten, bossen en heide.

1. De Kempen

De Kempen liggen voor het grootste deel in Antwerpen, een kleiner deel strekt zich uit over de Belgische Provincie Limburg en de Nederlandse Provincies Noord-Brabant en Limburg.

Typerend aan dit gebied is de zanderige bodem, waardoor het tot eind 19de eeuw vooral bestond uit heide, eikenbossen en vennen. Er is nog weinig over van vroeger, maar verspreid liggen nog een aantal mooie gebieden, zoals de Kalmthoutse Heide, het Turnhouts Vennengebied, De Teut, de Lommelse Sahara en het Hageven. 

Natuur provincie Antwerpen
Kempense geiten
Ivan Dalen
Deel op Pinterest

2. Mechels Rivierengebied

Zoek een mooi plekje in een van de vogelkijkhutten. Spot ooievaars, slechtvalken en vele andere vogels. Wandel of fiets over de paden langs kleurrijke bloemenvelden, grazende koeien en kijk hoe de vlinders hun vleugels uitslaan in het zonnetje.

Ook binnen de stad Mechelen hebben we een leuke tip: het Dijlepad. Je maakt in het centrum een ontspannen wandeling langs de rivier de Dijle. Geniet van een stukje rust in de stad en bewonder de watervogels. Vooral het drijvende pad tussen Haverwerf en de Kruidtuin is erg mooi en je kan daarna gelijk even blijven hangen in de Kruidtuin, het grootste stadspark van Mechelen. Ook tof: een suptochtje maken door het centrum. 

3. Zilvermeer in Mol

Bij Mol ligt het recreatiegebied van het Zilvermeer. Erg druk in de zomer, maar heerlijk om te wandelen in het voor- of najaar. En met kinderen is het hier heel leuk vertoeven.

Tips provincie Antwerpen
© Ivan Dalen
Deel op Pinterest

Bij Resort Zilverstrand is alles aanwezig om te genieten van een vakantie bij het water of in de natuur. Een natuurbad, speeltuin, zwembaden, fietsverhuur.

4. Turnhouts Vennengebied

Het Turnhouts Vennengebied is een belangrijk heidegebied met vennen, heide en graslanden. Het ligt tussen Turnhout, Merksplas, Ravels en Baarle-Hertog. Vanaf uitkijktoren het Bels Lijntje, gelegen tussen het Zwart Water en Hoogmoerheide, kan je een grote hoeveelheid vogels spotten. De 12,5 meter hoge toren is opgebouwd uit cederhout en eik. Het Turnhouts Vennengebied staat met name bekend om de grutto, die zich hier vaak laat zien.

Natuurgebieden Antwerpen
© Erwin Vissers
Deel op Pinterest

5. Landschap de Liereman

Met de kinderen op pad is ook erg leuk in de Liereman, een natuurgebied bij Oud-Turnhout en Arendonk. Het gebied is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens, en staat garant voor een hele middag speel- en ontdekplezier. De natuur is een echte speeltuin in dit gebied. Speciaal voor kids van 4-6 jaar is er een tocht uitgezet in het bos van Bo. In het bezoekerscentrum kan je meer informatie krijgen.

Maar het is er ook heerlijk stil voor rustzoekers. De heide, bossen, zandverstuiving, bloemenweides, vennen en graslanden zorgen voor een bonte verzameling aan planten, bloemen en vogels. Met name trekvogels houden hier vaak halt op hun tocht en vanuit de vogelobservatiehut worden soms zeldzame gasten gezien. Honden mogen hier niet naar binnen. 
Bezoekerscentrum
: Schuurhovenberg 43 -  Oud-Turnhout.

Liereman
Liereman
© Ivan Dalen
Deel op Pinterest

6. Eksterheide

Aan de westkant van het plaatsje Beerse ligt de Eksterheide. Zoals de naam al doet vermoeden komen hier veel eksters voor, maar ook veel andere vogelsoorten, zoals haviken. Drie wandelpaden voeren door het natuurgebied. Vanuit 3 vogelobservatiehutjes kan je de vogels gadeslaan en fotograferen. In het gebied werden ook Galloways, konikpaarden en schapen uitgezet. 

7. Kleine Netevallei

De rivier de Kleine Nete stroomt door deze vallei vanaf zijn oorsprong op de grens tussen de provincie Antwerpen en de provincie Limburg. De rivier is erg bepalend voor de begroeiing in de omgeving en het aanzicht varieert van moeras tot broekbossen, tot zelfs kleurrijke bloemenweides. Je kunt hier heerlijk wandelen of fietsen met de hond, als deze is aangelijnd.

8. Vallei van het Merkske

Enorm toegankelijk is dit gebied in de regio Baarle-Hertog. Wandel langs een kabbelend riviertje door de vallei omgeven door bloemen, vogels en het geluid van de boomkikker. Ga op eigen houtje op weg of wandel of fiets met een gids. De hond mag hier mee, mits hij aangelijnd is. 

9. Stappersven - Kalmtshoutse Heide

Het Stappersven is een van de grootste heidevennen van heel Vlaanderen. Voor wie ultieme rust zoekt tijdens de wandeling is de Kalmthoutse Heide de uitgelezen plek. Spot vogels of kijk hoe de insecten te werk gaan tussen de bloemen en geniet vooral van alle natuurgeluiden om je heen. 

Wandeling op de Heide
© Naturescanner Steven
Deel op Pinterest

10. Averegten

In Heist-op-den-Berg vind je het provinciaal domein de Averegten. Mooie bossen, met veel open ruimten en prachtige plekken om te vertoeven in de natuur en te picknicken of te spelen. Brede paden voeren door het bos en bij goed weer komen mensen uit de omgeving hier graag naar toe om te wandelen of te sporten. Bij het bos zit tevens een kinderboerderij en een cafetaria met prachtige vernieuwde speel- en kruidentuin.

Wandelen en fietsen in de Provincie Antwerpen

Er zijn zoveel mooie plekjes in Antwerpen. Dus trek er op uit, de natuur in! De wandelschoenen aan, het zadel op. Laat je verbazen over de prachtige landschappen dicht bij huis. 

Wist je dat er ieder jaar een wandeling van het jaar wordt gekozen in de provincie? Dit is een initiatief van het toeristenbureau van provincie Antwerpen en het publiek beslist. Dit jaar is het de route Molse Meren - Schansheide, 9,5 km lang door de natuur rond Mol met zijn schitterende meren, kanalen en heide. Een must do! Vorige winnaars waren o.a. Scherpenbergen-De Hutten in Natuurpark Grote Netewoud (2022) en Natuurpad Lovenhoek (2018). Leuke inspiratie voor een wandelreis in Antwerpen!

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!