Ga naar content

Provincie Antwerpen

België natuur - Onze zuiderburen hebben tal van natuurgebieden die veel dichterbij huis zijn dan we denken. Voor een lang weekend weg of een midweekje wandelen biedt België een fantastische uitkomst. Waar kan je nou fijn wandelen in de provincie Antwerpen? Mag de hond mee in de natuurgebieden in de provincie Antwerpen? Wij zetten het op een rijtje.

1. Mechels Rivierengebied

Zoek een mooi plekje in een van de vogelkijkhutten. Spot ooievaars, slechtvalken en vele andere vogels. Wandel of fiets over de paden langs kleurrijke bloemenvelden, grazende koeien en kijk hoe de vlinders hun vleugels uitslaan in het zonnetje.

2. Landschap de Liereman

Met de kinderen op pad kan het beste in de Liereman. Het gebied is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens, en staat garant voor een hele middag speel- en ontdekplezier. De heide, bossen, zandverstuiving, bloemenweides, vennen en graslanden zorgen voor een bonte verzameling aan planten, bloemen en vogels. De natuur is een echte speeltuin in dit gebied. Honden mogen hier niet naar binnen. 

3. Kleine Netevallei

De rivier Kleine Nete stroomt door deze vallei vanaf zijn oorsprong op de grens tussen de provincie Antwerpen en de provincie Limburg. De rivier is erg bepalend voor de begroeiing in de omgeving en het aanzicht varieert van moeras tot broekbossen, tot zelfs kleurrijke bloemenweides. Je kunt hier heerlijk wandelen of fietsen met de hond, als deze is aangelijnd.

4. Vallei van het Merkske

Enorm toegankelijk is dit gebied in de regio Baarle-Hertog. Met de kinderwagen of rolstoel wandel je langs een kabbelend riviertje door de vallei omgeven door bloemen, vogels en het geluid van de boomkikker. Ga op eigen houtje op weg of wandel of fiets met een gids. De hond mag hier mee, mits hij aangelijnd is. 

5. Stappersven - Kalmtshoutse Heide

Het Stappersven is een van de grootste heidevennen van heel Vlaanderen. Voor wie ultieme rust zoekt tijdens de wandeling is de Kalmthoutse Heide de uitgelezen plek. Spot vogels of kijk hoe de insecten te werk gaan tussen de bloemen en geniet vooral van alle natuurgeluiden om je heen.

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Feedback geven