Ga naar content

Provincie Limburg

België natuur - Naast onze eigen provincie Zuid-Limburg, is ook de Belgische provincie Limburg een natuurparadijs. Bij Eindhoven de grens over en je bent er al. Wat zijn mooie gebieden om te wandelen in Belgisch-Limburg? En waar kan je met de kinderen op pad in de provincie Limburg? Wij maakten een top zes van de mooiste natuurgebieden van Limburg.

Mooiste plekken in de Provincie Limburg

Wat zijn de mooiste plekken in Belgisch Limburg? Voor cultuurliefhebbers zijn er tal van mooie bezienswaardigheden en monumenten, zoals het oude Tongeren, het Openluchtmuseum van Bokrijk, shoppingstad Hasselt en de abdijen van Herkenrode en Sint-Truiden. Op gebied van natuur kan je met name terecht in het Nationaal Park Hoge Kempen. Voor actief toerisme staat Limburg bekend als een fietswalhalla. Het netwerk aan fietspaden behoort tot de beste van België. Tot slot kenmerkt de provincie zich door de vruchtbare akkers en vele boomgaarden met fruitbomen van Haspengouw.

1. Lommelse Sahara

In het noordwesten van de Provincie Limburg, tegen de grens met de Provincie Antwerpen en Nederland ligt de Lommelse Sahara, een zand- en duinlandschap, wat bij bosgebied Bosland hoort. Voor velen is dit een van de mooiste natuurplekken in Vlaanderen. In het midden van het natuurgebied ligt een meer, omringd door naaldbossen. Het door zandwinning ontstane landschap is vandaag de dag een mooie gebied om te wandelen en te fietsen. Vogelaars komen hier om de vele watervogels en verwilderde zwarte zwanen te observeren. Er is ook een speelbos voor kinderen en een 30 meter hoge uitkijktoren. 

© Erwin Vissers||Lommelse Sahara

2. Vallei van de Zwarte Beek

Deze prachtige vallei met kleurrijke bloemenweides en kabbelende beekjes biedt uren puur genieten in de natuur. Bij het water vind je veel vogels zoals de wulp, porseleinhoen en de kievit op zoek naar een lekker vers visje. In het drassige landschap vind je ook de watersnip, die door zijn mekkerende staartgeluid ook wel hemelgeit wordt genoemd. De moerassige leefomgeving van deze vogels staat lijnrecht tegenover de droge heide en zandverstuivingen, waar op kevers wordt gejaagd door de tapuit en de leeuwerik. De kinderen vermaken zich op een speciaal zintuigenpad en in de plonsvijver. 

3. Schulensmeer en Schulensbroek

Of dit gebied bereikbaar is tijdens je bezoek aan de omgeving, is nog maar de vraag! Bij zware regenval overstroomt Schulensbroek nog al eens, en vormt dan één groot Schulensmeer. Door al deze overstromingen, is het broek enorm vruchtbaar. Deze samenstelling van landschappen is door vogels zeer geliefd, er zijn hier dan ook wel meer dan 250 soorten vogels te zien. Vanuit verschillende kijkhutten kun je de lucht afspeuren naar vogels met een telescoop. Welke kan jij afvinken? De bruine kiekendief, zilverreiger, of toch de visarend? In het bezoekerscentrum vertellen ze je graag meer over de verschillende vogels, en voor de kinderen zijn er verschillende interactieve speurtochten voor jullie tijd in het gebied. 

4. Domein Kiewit

Wandelen en fietsen door het drassige moerasgebied over houten plankenpaden en vlonders. In Domein Kiewit, ook wel De Weijers, kun je de poeltjes en vennen bijna niet tellen. De verschillende wandel- en fietsroutes leiden je langs de mooiste plekjes van het bos. Voor kinderen zijn er avonturiersroutes en er is zelfs een kinderboerderij en een vlindertuin. Voor een natuurlijke manier van bosbeheer, worden hier galloway runderen ingezet om te grazen. Bomen die hier veelal groeien zijn lindes en beuken, en misschien wel de oudste eik van Limburg, wel 350 jaar!

© François Vanbauwel||

5. De Maten

Net als in de andere natuurgebieden is de vogelliefhebber hier erg op zijn plek. In de weides van de Maten vind je de rietgors, de bedreigde roerdomp en de karekiet. Ook de ijselijke krijs van de waterral kan hier gehoord worden. In combinatie met ochtendnevel, wordt de legende van de witte wieven heel realistisch. Ook hier worden galloway runderen ingezet om te grazen. Langs de oevers van de plassen zul je verschillende amfibieën tegenkomen, alsook de boomklever. Dit gebied is erg kwetsbaar, honden mogen hier dan ook niet naar binnen. 

6. Munsterbos

Moerassen, beekjes, weiland en bos, dat ga je vinden in Munsterbos. Het landschap is enorm fotogeniek en wordt op verschillende plaatsen gesierd met schattige kapelletjes. De begroeiing is vooral paarse heide en vlakke weides gevuld met tal van kleurrijke bloemen. In dit natuurgebied leeft de bedreigde roerdomp en de wouwaap. Met heel veel geluk spot je in dit waterrijke gebied zelfs bevers!

6. Hageven - De Plateaux

Dit gebied op de grens met Nederland is grenzeloos. Het is toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen en ook de hond mag mee. De stuifduinen die het gebied rijk is, zijn begroeid met grassoorten die ervoor zorgen dat de duinen solide zijn geworden in de afgelopen jaren. Die graslanden vormen een uitstekende woonplaats voor libellen, vlinders en andere insecten zoals graafwespen en zandloopkevers. De duinen worden hier en daar afgewisseld door vennen met hoogveenontwikkeling aan het oppervlak. In het voorjaar kleuren de bloemenweides paars en wit van de orchideeën, in de herfst kleuren de bossen naar prachtige herfsttinten.

7. De Voerstreek

Het gebied rond Voeren staat bekend om de mooie bossen en vruchtbare valleien. Bekijk ons overzicht van wandelroutes en mooie plekken in de Voerstreek.

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Feedback geven