Ga naar content

Provincie Limburg in België

België natuur - Naast de Nederlandse provincie Zuid-Limburg, is ook de Belgische provincie Limburg een mooie omgeving met veel natuur. Er is van alles te ontdekken tijdens een weekje of weekend weg. Bij Eindhoven de grens over en je bent er al. Wat zijn mooie gebieden om te wandelen in Belgisch Limburg? En waar kan je met de kinderen op pad in deze provincie? Wij maakten een top zes van de mooiste natuurgebieden van Limburg.

Mooiste plekken in de Provincie Limburg

Wat zijn de mooie plekjes in Belgisch Limburg? Voor cultuurliefhebbers zijn er tal van historische bezienswaardigheden en monumenten, zoals het oude Tongeren, het Openluchtmuseum van Bokrijk, shoppingstad Hasselt en de abdijen van Herkenrode en Sint-Truiden.

Op gebied van natuur kan je met name terecht in het Nationaal Park Hoge Kempen. Voor actief toerisme staat Limburg bekend als een fietswalhalla; het netwerk aan fietspaden behoort tot de beste van België. Tot slot kenmerkt de provincie zich door de vruchtbare akkers en vele boomgaarden met fruitbomen van Haspengouw.

Een overzicht van 10 plekken in Belgisch Limburg die je gezien moet hebben!

1. Nationaal Park Hoge Kempen - Kempens Plateau

Tegen de grens met Nederland ligt het Kempens Plateau, de Hoge Kempen. Wat dit gebied zo bijzonder maakt, is dat het het enige nationale park van Vlaanderen is! In 2006 werd het officieel geopend, in de jaren daarna werden nog diverse gebieden toegevoegd aan het Kempens Plateau. Het omvat uitgestrekte bossen en beschermde natuurgebieden, waaronder de Mechelse Heide, de Vallei van de Ziepbeek, het Ven onder de Berg, de Klaverberg, de Neerharer Heide, de Duinengordel, Bergerven en het Munsterbos.

De natuur op het Kempens Plateau bestaat vooral uit heide en naaldbossen. Er zijn weliswaar ook loofbossen, vijvers en andere landschapskenmerken te vinden.

Thema ingangen Hoge Kempen
Het natuurgebied biedt tal van mogelijkheden om actief de natuur in te trekken. Vanaf verschillende dorpen zijn toegangspoorten met een verschillend thema. De hoofdingang, Connecterra, bevindt zich op de grens tussen Maasmechelen en Dilsen-Stokkem. De ingang Kattevennen in Genk bevindt zich bij de Cosmodrome met sterrenwacht en heeft de macrokosmos als thema. In Maasmechelen ligt de entree bij de Mechelse Heide, met als thema wandelen. In Lanaken ligt bij het Pietersheim kasteel. Het thema hier is geschiedenis. In Zutendaal is het thema van toegangspoort Lieteberg de wereld van de insecten, met een bijencentrum. Tot slot is er Station As, bij een voormalige steenkooltoren. Het thema is hier de industriële geschiedenis.


Vanaf iedere ingang zijn er veel mogelijkheden om te wandelen en fietsen, maar ook paardrijden en natuurtochten met ranger voor kinderen. Vanaf de 6 toegangspoorten voeren 40 rondwandelingen tussen 3 en 14 km door het park. Een fietsknooppuntennetwerk verbindt tal van fietsroutes met elkaar.  Lees meer over de Kempen.

2. Lommelse Sahara

In het noordwesten van de provincie, tegen de grens met de Provincie Antwerpen en Nederland ligt de Lommelse Sahara, een zand- en duinlandschap, wat bij het Bosland hoort. Het Bosland, is zoals de naam het al aangeeft, een zeer bosrijk gebied, met tal van naald- en loofbossen. 

Voor velen is dit een van de mooiste natuurplekken in Vlaanderen. In het midden van het natuurgebied ligt een meer, omringd door naaldbossen. Het door zandwinning ontstane landschap is vandaag de dag een mooi gebied om te wandelen en te fietsen. Vogelaars komen hier om watervogels en verwilderde zwarte zwanen te observeren. Er is ook een speelbos voor kinderen en een 30 meter hoge uitkijktoren. 
Uitvalsbasis
: Lommel.
Kijk voor hotels bij Booking.com of verblijf met kinderen in CenterParcs Vossemeren.

© Erwin Vissers||Lommelse Sahara

3. Haspengouw, de fruitstreek van België

De glooiende, vruchtbare gronden in het zuiden van de Provincie Limburg staan bekend als de fruitstreek van Vlaanderen. De beste periode om Haspengouw te ontdekken is het voorjaar, als de fruitbomen in bloei staan. Het landschap kleurt dan prachtig wit en roze door de vele bloesems. Meestal de bloesemperiode ergens in de maand april. Ook vind je in deze regio de meest noordelijke wijngaarden van België. Zo kan je een bezoek brengen aan wijndomein het Heuvelswijnhuisje of Cuvelier.

Combineer je tripje in de natuur met een aantal van de culturele bezienswaardigheden in de regio. Tongeren is een prachtige historische stad, maar ook Borgloon, Bilzen en Sint-Truiden zijn een bezoekje waard.

Haspengouw is de Betuwe van Vlaanderen

4. Vallei van de Zwarte Beek

Deze prachtige vallei met kleurrijke bloemenweides en kabbelende beekjes biedt uren plezier in de natuur. Bij het water vind je veel vogels zoals de wulp, porseleinhoen en de kievit op zoek naar een lekker visje. In het drassige landschap vind je ook de watersnip, die door zijn mekkerende staartgeluid ook wel hemelgeit wordt genoemd. De moerassige leefomgeving van deze vogels staat lijnrecht tegenover de droge heide en zandverstuivingen, waar op kevers wordt gejaagd door de tapuit en leeuwerik. De kinderen vermaken zich op een speciaal zintuigenpad en in de plonsvijver. 

5. Schulensmeer en Schulensbroek

Of dit gebied bereikbaar is tijdens je bezoek aan de omgeving, is de vraag! Bij zware regenval overstroomt Schulensbroek nog al eens, en vormt dan één groot Schulensmeer. Door al deze overstromingen, is het broek enorm vruchtbaar. Deze samenstelling van landschappen is door vogels zeer geliefd, er zijn hier dan ook wel meer dan 250 soorten te zien. Vanuit verschillende kijkhutten kun je de lucht afspeuren met een telescoop. Welke kan jij afvinken? De bruine kiekendief, zilverreiger, of toch de visarend? In het bezoekerscentrum vertellen ze je graag meer over de verschillende vogelsoorten, en voor de kinderen zijn er verschillende interactieve speurtochten in het gebied. 

6. Domein Kiewit

Wandelen en fietsen door het drassige moerasgebied over houten plankenpaden en vlonders. In Domein Kiewit, ook wel De Weijers, kun je de poeltjes en vennen bijna niet tellen. De verschillende wandel- en fietsroutes leiden je langs de mooiste plekjes van het bos. Voor kinderen zijn er avonturiersroutes en er is zelfs een kinderboerderij en een vlindertuin. Voor een natuurlijke manier van bosbeheer, worden hier galloway runderen ingezet om te grazen. Bomen die hier veelal groeien zijn lindes en beuken, en misschien wel de oudste eik van Limburg, wel 350 jaar!

© François Vanbauwel||

7. De Maten

Net als in de andere natuurgebieden is de vogelliefhebber hier erg op zijn plek. In de weides van de Maten vind je de rietgors, de bedreigde roerdomp en de karekiet. Ook de ijselijke krijs van de waterral kan hier gehoord worden. In combinatie met ochtendnevel, wordt de legende van de witte wieven heel realistisch. Ook hier worden galloway runderen ingezet om te grazen. Langs de oevers van de plassen zul je verschillende amfibieën tegenkomen, alsook de boomklever. Dit gebied is erg kwetsbaar, honden mogen hier dan ook niet naar binnen. 

8. Munsterbos

Moerassen, beekjes, weiland en bos, dat ga je vinden in Munsterbos. Het landschap is enorm fotogeniek en wordt op verschillende plaatsen gesierd met schattige kapelletjes. De begroeiing is vooral paarse heide en vlakke weides gevuld met tal van kleurrijke bloemen. In dit natuurgebied leeft de bedreigde roerdomp en de wouwaap. Met heel veel geluk spot je in dit waterrijke gebied zelfs bevers!

9. Hageven - De Plateaux

Dit gebied op de grens met Nederland is grenzeloos. Het is toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen en ook de hond mag mee. De stuifduinen die het gebied rijk is, zijn begroeid met grassoorten die ervoor zorgen dat de duinen solide zijn geworden in de afgelopen jaren. Die graslanden vormen een uitstekende woonplaats voor libellen, vlinders en andere insecten zoals graafwespen en zandloopkevers. De duinen worden hier en daar afgewisseld door vennen met hoogveenontwikkeling aan het oppervlak. In het voorjaar kleuren de bloemenweides paars en wit van de orchideeën, in de herfst kleuren de bossen naar prachtige herfsttinten.

10. De Voerstreek

Het gebied rond Voeren staat bekend om de mooie bossen en vruchtbare valleien. Bekijk ons overzicht van wandelroutes en mooie plekken in de Voerstreek.

Subtropische zwembaden in Limburg

Ga je met de kinderen op vakantie in Limburg? Dan is een subtropisch zwembad altijd een succes!

Oostappen Vakantiepark Hengelhoef is een aanrader. Het in Houthalen-Helchteren gesitueerde vakantiepark heeft een subtropisch zwembad en biedt tal van buitenactiviteiten, zodat je met het hele gezin kunt genieten van de natuur bij Hasselt. In het overdekte zwembad zijn de vele glijbanen en zwembaden ontzettend leuk, en dan vooral de bekende wildwaterbaan.

Centerparcs de Vossemeren is een vakantiepark bij twee meren en heeft daarnaast een subtropisch overdekt zwembad Aquamundo. Combineer een weekend in de natuur met enkele uren in het park en iedereen heeft het naar de zin!

Afbeelding van Anne Bosveld
Geschreven door
Anne Bosveld
Voor iedere subscriber doneren wij jaarlijks aan een natuurproject!