Ga naar content

Haspengouw

Een van de mooiste streken van België strekt zich uit over verschillende provincies, maar ligt grofweg in het zuidoostelijke deel van Vlaanderen. Haspengouw staat bekend als dé fruitstreek van België. Het glooiende landschap en de vruchtbare grond zorgen voor intensieve fruitteelt en zelfs wijnbouw. Sinds oktober 2023 mag de streek zelfs de titel Landschapspark Hart van Haspengouw dragen vanwege de unieke combinatie van erfgoed en natuur. Dat belooft wat!

Mooiste plekken Haspengouw

Hoe is de natuur en wat is er te doen in Haspengouw? De regio wordt ingedeeld in Droog- en Vochtig-Haspengouw, waarbij het droge deel vooral uit akkergebieden bestaat, bekend om tarwe en suikerbietteelt. Het natte deel kenmerkt zich door fruitteelt en wijnbouw. Vochtig-Haspengouw grenst aan de Kempen. Naast bloesems en fruit, is het gebied bedeelt met een rijke historie. Dat is vooral terug te zien in enkele prachtige steden, zoals Sint-Truiden en Tongeren. Hieronder alvast onze tips voor mooie plekjes om te zien tijdens een weekendje of vakantie in deze omgeving!

1. Bloesems in Haspengouw

Vanaf april toveren de fruitgaarden in Vochtig-Haspengouw zich om tot een bloemenzee. Fietsers en wandelaars uit alle uithoeken van het land komen naar de regio om hier te genieten. In die periode vinden ook tal van Bloesemfeesten plaats. Later in het jaar worden de bloesems vruchten en kan je hier heerlijk vers fruit van de boom plukken. 

Deel op Pinterest

2. Wijnbouw

Naast fruitteelt vind je hier ook wijnteelt. Het glooiende landschap is er geschikt voor en er zijn diverse erkende wijndomeinen.
Wijnkasteel Genoelselderen in Riemst is het grootste wijndomein van België en heeft een prachtig wijnterras met fraai zicht op tuin en vijver. Naast wijn, kan je hier ook andere drankjes nuttigen. Het kasteel doet ons een beetje denken aan de wijnboerderijen bij Stellenbosch in Zuid-Afrika. Bekijk ook Wijndomein de Groote Mot en de Clee, Domein Hoenshof en Domein Clos d'Opleeuw, het Heuvelswijnhuisje in Kerniel en Wijndomein Cuvelier.

3. Mooie plaatsen in Landschapspark Haspengouw

Van oudsher was het vruchtbare Haspengouw al een relatief druk bevolkt gebied, ook de Romeinen vestigden zich hier. Er zijn dus veel historische dorpen en interessante plekken om te bezoeken.

- Tongeren

Bekendste bezienswaardigheid is het standbeeld van Ambiorix in Tongeren, een Belgische held en verzetsstrijder tegen Julius Caesar. In Tongeren zijn tevens het Gallo-Romeins Museum, het Teseum en de zondagse antiekmarkt zeer de moeite waard.

Deel op Pinterest

- Borgloon

Een van de meest toeristische trekpleisters in Haspengouw is Borgloon. Naast haar historische centrum, staat het plaatsje ook bekend om haar kunstproject PIT, Kunst in de Open Ruimte. Wellicht heb je de foto van de doorkijkkerk wel eens zien voorbijkomen? De Belgische architecten Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh hebben de kerk met constructieplaten zo gebouwd, dat je het landschap er altijd doorheen kan zien.

Andere bezienswaardigheden in Borgloon zijn "Memento", een witte, ronde sculptuur die uitnodigt om tot bezinning te komen, een ronde houten constructie bij het klooster, de Tranendreef, met 4 druppelvormige tenten waar je in kunt overnachten, meubilair gemaakt van fruitkisten en een zwevende kapel in Helshoven. Vanaf het uitzichtpunt Bollenberg kan je een sculptuur zien waarbij je slechts uit één invalshoek het woord "Twijfelgrens" kunt lezen. 

© Valerie van Hauwaert
Deel op Pinterest

Naast kunststadje, is Borgloon ook bakermat van de Stroop. De inwoners werden vroeger gekscherend "strooplekkers" genoemd.

- Sint-Truiden

Cultureel gezien is ook Sint-Truiden een plek om niet te missen tijdens je verblijf in Haspengouw; er zijn maar liefst 250 beschermde monumenten! Naast de middeleeuwse stad ligt de Fruitvallei, waar je nog hoogstamboomgaarden vindt, die hier beschermd zijn.

De abdijtoren domineert de stad en biedt een fraai uitzicht op andere bezienswaardigheden, zoals het stadhuis met Belfort en de Hallen, gebouwd in 1366, de Lievenvrouwenkerk en het Begijnhof van Sint Agnes. Bij het Toeristenbureau kan je een wandelkaart kopen voor de Trudomonumentenwandeling langs alle hoogtepunten van Sint-Truiden.

Historische gebouwen
Deel op Pinterest

4. Kastelen en landerijen

Verspreid over het gebied liggen tal van mooie gebouwen om te bezichtigen. Het bekendste kasteel is dat van Landcommanderij Alden Biesen, maar er is nog veel meer te ontdekken. Tijdens een fietstocht langs cultureel erfgoed zie je niet alleen de mooie natuur in Haspengouw, maar ook de bekende historische bezienswaardigheden. Het hart van het kastelenlandschap is de stad Bilzen, waar bovengenoemd kasteel zich bevindt. 

Er zijn ook veel mooie dorpen in Haspengouw. Typerend voor de regio zijn de carréboerderijen, die in een vierkant om het erf heen gebouwd werden.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Cindy Theunissen
Geschreven door
Cindy Theunissen
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!