Ga naar content

Hageland

Natuur in België - In het Hageland, de wandelprovincie van Vlaanderen, wacht achter elke hoek een nieuw avontuur. Een pracht van een wandeling, een fijne fietstocht of een gezellige stad. Laat je verrassen en trek eropuit in Vlaams-Brabant, dat ook nog eens lekker dichtbij is.

Wandelen en fietsen in het Hageland

De ideale manier om van het natuurschoon in deze regio te genieten, is te voet of per fiets. We lichten een paar fijne routes uit.

1. Boomgaardenwandeling - 7,2 kilometer

Waar velen naar Belgisch Limburg trekken en vervolgens in file langs de bloesems trekken, heb je in het Hageland volop ruimte om de geurende bloemen te aanschouwen. De vele appel- en perenbomen bloeien vanaf ongeveer half april en zijn een lust voor het oog.

De Boomgaardenwandeling begint – en eindigt – bij Onze-Lieve-Vrouw-van-Geboorte Kerk aan de Dorpsstraat in Kapellen en wisselt dorp en boomgaard met elkaar af. De eeuwenoude kerk – vanwege zijn forse omvang in de volksmond ook wel kathedraal genoemd – is direct een goed begin. 

Boomgaard Hageland
© Eva Hopstaken
Deel op Pinterest

Al snel maakt de verharde ondergrond plaats voor onverharde paden door akkers en boomgaarden. De witte en roze-witte bloesems wisselen elkaar gedurende het seizoen af in het glooiende landschap, om later in het jaar uit te groeien tot grote appels en peren. Goede wandelschoenen zijn in verband met de lichte glooiing in het landschap en de ruige ondergrond een aanrader.

2. Bloesemwandeling Zoutleeuw – 11,2 kilometer

Provinciedomein Het Vinne is een uniek natuurrecreatiefproject in Europa. Tot 2005 vierde in deze regio industrie en landbouw hoogtij. Gelukkig werd deze plek van 100 hectare teruggeven aan de natuur, met als resultaat het enige natuurlijke binnenmeer van heel Vlaanderen. 

Vanuit het bezoekerscentrum zijn verschillende wandelroutes uitgezet. De Bloesemwandeling Zoutleeuw start bij het genoemde bezoekerscentrum en niet veel later sta je bij een vlonder over het meer en ga je de hoogte in, in de vogelkijkhut.

Vogelkijkhut Het Vinne
Vogels kijken in Het Vinne
Deel op Pinterest

Tussen het metershoge riet gaan tal van watervogels schuil, dit binnenmeer is een waar vogelparadijs. Dit is een toffe wandeling langs waterrijke valleien en indrukwekkende boomgaarden. Heeft het de dagen voorafgaand aan je wandeling flink geregend, trek dan zeker wandelschoenen met een goed profiel aan, anders is het op de modderige paden flink glibberen.

Tip: combineer deze wandeling met een bezoek aan het compacte centrum van Zoutleeuw. Sla daarbij de Sint-Leonarduskerk vol religieuze topstukken niet over. Beklim zeker ook de klokkentoren voor een magnifiek uitzicht. Het tegenovergelegen stadhuis is vrij toegankelijk en toont het rijke verleden van de stad.

3. Fietsroute Twee Getenroute – 42 kilometer

Vanaf het bezoekerscentrum bij Provinciedomein het Vinne trap je ruim 40 kilometer langs de Grote en de Kleine Gete (riviertjes). Ze vormen grotendeels de leidraad van je tocht. Een afwisselende route over kasseien, goed geplaveide fietspaden en weggetjes langs het platteland. 

Mimesis bankje
© Eva Hopstaken
Deel op Pinterest

Hou onderweg af en toe halt om fruitbeeldige kunstwerken in het landschap te bewonderen. In maar liefst 11 gemeenten van de Hagelandse bloesemregio zijn deze bijzondere werken te vinden. Onze favoriet? Mimesis, een zitbank met een gotisch gewelf.

Fietsen Hageland
© Eva Hopstaken
Deel op Pinterest

4. Fietsroute Geuze en Gravel – 97 kilometer

Meer en meer fietsers verruilen hun reguliere fiets in voor een gravelbike. Een veelzijdige tweewieler waarmee je gemakkelijk over diverse soorten terrein rijdt. Door de bredere banden heb je meer grip dan met een racefiets. 

In het Hageland zijn talloze plekken om offroad te gaan en een afwisselende tour te rijden. Wij tippen graag een tocht door de Kouters, een tocht die niet alleen sportief gezien interessant is, maar eveneens onderweg. Wie deze Cornet Gravelroute rijdt, trapt langs verschillende brouwerijen, die het afstappen meer dan waard zijn. Gezondheid!

Horeca in het Hageland

Het bezoekerscentrum van het Provinciedomein Het Vinne Zoutleeuw is een fijn startpunt voor wandel- of fietstochten in het Hageland. Er is een grote parkeerplaats (gratis), voor de kleinsten een speeltuin (ook geschikt voor kinderen met een beperking) en je huurt er een fiets (vooraf reserveren). 

Fiets huren Hageland
© Eva Hopstaken
Deel op Pinterest

Bovendien geniet je ervoor of na je tocht op het ruime terras of in het gezellige restaurant van talloze streekproducten, een stevige lunch of geniet je er van een goed glas bier.

Veelgestelde vragen

Afbeelding van Eva Hopstaken
Geschreven door
Eva Hopstaken
Onontdekte plekjes en leuke aanbiedingen voor overnachtingen en vakanties in de natuur!